Čtvrtek, 25. dubna 2024

Lidé by místo zvyšování dávek podpořili ekologii

Lidé by místo zvyšování dávek podpořili ekologii

Za posledních deset let přibylo občanů, kteří by místo zvyšování sociálních dávek raději investovali do ekologie. Názor na stav životního prostředí českou společnost rozděluje.

Přesně polovina obyvatel České republiky považuje stav životního prostředí v zemi za dobrý. Druhá polovina soudí opak. Podle květnového průzkumu agentury STEM se také dvě třetiny obyvatel vyslovují pro rozdílné zdanění ekologicky šetrných a ostatních výrobků. Přibylo i obyvatel kteří by místo zvyšování sociálních dávek raději investovali do ekologie.

Stav životního prostředí dělí společnost

Z poloviny obyvatel, kteří považují stav životního prostředí v Česku za dobrý se naprostá většina v průzkumu STEM přiklonila k odpovědi "spíše dobrý". O něco častěji považují naše životní prostředí za dobré lidé, kteří by volili ODS nebo KDU-ČSL, ale ani mezi stoupenci ostatních stran nejsou příznivé názory na stav ekologie v ČR v zanedbatelné menšině. Nejméně kladně se vyjádřili příznivci Strany zelených.

STEM_eko_1.jpg













STEM však upozorňuje, že pozitivní vnímání stavu životního prostředí v ČR je trochu znehodnoceno tím, že lépe ho vidí občané, kteří informace o ekologii aktivně nevyhledávají. Zatímco mezi nimi hodnotí životní prostředí jako dobré 54 %, mezi těmi, kdo se informacemi o ekologických problémech zabývají, je to 42 %, zjistil průzkum, s tím, že aktivní zájem o informace je podmíněn především nejvyšším ukončeným vzděláním.

Zelené výrobky si zaslouží menší daně

Výzkum zjistil, že dokladem toho, že ekologické myšlení není většině českého obyvatelstva cizí, je i většinová podpora ekologického zdanění. Dvě třetiny občanů (66 %) si myslí, že je správné různě zdanit ekologicky šetrné a ostatní výrobky.

STEM_eko_2.jpg













Raději ekologii než vyšší dávky

Od roku 1998 také došlo k přesunu vzájemného poměru lidí, kteří by preferovali investice do životního prostředí, a těch, kteří by dali přednost zvyšování sociálních dávek.

Investice do životního prostředí prosazují častěji občané s vyšším vzděláním. Zatímco mezi lidmi, jejichž nejvyšší vzdělání je základní, by ekologii před sociálními dávkami upřednostnilo 48 % a mezi vyučenými 52 %, mezi středoškolsky vzdělanými s maturitou je to 68 % a mezi vysokoškolsky vzdělanými 73 %.

Ekologické investice prosazují často nejen sympatizanti Strany zelených, ale i ODS (73 %), což může podle STEM souviset s tím, že alternativou ekologických investic v této otázce byly sociální dávky. Právě proto by nejméně často ekologii dali přednost stoupenci KSČM (43 %) a jen asi z poloviny příznivci ČSSD (52 %) a KDU-ČSL (54 %).

Průzkum se uskutečnil v květnu mezi 1219 dospělými obyvateli České republiky.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů