Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Město Pardubice chce prodat svých 20 % akcií ve firmě Bohemian Waste Management Hradec Králové, která se zabývá likvidací odpadů a provozuje skládku ve Chvaleticích. Od prodeje si Pardubice slibují vyřešení nedostatku 15 až 20 milionů korun v městském rozpočtu. Z celé transakce by mohly získat až 20 milionů korun.

Na červnovém zasedání ministrů EU pro životní prostředí budou Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko společně usilovat o změnu plánované směrnice o odpadech. Budou žádat, aby země mohly nadále omezit či úplně zakázat dovoz odpadů ke spálení. "Vycházíme ze společné negativní zkušenosti s nelegálními dovozy odpadů do našich zemí kvůli ekonomickým aspektům," řekl dnes novinářům po skončení pražského zasedání V4 ministr životního prostředí Martin Bursík.

Dvě třetiny lidí si myslí, že je správné různě zdanit ekologicky šetrné výrobky a ty ostatní. Vyplývá to z průzkumu STEM. Ekologická daňová reforma má tvořit součást vládního balíku reformních zákonů, který ve středu přijala vláda. Stále více lidí podle STEM vnímá životní prostředí jako hodnotu, do níž je třeba investovat.

Na Velkém rybníku v Plzni-Bolevci začala dnes první etapa rozsáhlého vysazování vodních květin. Jde o jeden z dalších zásahů, který má revitalizovat prostředí největší vodní plochy v Plzni a zlepšit kvalitu vody, informoval ČTK biolog Jindřich Duras.

Podle zprávy tiskové agentury Nová Čína, se v Číně od roku 1999 do roku 2006 celkem 24 milionů hektarů orné půdy zalesnilo, tato změna měla pozitivní vliv na 120 milionů rolníků. Čínský projekt o proměně orné půdy v lesy se týká více než 2 tisíce okresů v 25 provinciích. Tento je ekologický projekt v Číně se týká rozsáhlých oblastí a přináší rolníkům prospěch.
Tento projekt značně zrychlil čínský záměř o zalesnění svého území a umožnil zalesnění oblastí a dale snížil možnosti sesuvů půdy a dalších přírodních katastrof. Kromě toho projekt o proměně orné půdy v lesy sehrál důležitou úlohu v pomoci chudým v oblastech, kde jsou špatné přírodní podmínky a slabé ekologické povědomí. Navíc poskytuje dobrou šanci v regulaci průmyslové struktury na venkově a rozvoji průmyslů, které nepoškozují ekologické prostředí.
Také velice podpořil koordinační rozvoj čínského lesnictví a pastvinářství.

Výsledky rozborů vody, které provedla KHS, dopadly dobře, víkend má být hodně teplý, plavat můžete. Na Poděbradech u Olomouce jsou hygieniky sledována pravidelně dvě místa, U Přístaviště je podle výsledků vhodné ke koupání, na Planých Loučkách stejně jako v Hustopečích na Přerovsku můžou vzniknout u citlivějších plavců problémy. „Ve vodě jsou nánosy vodních řas, vodní vegetace, květů z topolů, doporučuji se po koupání osprchovat,“ říká Eva Čehovská z Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje. Kvalita vody na Plumlovské přehradě na Prostějovsku je v pořádku.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů