Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Dva skládkové dvory a šestnáct sběrných stanovišť, kde jsou nádoby na tříděný odpad – sklo, papír a plasty, mají k dispozici  občané Libochovic. Přesto je  častěji nevyužívají. Přitom třídění odpadu přináší výhody nejen ekologické, ale i ekonomické. „Snižuje objem směsného odpadu, za nějž musí město platit, a každé kilo vytříděného odpadu pak přináší do městské pokladny další peníze,“ říká libochovický starosta Jaroslav Beneš. „Mrzí mě, že lidé tuto možnost více nevyužívají,“ posteskl si starosta.  Libochovičtí si nyní pro potřebu svých domácností kupují lístky. „Budeme muset porovnat tuto platbu s paušálním poplatkem. Pokud se částky vyrovnají, budeme muset k paušálu přistoupit,“ dodal.

Ředitel americké těžební společnosti Newmont Mining Richard Ness podal žalobu na list The New York Times a jeho redaktorku Jane Perlezovou. Domáhá se náhrady škod ve výši 65 milionů dolarů (asi 1,4 miliardy Kč), které noviny firmě způsobily údajně štvavými články (od září 2004 do února 2006), v nichž firmu obviňují ze znečišťování krajiny.

Odpovědnost za životní prostředí začíná hrát roli při rozhodování o investicích do IT. Vyplývá to z nezávislé studie provedené na zakázku společností Hitachi Data Systems. Průzkum v 950 firmách v celém regionu EMEA zjistil, že třetina dotazovaných počítá při nákupech IT stále častěji s ekologickými hledisky. Spotřeba energie a chlazení se stávají významnými otázkami pro 17 procent dotazovaných firem, které zahrnuly tato hlediska přímo do podmínek tendrů.

Farmáři v Plzeňském kraji připravují stavbu asi deseti bioplynových stanic za desítky milionů korun. Čekají přitom na dotační schéma EU, které má být vyhlášeno nejpozději v září a mělo by obsahovat také dotační titul na vybudování stanic vyrábějících energii a teplo z rostlin a kejdy. Farmáři předpokládají, že podpora EU bude činit 40 % nákladů.

Exportér: Jaké šance nabízí Kazachstán českým firmám v oblasti životního prostředí?
Ekologie je bolavé místo Kazachstánu. Přesto je v podstatě vytvořen právní základ pro ochranu životního prostředí. A vloni jsme přijali ekologický kodex, je to důležitý dokument a úspěch. Prakticky to znamená, že již není možné beztrestně vypouštět do ovzduší zplodiny. Podniky musí instalovat filtry. Firmy musí také zpracovávat "zbytkový plyn". Přijali jsme nový státní program pitné vody. Celou republiku za dva tři roky zabezpečit čistou vodou není možné. Přesto bojujeme za to, aby se v každém okrese stavěly vodovody. Ve městech vodovody jsou, to se ale nedá říci o vzdálenějších místech, kde se využívá voda z řek či z vlastních studní. Potřebujeme technologii čištění vody, ani artézské studně neposkytují vždy čistou pitnou vodu.

Bukové pralesy na severovýchodě Slovenska se možná stanou šestou slovenskou památkou zapsanou na seznamu světového dědictví UNESCO. Podle slovenského ministerstva zahraničí doplnit pralesy na seznam již doporučili experti organizace, definitivně by však měl rozhodnout v červnu výbor UNESCO na zasedání na Novém Zélandu.

V polovině května zaplatilo za svoz komunálního odpadu více než padesát procent Brňanů. Na účtu se zatím sešlo více než čtyřiadevadesát milionů korun. Čas zaplatit je do konce května.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů