Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Technoparty na louce u Dobré Vody na Pelhřimovsku zřejmě začne v noci na sobotu. Organizátoři prý začnou stavět aparatury dnes kolem 19:00. Ve 14:00 byl na místě jen žlutý autobus s pražskou poznávací značkou. Ve vsi se 200 obyvateli byl zatím naprostý klid. Lidé ale mají po informacích v tisku obavy o svůj majetek. Starosta Zdeněk Smrčka dostal od organizátorů zatím jen obecné ujištění, že bude dostatečně zajištěná hygiena a pořádek.

Vláda na svém dnešním mimořádném zasedání projedná jediný bod, jímž bude Analýza rozhodnutí Evropské komise o českém Národním alokačním plánu II
Předkládá: ministr průmyslu a obchodu

Až do 18. června bude probíhat internetová konzultace k problematice integrované prevence a omezování znečištění (IPPC). Konzultaci vyhlásila Evropské komise jako součást procesu revize současné evropské směrnice o IPPC.
Internetové konzultace se mohou zúčastnit všichni jednotlivci i organizace ze všech členských států Evropské unie. Evropská komise v rámci procesu revize IPPC direktivy zorganizovalo v Bruselu počátkem května též veřejné slyšení.
Vlastní formulář internetové konzultace naleznou zájemci na této adrese: http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=ippc
Podkladové materiály k problematice revize direktivy případní zájemci naleznou v elektronické knihovně na adrese: http://circa.europa.eu/Public/irc/env/ippc_rev/library

Vedení města Brna chce letos poprvé zkoumat, zda ohňostrojná přehlídka Ignis Brunensis nezatěžuje životní prostředí, zda kvůli ní nehynou ryby v brněnské přehradě a jestli výpary z dělobuchů neznečišťují vzduch.

Miliony do modernizace čistírny odpadních vod bude muset dát město Litomyšl. Přitom toto zařízení prošlo rekonstrukcí teprve před pěti lety. Proč musí město znovu investovat do tohoto ekologického zařízení zjišťovala redaktorka Věra Pavlasová.
"Důvodem, proč musí město Litomyšl opět modernizovat svoji čistírnu odpadních vod, jsou přísnější požadavky EU na vypouštěnou vodu. Nevíme zatím přesnou částku peněz, kterou budeme muset opět investovat do čistírny, ale určitě to nebude levná záležitost. Říká místostarosta Jan Janeček: "Tato čistírna se bude muset zrekonstruovat nejpozději do roku 2013. Sníží se obsah dusíku a fosforu ve vypouštěných vodách." Litomyšl není jediným městem v Pardubickém kraji, které čeká nákladná modernizace čistírny odpadních vod. Investovat do odstranění vyššího obsahu dusičnanů a dalších škodlivých látek ve vypouštěných vodách budou muset například v Moravské Třebové nebo ve Svitavách."

Odbor životního prostředí Krajského úřadu Jihomoravského kraje rozhodl, že vlivy expanze nákupního centra Olympia v Modřicích a Brně-jih na životní prostředí musí být dále posuzovány. Investor proto musí zpracovat dokumentaci vlivů na životní prostředí a proběhne standardní proces EIA. Úřad tak vyhověl požadavkům občanského sdružení z Modřic i sdružení Nesehnutí, kterým se plánované rozšíření obchodních center nelíbí.

Koncern PSA (Peugeot Citroen) vydal zprávu, že podle reportu francouzské Agentury pro ochranu životního prostředí (ADEME) měl loni nejnižší celkové průměrné emise CO2 ze všech prodaných vozů na francouzském trhu. Bylo to 140 gramů na kilometr, což odpovídá v přepočtu pod 5,3 litru nafty resp. pod šest litrů benzinu. PSA uvádí, že letošní emise vozů Peugeot a CitroĎn budou v průměru ještě nižší. Zasloužit se o to má mj. postupné rozšiřování technologie Stop & Start (vypínání motoru při zastavení, zatím v C2 a C3, které v městském provozu uspoří až 15 % paliva). Hodně si PSA slibuje od dieselového hybridu, jehož prototyp jezdí za 3,4 litru a s emisemi jen 90 g CO2/km.

Ratibořické údolí patří mezi nejvyhledávanější místa u nás. Láká nejen idylickou přírodou, ale především historickými památkami, které připomínají děj románu Babička spisovatelky Boženy Němcové. Vadou na kráse jsou však hospodářké budovy v bezprostřední blízkosti zdejšího zámku. Jak vyplývá z rozhovoru Jany Tomkové s ředitelkou Památkového ústavu Pardubice Ivou Lánskou, naděje na jejich záchranu je přece možná.
Od 4. do 10. června 2007 je v Ratibořicích připraveno OŽIVENÍ POSTAV Z BABIČKY BOŽENY NĚMCOVÉ. Již 19. setkání se známými postavami z díla Boženy Němcové v zámeckém parku, Rudrově mlýně a na Starém bělidle. Pořádá Kulturní agentura Anny Řehákové ve spolupráci se správou ratibořického zámku.

ZLÍN – Zhruba 150 odborníků z celé České republiky jedná v Uherském Hradišti o nejmodernějších sanačních technologiích a odstraňování starých ekologických zátěží na dvoudenní odborné konferenci, kterou zaštítil hejtman Zlínského kraje.
„Jde o významnou a zajímavou událost, která prezentuje nejmodernější postupy při odstraňování starých zátěží. To se týká také Zlínského kraje, kde se potýkáme s existencí starých neřízených skládek, které bude třeba sanovat a rekultivovat, nebo s pozůstatky chlorovaných uhlovodíků po různých firmách,“ uvedl statutární náměstek hejtmana Vojtěch Jurčík, který se účastnil zahájení konference.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů