Sobota, 20. dubna 2024

Vítězové Grand prix architektů mají výstavu

Vítězové Grand prix architektů mají výstavu
Grand prix architektů letos putuje do hanácké metropole. Mezinárodní porota udělila hlavní cenu novostavbě Centra ekologických aktivit Olomouce - Sluňákov, pod níž jsou podepsáni Roman Brychta, Adam Halíř, Ondřej Hofmeister a Petr Lešek. Stejně jako další oceněné projekty si tuto stavbu mohou na fotografiích od včerejška prohlédnout návštěvníci pražského Veletržního paláce. Obec architektů spolu s Českou komorou architektů vyhlásily vítěze v úterý večer.

Dům je postaven jako nízkoenergetický. Počítá se u něj s energetickou spotřebou 27,6 kilowatthodiny na metr čtvereční za rok, průměr v obdobných budovách přitom přesahuje čtyřnásobek. Autoři objekt konstruovali jako obydlenou terénní vlnu plynule zapadající do terénu.

Na stavbu, která získala i Cenu ministra životního prostředí Martina Bursíka za dílo s výraznými ekologickými aspekty, byly použity tradiční materiály. V centru se topí biomasou a solární energií. Budova má zásobování pitnou vodou oddělené od vody užitkové, pro tento účel se užívá dešťová voda. Stavba včetně vnitřního vybavení stála téměř 78 milionů korun.

Porota ocenila i další stavby, ve 14. ročníku se tradičně soutěžilo v sedmi kategoriích. Celkem bylo uděleno deset cen a čtyři práce získaly čestná uznání.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů