Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

ZLÍN – Téměř padesátka zástupců podnikatelských subjektů se zúčastnila semináře na téma obnovitelné a alternativní zdroje energie, který pro ně uspořádala Krajská energetická agentura v budově Technologického inovačního centra.
„Jde o jeden z prvních konkrétních výstupů ekologického projektu Zelená pro Zlínský kraj. Hlavní část semináře tvořila diskuse o možnostech získání různých dotačních titulů na energeticky šetrné projekty ve firmách. Osvětu tohoto typu považuji v regionu za velmi důležitou,“ uvedl statutární náměstek hejtmana Vojtěch Jurčík, který seminář zahajoval.

Na červnovém zasedání ministrů EU pro životní prostředí budou Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko společně usilovat o změnu plánované směrnice o odpadech. Budou žádat, aby země mohly nadále omezit či úplně zakázat dovoz odpadů ke spálení. "Vycházíme ze společné negativní zkušenosti s nelegálními dovozy odpadů do našich zemí kvůli ekonomickým aspektům," řekl dnes novinářům po skončení pražského zasedání V4 ministr životního prostředí Martin Bursík.

Japonský premiér Šinzó Abe včera představil svou vizi boje proti globálnímu oteplování. Její součástí by měl být závazek všech zemí snížit emise skleníkových plynů do roku 2050 o polovinu. Tokio chce také finančně pomoci rozvojovým státům, aby se do celosvětového úsilí o snižování dopadů průmyslové výroby na ovzduší mohly zapojit.

Občanské sdružení Šťovík uspořádalo setkání k problematice životního prostředí Teplicka. Účastníků sice bylo poskrovnu, ale jak témata, tak diskuze byla velmi zajímavá.
Na závěr jednání modedrátor specifikoval okruhy, které z diskuze vyplynuly jako nejpřednější - Ubývání a degradace volné krajiny, Doprava, Odpady, Voda, Energie.
Velmi sympatické bylo, že zástupce Šťovíku specifikoval, co v té které oblasti může udělat jejich občanské sdružení.
Setkání k těmto tématům bude pokračovat a to nejbližší bude 7. června od 18:00 hodin. Zváni jsou všichni, které to zajímá. Mám k dispozici záznam z jednání, který pořídil Honza Kotěra a na požádání Vám jej rád přepošlu. Moje e-adresa je: benda@agenturais.cz

Stínový ministr ČSSD pro životní prostředí Petr Petržílek dnes podle agentury ČTK řekl, že sociální demokraté by podpořili ekologické daně, jak je navrhuje koalice, kdyby je vláda vyjmula z "reformního batohu" a předložila samostatně.
Ekologické daně jsou součástí balíku vládních reforem a kabinet chce, aby se o něm ve sněmovně hlasovalo jako o celku. Předseda ČSSD Jiří Paroubek dnes oznámil, že vládní reformu sociálnědemokratičtí poslanci odmítnou jako jeden muž, protože poškozuje 95 procent obyvatel ČR.

JIHLAVA (hm) – Postavili jsme filtr, a teď už nás nesmíte kritizovat. Takový se podle kritiků Kronospan snaží vytvořit dojem na veřejnosti – a to se jim nelíbí.
Například zubař Tomáš Vaněk, který žije s rodinou poblíž závodu, sliby o omezení zplodin formaldehydu z 16 na 10 tun ročně zpochybňuje. "Od dob měření formaldehydu Kronospan zvýšil produkci a má ji dále zvyšovat – i proto, aby pokryl náklady za filtr," říká lékař. "Tyto informace se nezakládají na relevantních údajích. Stavba filtru nijak výkon linky na výrobu dřevotřískových desek neovlivní," reaguje podnikový auditor pro ŽP Michal Diviš.

22. - 23. května se zástupci neziskových organizací, které pracují v rámci eperačního programu Rozvoj lidských zdrojů na zemědělsko-poradenských projektech, sešli v Srníně u Českého Krumlova.  Již 5. setkání tentokrát  uspořádala organizace DAPHNE ČR – Institut aplikované ekologie, která působí na jihu Čech se svým projektem Zdravá krajina. Kromě obvyklých šesti neziskových organizací se akce zúčastnilo poprvé i občanské sdružení KONOPA. Všechny organizace spojuje společné téma poradenství pro zemědělství s důrazem na ochranu přírody. Přítomni byli také zástupci orgánů ochrany přírody (AOPK a MŽP).   Účastníci navšívili několik farem v jižních Čechách a také jednali o výsledcích svých projektů a jejich budoucnosti.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů