Pátek, 19. dubna 2024

"Férové" letí čím dál víc

"Férové" letí čím dál víc
Nový typ spotřebitelů si žádá také novou marketingovou koncepci, tzv. pečetní. Uvedené pečetě na výrobku už na první pohled nejenom garantují jeho kvalitu, ale také zákazníkům signalizují, že se výrobce "doznává" ke všeobecně lepšímu, tzv. fair-hospodářství.

Ze zámoří se do Evropy valí nový trend životního stylu, tzv. Lohas (Lifestyle of Health and Sustainability). Jeho vyznavači spojují požadavek zdraví s požitkem a lepším přístupem k životnímu prostředí, který se pak projevuje používáním přírodních zdrojů. V praxi to vypadá tak, že vyznavači Lohas si sice svůj oblíbený steak neodepřou, budou ale požadovat, aby ona kráva pocházela z biologického zemědělství. Stejně tak si budou chtít kupovat banány nebo kávu s vědomím, že jejich producenti v Latinské Americe nebo Africe za svou úrodu dostanou řádně zaplaceno. "Lohas-lidé" si budou chtít na svých zahradách i nadále užívat luxusního dřevěného zahradního nábytku, ale prosím vás: jenom žádné kácení deštných pralesů.

Neustále se rozšiřující cílová skupina Lohas-příznivců představuje velký potenciál pro průmysl a obchod; jak ale jako výrobce nebo obchodník tuto spotřebitelskou elitu se svými výrobky oslovit? Nový trend vyžaduje inovativní koncepty jak v produktech, tak v marketingu; "fair"-podstatu výroby a přístup k životnímu prostředí je potřeba komunikovat. Dobrých výsledků dosahují právě pečetě na obalech výrobků.

Pečeť na výrobku odkazuje nejenom k jeho kvalitě, ale také ke způsobu jeho výroby a původu. Jednou z takových pečetí je označení bio; jako takové se mohou označit pouze ty výrobky, jež pocházejí z ekologického zemědělství a zásadně neobsahují geneticky upravené potraviny nebo chemicko-syntetická hnojiva. Chovatelé zase nesmějí svým "chráněncům" podávat žádná antibiotika nebo jiné uměle přidávané látky.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů