Čtvrtek, 28. března 2024

Multimediální ekologická učebna v Bílině

Multimediální ekologická učebna v Bílině

Grant Rady Zelené energie pomáhá dětem v základní praktické škole Multimediální ekologická učebna v Bílině. Žáci Základní praktické školy v Bílině budou moci při vyučovacích hodinách i při aktivitách ve svém volném čase využívat studia vybaveného moderní prezentační technikou a počítači.

Škola totiž za podpory grantů Rady Zelené energie zřídí specializovanou multimediální učebnu environmentální výchovy, která bude k dispozici pro vzdělávání dětí v oblasti péče o životní prostředí. "Naši žáci mají velmi dobrý vztah k přírodě a životnímu prostředí a my jsme se rozhodli je podpořit i moderními metodami," říká učitelka bílinské školy a vedoucí projektu "Ekologie hravě" Hana Jůdová. "Prvotním impulzem pro vznik projektu byl spontánní zájem dětí o ochranu životního prostředí. Při výletě na přírodní památku Bořeň si všimly velkého množství odpadků po cestě a samy chtěly oblast vyčistit. Rozhodně jsme jim nebránili a ve spolupráci s ochránci jsme tam zorganizovali brigádu a vyčistili turistické cesty a tábořiště od odpadků." Chceme odstraňovat handicapy Projekt "Ekologie hravě" si klade za cíl zpřístupnit moderní a zábavnou formou nové trendy ekologické výchovy dětem ze sociálně znevýhodněného prostředí a s různým stupněm mentálního postižení. Využití moderní techniky jim pomůže zapojit se aktivněji a překonat svůj handicap. Multimediální učebna bude podle Hany Jůdové pomáhat při výuce odstraňovat informační a komunikační deficit dětí a motivovat je k učení. Záměrem školy je také seznamovat s činností školy v oblasti ekologie rodiče a ostatní veřejnost. I v tom učebna může napomoci.

Judova_Hana.jpgHana Jůdová, řešitelka projektu Ekologie hravě.

Čištění okolí Bořně ale není ojedinělou ekologickou aktivitou. Děti se zapojují do kroužkování ptáků, besedují s odborníky na životní prostředí a seznamují se i s přírodou jiných zemí. "Je to pro ně ohromně zajímavé, naše děti jsou k přírodě velmi vnímavé. Moderní technika nám v tom ještě pomůže a přiblíží dětem věci, které by jinak vidět a poznat nemohly," vysvětluje Hana Jůdová.

Škola je ekologicky aktivní

Škola také pořádá soutěžní výstavu výtvarné výchovy a pracovního vyučování pro všechny speciální a praktické základní školy z okresu Teplice na téma "Příroda a čtyři roční období". Je spoluorganizátorem příměstského tábora, kde se děti kromě jiného učí prakticky poznávat a chovat se v přírodě. "Jsme také součástí projektu Les ve škole, škola v lese, pro který bude multimediální učebna skvělým zázemím," doplňuje široké spektrum ekologických aktivit Hana Jůdová. A aby toho nebylo dost, škola je zapojena do projektů ekologického sdružení Tereza a sama organizuje dny s ekologickou tematikou i pro ostatní školy na Bílinsku, takže se jí učebna hodí i pro tyto aktivity. Školu navštěvují převážně žáci ze sociálně slabších rodin a silné zastoupení zde mají etnické menšiny. Některé děti bydlí v internátu a třídy mají okolo čtrnácti žáků, takže učitelé se mohou žákům věnovat více individuálně než v běžné škole. "Je důležité, aby se děti v naší škole co nejvíce seznamovaly s ochranou životního prostředí. Multimediální učebna posune naši výuku na vyšší úroveň a bude motivovat žáky," uzavírá Hana Jůdová.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů