Pátek, 29. března 2024

Obnovu poutního místa Stará Voda si vzali na starost skauti

Obnovu poutního místa Stará Voda si vzali na starost skauti
V roce 2006 se při obnově poutního místa Stará Voda u Libavé v Oderských vrších sešli skauti nejen z naší republiky.Bývalá bohatá obec Stará Voda v Oderských vrších byla v padesátých létech začleněna do vojenského výcvikového prostoru Libavá a postupně srovnána se zemí. Zbyl z ní jen barokní poutní kostel, který po léta chátral.
V roce 1995 zahájili skauti akci „Obnova Staré Vody“.
Každoročně se při obětavé práci vystřídají stovky skautů a skautek - převážně z okolí Olomouce, ale mnohdy pomáhají i další z celé republiky, ba i ze zahraničí. Na obnově poutního místa se podílejí prací i finančně také bývalí obyvatelé Staré vody, kteří přijíždějí z Německa.

Logo obnovy poutního místa Stará Voda vytvořil grafik Ladislav RusekV květnu 2006 se na Staré Vodě sešlo asi 120 pracantů a bylo mezi nimi i 13 skautů z Kanady, 4 Poláci a jeden Holanďan. Opravoval se most poškozený povodní, upravovali jsme přístupové schody ke hřbitovu, pálili vysekané křoví, Kanaďani položili dlaždice v chodbě věže, pokáceli jsme suchý smrk u kříže pod kostelem. 8. června skauti pomohli připravit ve Staré Vodě bohoslužbu pro bývalé přislušníky PTP při jejich celostátním setkání. Sloužili ji arcibiskup Graubner a biskup Lobkovic.
Při pobytu skautů z Kentucky v našich rodinách jsme také 7. července s nimi přijeli do Staré Vody a společně jsme s nimi sekali trávu, upravovali cestu ke Královské studánce a chystali areál na hlavní pouť.

Pouť ve Staré Vodě 2006Pouť ve dnech 28. – 30. 7. navštívilo asi 3000 poutníků. Bohoslužbu pro německé starousedlíky sloužili duchovní z Vídně, Mnichova a Moravského Berouna. Skauti pomohli při výzdobě kostela, připravili tradiční výstavu materiálů z historie Staré Vody a okolí. Podařilo se také vydat 2 nové pohlednice s fotografiemi současného stavu kostela a dalších objektů areálu.

Stará Voda u Libavé - poutní kostel sv. AnnyOd 9. do 16. srpna pracovali skauti z Týnce na sečení trávy, čistili hřbitov a klášter, pomáhali zedníkům při opravě omítek v kostele. Hned po nich přijelo 12 skautů z Doloplaz a s nimi také 6 lužických Srbů z Německa a 6 Poláků z Glubczyc. Ti odvedli kus práce při pořezání stromů napadaných do rybníka a vyčistili jeho dno a okolí. Ve středu 23. 8. přijela na kolech skupina 20 skautů – roverů z Hrubé Vody, kde byli na táboře. Bylo mezi nimi i 5 Slováků. Pomohli při vysekávání nového křoví na ploše kláštera a kolem kostela, opravili výpustní šachtu rybníka a uklidili prostor kolem Královské studánky.

Královská studánka - pramen léčivé vody ve Staré VoděDalší práce proběhly 23. a 24. září. Přijeli někteří starousedlíci z Německa a také skauti z Polska. Podepsala se smlouva o zahájení obnovy kaple Královské studánky. Dle projektu ji bude provádět stavební firma, ale skauti budou pomáhat při pomocných pracích. Do prvního sněhu, byla postavena zděná část kaple. Stavební firma začala s prací 11. října 2006 a poslední kámen byl vyzděn 23. 11. Podařilo se rozebrat staré zchátralé zdivo a vyzdít je znovu do výše 2,5 metru.
Letos na jaře pokračuje rekonstrukce klenby stropu a železobetonového věnce, na který se bude instalovat věž kaple. Skautský pracovní víkend proběhl ve dnech 12. a 13. května.

Do pouti v červenci 2007 by měla celá stavba stát v původní barokní podobě. Stavbu provádí firma TOMA Olomouc (Doloplazy).

Za 19. skautské středisko Velký Týnec
JUDr. Jan Pečínka


STARÁ VODA - ALTWASSER

Stará Voda - kostel a klášter, snímek z r. 1900Obec ležela podél stejnojmenného potoka u silnice z Města Libavé do Budišova n.B. v Oderských vrších. Založení obce je datováno kolem roku 1250, první písemný záznam o Staré Vodě je z r. 1456. Od nepaměti se zde konávaly poutě a v roce 1688 byl dokončen důstojný poutní kostel sv. Jakuba Většího a sv. Anny podle projektu císařského architekta Giovanniho Pietra Tencalliho.
V letech 1690 -1695 zde byla zřízena kolej školského řádu piaristů, kteří zde působili do r. 1922. Studovali zde mj. J. E. Purkyně a A. C. Stojan, pozdější olomoucký arcibiskup. Po odchodu piaristů byli zde krátce redemptoristé, do r. 1930 benediktini, po II. světové válce kongregace oblátů Panny Marie.
Bylo zaznamenáno přes dvacet míst, odkud poutníci přicházeli v procesích. Tradiční pouť z Kroměříže se datuje od r. 1715 – tehdy jako poděkování za odvrácení moru.
Logo obnovy poutního místa Stará Voda - Královská studánka od grafika Ladislava RuskaV roce 1930 stálo ve Staré Vodě 76 domů a žilo 345 obyvatel vesměs německé národnosti.
Po odsunu německého obyvatelstva se zde v r. 1949 konala poslední pouť a pak byl prostor uzavřen pro potřeby armád. Malebná obec Stará Voda se stala součástí vojenského výcvikového prostoru, r. 1950 byla zrušena a postupně srovnána se zemí. Zachován zůstal pouze těžce poškozený poutní chrám. Na místě kláštera jsou dnes pouze zbytky zdiva a studna na bývalém nádvoří. Stejný osud potkal kapličku u nedalekého pramene léčivé vody, který se jmenuje „Královská studánka“.
Po odchodu sovětských vojáků se první pouť konala 28. září 1991. Oprava kostela pokračuje po etapách tak, jak jsou k dispozici finanční prostředky.

http://www.adam.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů