Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Čeští zemědělci mohou začít pokusně pěstovat geneticky upravené brambory. Podle serveru Aktuálně.cz ministerstvo životního prostředí vyhovělo žádosti zemědělců a udělilo jim povolení vypěstovat geneticky modifikované brambory na deseti hektarech pozemků v letošním roce. Geneticky upravené brambory neslouží k potravinářským účelům, ale k výrobě škrobu. Na rozdíl od klasických odrůd mají jinou kvalitu škrobu, která je výhodnější pro výrobce papíru či lepidel.

V návaznosti na neplnění dobrovolného závazku na snižování emisí automobilů ze strany automobilového průmyslu přichází Evropská komise s návrhem na stanovení maximálních průměrných emisí osobních automobilů ve výši 130 mg CO2 na kilometr. Nový limit by měl platit od roku 2009. Automobilový průmysl však požaduje odložení tohoto termínu o 3 roky s ohledem na nákladnost příslušných opatření. Například Japonsko přijalo limit 138 mg CO2 na kilometr, který bude platit právě od roku 2015.

Evropská komise zahájila dvě řízení o porušení hospodářské soutěže, která se týkají trhu s plynem. Řízení byla zahájena proti dvěma energetickým gigantům. Italskému ENI a německému koncernu RWE. Komise obě firmy podezřívá z omezování přístupu konkurentů na trh. V případě, že se potvrdí porušení hospodářské soutěže, může Komise uložit pokutu až ve výši 10 % ročního obratu. Otevření řízení proti ENI a RWE navazuje na razie v některých energetických firmách v loňském roce. Očekává se, že Komise zahájí řízení i proti dalším firmám (např. Eon, Gaz de France, Distrigas, Fluxys, OMV).

Evropská komise otevírá veřejnou konzultaci, která navazuje na nedávno přijatou Energetickou politiku pro Evropu. Vyzývá v ní zainteresované strany, aby se vyjádřily k tomu, jak by měl být nastaven systém biopaliv v kontextu jeho udržitelnosti, jak by měly být monitorovány dopady využívání půdy, jak by mělo být podporováno užívání biopaliv druhé generace a jaké další akce jsou nutné k tomu, aby bylo dosaženo podílu 10 % biopaliv  na celkové spotřebě pohonných hmot v roce 2020. Veřejná konzultace je otevřena do 18. června 2007.

Zástupce vedoucího odboru pro městskou výstavbu a správu čínského ministerstva výstavby Zhang Yue novinářům našeho rozhlasu řekl, že Čína je státem s nedostakem vodních zdrojů. V posledních letech Čína neustále podporuje používání nádobí, které je úsporné z hlediska vody, Čínská města denně ušetří vodou o bojemu více než 3 miliard 500 milionů kubických metrů.
Dále řekl, že ministerstvo pro výstavbu předložilo nároky na nádobí, které je úsporné z hlediska vody ve městech, kde je nedostatek vody. Ministerstvo pro výstavbu má v plánu během 2letého až 3 letého usilí všestranně popularizovat nádobí úsporné z hlediska použití vody ve městech, kde je nedostatek vody.

Podle zprávy vodohospodářského odboru čínské provincie Liao Ning v současné době výstavba nejdelšího vodního kanálu na světě pro přepravu vody z přehrady Da Huo Fang probíhá hladce.
Celková investice dosáhla 10 miliard 300 milionů juanů. Vodní kanál v první etapě výstavy bude dloudý 85 kilometrů a má průměr 8 metrů. Tento kanál předčí doposud nejdelší kanál na světě ve švýcarském Gothardu, který je 57.6 kilometru dlouhý.

LIBERECKÝ KRAJ - Nebezpečí žhářských útoků na skladiště německého nelegálního odpadu na severu Čech  stále hrozí.Sklad textilu dovezeného z Německa hasiči v Dolní Řasnici na Frýdlantsku uhasili, podobně jako před rokem požár v Libčevsi na Lounsku.   Dalším adeptem na požár je  Bulovka na Frýdlantsku v katastru obce Černousy.
Starosta obce Černousy Josef Konkus, když se dozvěděl o požáru odpadu v Dolní Řasnici, ihned si pomyslel, že totéž čeká i skládku ve dvou objektech v Bulovce.


 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů