Pátek, 29. března 2024

Ekologický VW Touran EcoFuel již i v Česku

Ekologický VW Touran EcoFuel již i v Česku

Pohon na zemní plyn s polovičními náklady. Emise NOx nižší o 80 %, emise CO2 o 23 %.

Volkswagen uvádí na český trh ekologicky šetrný model Touran EcoFuel. Zákazníci jej mohou již nyní objednávat za cenu od 756 800 Kč vč. DPH.
Volkswagen Touran EcoFuel pohání čtyřválcový agregát o výkonu 80 kW (109 k), který je uzpůsoben pro využití jak stlačeného zemního plynu, tak i benzinu. Benzin však u tohoto modelu slouží pouze jako rezerva na dojezd a vůz na jeho spalování automaticky přepne v tom případě, že je plynová nádrž prázdná.  Dojezd Touranu EcoFuel při využití pouze zemního plynu činí přibližně 310 kilometrů a jeho průměrná spotřeba je 5,8 kg stlačeného zemního plynu (CNG) na 100 km. Dojezd Touranu EcoFuel na benzín je 130 km, celkem tedy tento vůz ujede 440 km bez nutnosti tankování. Při současných cenách pohonných hmot tak stojí jeden kilometr na zemní plyn přibližně polovinu toho, co kilometr při použití benzínu.

Při provozu na zemní plyn dokáže dvoulitrový motor EcoFuel s maximálním točivým momentem 160 Nm při 3500 otáčkách toto MPV rozjet až na 180 km/h. Z nuly na 100 km/h se Touran dostane během velmi slušných 13,5 vteřiny. Při těchto jízdních výkonech je na místě zároveň zmínit největší výhody, se kterými vůz přichází: Touran EcoFuel produkuje o 80 % méně oxidu uhelnatého, o 80 % méně oxidů dusíku, o 73 % méně uhlovodíků obsahujících metan a o 23 % méně oxidu uhličitého.

Čtyři nádrže pro celkem 18 kilogramů zemního plynu ve Wolfsburgu integrovali přímo pod podlahu Touranu, díky čemuž není omezena variabilita jak prostoru pro cestující, tak i nákladního prostoru.

Vývojáři vozu samozřejmě dbali i na bezpečnost cestujících a ocelové nádrže na stlačený zemní plyn podrobili intenzivním zkouškám při rozsáhlých crash-testech. Při náhlém zastavení motoru v případě havárie umí elektronika automaticky vypnout přívod plynu, všechny nádrže mají navíc vlastní bezpečnostní tepelný spínač a omezovač proudění plynu, jako prevenci proti nekontrolovatelnému poklesu tlaku v případě poškození. Toto vše doplňují ještě dva pojistné ventily, které zamezují případnému úniku plynu z nádrže. Mezi Touranem EcoFuel a modelem poháněným klasickými palivy tak neexistují žádné bezpečnostní rozdíly.

Náklady na provoz, hospodárnost vozu a nízké hodnoty emisí jsou největšími benefity stále úspěšnějších automobilů na zemní plyn. V tomto kontextu je zajímavým faktem, že nejlépe prodávaným vozem tohoto typu je v sousedním Německu Caddy EcoFuel, na jehož úspěch by Touran EcoFuel rád navázal v celoevropském měřítku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů