Čtvrtek, 28. března 2024

Třináctý ročník Ekologických veletrhů byl zahájen

Mezinárodní Ekologické veletrhy byly slavnostně zahájeny v pavilonu D.
Třináctý ročník Ekologických veletrhů byl zahájen
Zúčastnili se jej náměstkyně ministra životního prostředí Rut Bízková, vrchní ředitel úseku vodního hospodářství ministerstva zemědělství Pavel Punčochář, ředitel koncepční sekce ministerstva průmyslu a obchodu Richard Nouza, předseda představenstva Sdružení oboru vodovodů a kanalizací Ota Melcher, předseda představenstva Svazu vodního hospodářství Miroslav Nováček, generální ředitel Veletrhy Brno, a. s. Jiří Škrla a další hosté.

„Je důležité, že se projekt bude věnovat i ochraně klimatu, k níž potřebujeme mj. environmentální technologie. Tedy ty, které životní prostředí šetří a zároveň pomáhají konkurenceschopnosti Evropy,“ uvedla Bízková. Podle ní ČR potřebuje ekologicky i ekonomicky výhodné technologie a řadu inovací. Připomněla, že v oblasti čištění odpadních vod musí ČR provést ještě do roku 2010 významné změny, k čemuž slouží Operační program životního prostředí. „Jeho projednávání právě vrcholí. Čtyřicet procent prostředků z programu má být určeno do oblasti nakládání s vodami, k jejímu získávání a čištění. Klimatické změny totiž přinášejí problémy s udržením vody v krajině. Ministerstvo předpokládá, že technologie se využijí k tomu, jak vodu zadržovat a jak s ní nakládat. Důležitá je také oblast nakládání s odpady či čistírenskými kaly,“ dodala náměstkyně ministra životního prostředí.

Pavel Punčochář zdůraznil význam doprovodných programů, například unikátních ukázek protipovodňových projektů. „Prezentace státních podniků Povodí jako správců vodních toků na výstavišti umožňuje seznámit státní správu a veřejnost s dostupnými možnostmi informačních systémů. Klima zlobí, zejména rozkyv srážek, v jistých oblastech je sucho, jinde jsou přívalové deště. Proto se musí diskutovat nejen o přebytku vody, ale i o jejím možném nedostatku. ČR musí v této oblasti posunout zkušenosti ještě na vyšší úroveň. Pro lidi je aktuální také situace kolem studní, o problematiku se zajímá osm procent našich občanů. Ekologické veletrhy jsou dobrým příkladem toho, že komunikace s veřejností se daří,“ konstatoval.

Generální ředitel Veletrhy Brno řekl, že Ekologické veletrhy Brno začaly sice psát svou historii teprve loni, přesto zájem o ně vzrůstá. „Přispívá k tomu logická kombinace mezinárodní vodohospodářské výstavy Vodovody-Kanalizace s mezinárodním veletrhem pro tvorbu životního prostředí ENVIBRNO. Cílem organizátorů veletrhu je zvýšení internacionalizace. Děkuji všem, kteří se na organizaci projektu podíleli,“ dodal Škrla.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů