Úterý, 16. dubna 2024

Ekologické daně budou poslanci schvalovat formou jednoho zákona

Ekologické daně budou poslanci schvalovat formou jednoho zákona

Do jednoho zákona přepíše ministerstvo financí trojici norem, které mají umožnit od příštího roku výběr ekologických daní z pevných paliv, plynu a elektřiny. Dohodla se na tom ve středu vláda. Ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) dnes ČTK řekl, že někteří členové kabinetu nechtěli, aby byla ekologická daňová reforma vůbec začleněna do balíku rozpočtových změn. Nakonec ekologické daně v reformním souboru zůstanou, jejich výnos má od roku 2009 ulevit zaměstnavatelům v placení sociálních odvodů.

Ekologické daně budou poslanci schvalovat formou jednoho zákona

"Snížíme povinné odvody sociálního pojištění zaměstnavatelů. Odhadujeme, že to bude 0,3 procentního bodu podle výnosů, které se budou blížit zhruba čtyřem miliardám korun. Bude to fungovat tak, že v první polovině příštího roku ministerstvo financí vyhodnotí dynamiku příjmů. Tak budeme mít odhad, jak vysoké výnosy budou, na jehož základě ministerstvo práce navrhne snížení odvodů o x desetin procentního bodu pro rok 2009," uvedl. Stejně podle Bursíka postupovalo při "recyklaci" výnosů ekologické daně Německo.
   
Od ekologické daně nebudou podle středečního rozhodnutí vlády osvobozeny domácnosti topící uhlím a elektřinou, ale ani ty, které topí zemním plynem. Úlevu pro první skupinu žádal ministr průmyslu Martin Říman (ODS), pro domácnosti topící plynem navrhovala výjimku ministerstva financí a životního prostředí.
   
Pro Bursíka byla žádost Římana principiálně nepřijatelná vzhledem k tomu, že jde o vysoce neekologický typ vytápění. "Tohle kdyby bylo přijato, tak se může jít ministr životního prostředí akorát oběsit, to by celá reforma byla postavena na hlavu," komentoval návrh. Východiskem ze sporu se nakonec podle Bursíka ukázalo neudělení žádné výjimky vyjma obnovitelných zdrojů.
   
Celý reformní balík bude vláda schvalovat příští středu, Bursík nevylučuje, že by jednotlivé návrhy mohly doznat změn ještě ve sněmovně. I tam ale podle koaliční smlouvy platí, že s každým poslaneckým návrhem musejí souhlasit všechny vládní strany. 

Zdroj:Právní rádce
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů