Úterý, 23. dubna 2024

Počkejme s jednáním o radaru na vývoj v Kongresu, říká Bursík

Počkejme s jednáním o radaru na vývoj v Kongresu, říká Bursík

Jednání o umístění radaru americké protiraketové obrany v České republice vyžaduje podle místopředsedy české vlády a předsedy Strany zelených Martina Bursíka delší čas. Upozornil tak v pátek na vývoj schvalování rozpočtu v Kongresu USA poté, co branný výbor Sněmovny reprezentantů navrhl zkrátit plánované výdaje na výstavbu protiraketové základny v Polsku o 160 milionů dolarů.

Schvalovací proces v ČR by se měl správně načasovat tak, "aby se nestalo, že na jedné straně vedeme úsilí a v dobré víře jednáme, a na druhé straně není ten proces vyjasněný na půdě Kongresu," řekl Bursík po jednání s představiteli amerického ministerstva obrany ve Washingtonu. "To vyžaduje určitý čas, podtrhává náš (Strany zelených) argument, že to není proces, který by se dal vyřešit v krátkém čase. Vyžaduje to dialog v České republice a Spojených státech i s partnery v NATO a Evropské unii," uvedl.

Zároveň dodal, že již dříve oznámený zhruba roční termín na dokončení jednání o základně s americkou stranou je realistický. "Hodně nám napoví, jak bude schvalování rozpočtu probíhat v Kongresu, nakolik je ta nabídka politicky realistická," dodal.

Při rozhovorech ve Washingtonu byl ubezpečován, že vláda USA počítá se začleněním radaru do systému NATO. Nyní podle něho záleží na konkrétních formulacích, jak daleko půjde vláda USA v provázanosti se systémem NATO.

Zelení na této podmínce trvají, protože NATO je hlavní garancí bezpečnosti ČR, řekl Bursík. "Náš obranný koncept je postaven na multilaterálním základě; chceme mít jistotu, že vyjednávání s USA nezhorší vztahy s partnery v NATO," prohlásil.

Téma protiraketového radaru "není zralé", aby bylo vpuštěno do referenda, řekl k jednáním v české Poslanecké sněmovně na toto téma tento týden. Sám není "velkým příznivcem" jednorázového referenda prosazovaného českou opozicí, které by byl ochoten podpořit místopředseda jeho strany Ondřej Liška. "Není to součástí našeho programu," konstatoval Bursík.

"Mluvit v tuto chvíli o referendu, které nemáme, a v momentě, kdy není jasná situace na straně Kongresu USA, (tak) zbytečně předbíháme dobu. Zbytečně bychom se dostávali do pozice, kdy bychom vtahovali do rozhodování veřejnost, a přitom by se mohlo za pár měsíců stát, že to vlastně není téma," uvedl Bursík.

Uvítal, že otázka amerických základen ve střední Evropě bude na programu nadcházející návštěvy americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové v Moskvě. "Dialog s Ruskem přesně přísluší Spojeným státům a nikoli České republice," řekl.

Aniž by chtěl spojovat problematiku radaru s otázkou odstranění víz pro české občany cestující do USA, upozornil, že je logické, že jestliže je ČR spolehlivým partnerem pro základnu, měla by být také partnerem, který nepotřebuje vízovou povinnost. "Doba nazrála, aby USA víza zrušily a administrativa našla způsob, jak toto téma v Kongresu odblokovat," uvedl.

Bursík se během pobytu v USA zúčastnil v New Yorku také zasedání Komise OSN pro udržitelný rozvoj a jednal s americkými činiteli a představiteli OSN o ekologické problematice.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů