Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Úřad ochrany životního prostředí v Tibetu dnes informoval, že koncem tohoto měsíce čínský Státní úřad ochrany životního prostředí a čínské ministerstvo železnic provedou ekologickou kontrolu na trase železnice Qinghai-Tibet, jejíž provoz byl zahájen před rokem.
Šéf úřadu ochrany životního prostředí v Tibetu Zhang Yong-ze v Lhase řekl, že ekologická inspekce se opírá o Zprávu hodnotící stav ekologie podél železniční trati, která byla schválená před zahájením projektu. Akce je zaměřená zejména na ochranu divokých zvířat a rostlin, mokřin, a stavu vody u pramenu řeky Jang-z. Výsledek inspekce je důležitým indikátorem úspěšnosti ochrany ekologického prostředí během výstavby železnice Qinghai-Tibet.
Vládní výdaje na ochranu ekologického prostředí podél železnice Qinghai-Tibet jsou 1.54 miliardy čínských juanů, což je asi 5 procent všech finančních prostředků na celý projekt železnice Qinghai-Tibet.

Tisíce nevyužívaných průmyslových areálů, takzvaných brownfieldů, čekají na oživení. Firmy, které se místo zabírání dosud nezastavěné plochy rozhodnou pro renovaci existujících nemovitostí, proto mohou žádat o dotaci. Naopak dosavadní podpora nových staveb, vznikajících „na zelené louce“, pomalu končí.

Už třetí den hoří v Dolní Řasnici na Liberecku nelegální skládka německého odpadu. Stovky tun slisovaného textilu a obuvi, uskladněné v bývalém areálu Zemědělského nákupu a zásobování, se stále nedaří uhasit.
Hasiči sice zabránili rozšíření požáru na sousední haly a rodinné domy, ale stále se nemohou dostat ke třem ohniskům požáru. Hrozí tedy stále, že skládka znovu vzplane. S hromadami osmisettunového odpadu bojuje pět hasičských sborů.
Velitel zásahu doporučil evakuaci blízkých domů, aby obyvatelé Dolní Řasnice nebyli vystaveni intoxikaci nebezpečného kouře. Někteří lidé už odjeli ke svým příbuzným a známým.

Magistrát města Most rozhodl, že od 1. července nebudou občané platit za svoz a likvidaci komunálního odpadu. Pokles příjmů města je vyčíslen zhruba na 16,5 milionu korun. Město ho však již zahrnulo do letošního rozpočtu. Jelikož při kapitační platbě platil každý občan 41 korun měsíčně, bude tento krok znamenat pro čtyřčlennou rodinu úsporu kolem 2000 korun ročně. Zrušení poplatků za odpad patřilo mezi předvolební sliby Sdružení Mostečané Mostu, které vytvořilo koalici s KSČM. Sdružení zavedlo také městskou dopravu zdarma pro školáky a chce rovněž snížit cenu za teplo a teplou užitkovou vodu. Za odvoz odpadů se neplatí již několik let v Teplicích.

Školní přírodní rezervace Pod Vyhlídkou u Prachatic oslaví na konci května a začátku června čtyřicet let od svého založení. Jde o nejstarší školní přírodní rezervaci v Čechách a v Evropě.

Vlašim/Správa Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Blaník a Podblanické ekocentrem Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) Vlašim pořádají v neděli 20. května vycházku naučnou stezkou Malý Blaník - Podlesí. Akce je určena pro širokou veřejnost a je pořádána u příležitosti Evropského dne parků. Díky tomu se v národních parcích a chráněných krajinných oblastech pořádají exkurze, výstavy a přednášky. Trasa vycházky vede po naučné stezce na Malý Blaník a dále do přírodní rezervace Podlesí. Na Malém Blaníku čekají návštěvníky staleté bučiny a zřícenina barokní kaple sv. Máří Magdalény. Přírodní rezervace Podlesí představuje systém mokřadních luk a rybníků, je zároveň evropsky významnou lokalitou. V rezervaci je možné pozorovat vzácnou květenu a obojživelníky. Celková délka trasy vycházky je cca 7 kilometrů, sraz účastníků je v 8.30 na autobusové zastávce na náměstí v Louňovicích pod Blaníkem. Účastníky vycházky budou doprovázet pracovníci Správy CHKO Blaník a Podblanického ekocentra ČSOP Vlašim. Předpokládané zakončení je na stejném místě kolem půl dvanácté, akce je zdarma.

Chrudim/Havraní kolonie. Pro ochránce přírody chlouba města, pro některé obyvatele ale noční můra. Zdejší hnízdiště černých opeřenců patří mezi největší v zemi. Ptáci po léta znečišťují trusem okolí i fasády domů.
Čisté prádlo na sušácích zasahují občas spršky ptačího trusu. Ostrými zobáky vytloukají ptáci také vápenatou omítku na okolních domech. Lidé si stěžují. "Nevím, co dělat. Podívejte se, jak mi havrani ničí střechu," říká Alena Drápalová z Moravské ulice. Prostor mezi hřebenáči a střešní krytinou je od černých opeřenců celý vydlabaný a rozdrolený. Do spár, dříve vymazaných maltou, může voda i vítr. Střecha je plná bělavých úlomků, které ptákům vypadly ze zobáku. "To abych si na opravu objednala řemeslníky," říká zklamaně Drápalová.
Na finanční náhradu může však obyvatelka Chrudimi zapomenout. "Kompenzace se vztahují pouze na škody, způsobené zvláště ohroženými druhy živočichů. Do téhle skupiny patří třeba vlk, medvěd, rys nebo vydra. Havrani ale ne," uvádí Kateřina Mrózková z odboru životního prostředí chrudimského městského úřadu. Jediný případ, kdy tu byla někomu vyplacena náhrada za škody způsobené zvířaty, se týkal okolí Bojanova. "Majiteli rybníka tam vydry požíraly rybí násadu. S havrany nezbývá, než se smířit. Můžeme provádět jen drobné prořezávky stromů v místech, kde hnízdí," dodává Mrózková.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů