Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ministerstvo životního prostředí představuje OP

Ministerstvo životního prostředí představuje OP
Financování Operačního programu životního prostředí (OP ŽP) prezentují pracovníci příslušného rezortu ve své expozici v pavilonu D. Plán navazuje na předchozí plánovací období EU a týká se období 2007-2013.

Pro Českou republiku se jedná o částku kolem 25 miliard euro, určena je na spolufinancování projektů pokrytých Národním strategickým referenčním rámcem. Dá se říci, že na základě zkušeností z minulého období je rezort životního prostředí dostatečně na nadcházející roky dobře připraven. Důležitou součástí je Státní fond životního prostředí, který vyhodnocuje žádosti o spolufinancování projektů z prostředků OP ŽP, zajišťuje spolufinancování z prostředků fondu, kontroluje dokumentaci a dohlíží na výběrové řízení na dodavatele, též dohlíží nad realizací projektu a jeho profinancování. Podle zástupců ministerstva bude celý schvalovací proces žádostí podobný předchozímu systému, který byl stanoven pro OP Infrastruktura. Ekonomické hodnocení bude posuzováno ze dvou aspektů – z pohledu ekonomiky žadatele a udržitelnosti projektu. Důležitou okolností, kterou je při předkládání projektu nutno zvážit je, zda žádost podává neziskový subjekt (město a obec) a uvažuje se o soukromém podnikatelském záměru.

Prioritou OP ŽP je šest oblastí: Vodní hospodářství a protipovodňová ochrana, zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí, využití obnovitelných zdrojů energie, odpady a staré ekologické zátěže, omezování průmyslového znečištění a environmentální rizika a posledním bodem je příroda a krajina. Tyto prioritní osy byly stanoveny v souladu se strategickými dokumenty ČR a EU.

Ve vodním hospodářství jde o zlepšení stavu povrchových a podzemních vod, dodávek jakosti pitné vody a o snižování rizika povodní. Cílem osy dvě pro následujících sedm let je udržení kvality ovzduší a omezení emisí znečišťujících látek s důrazem na využití šetrných způsobů výroby energie včetně obnovitelných zdrojů. Osa tři se věnuje udržitelnému využívání zdrojů energie, zejména z obnovitelných zdrojů, cílem je také prosazování úspor energie. Zkvalitnění nakládání s odpady a odstraňování starých ekologických zátěží se věnuje osa čtyři. Průmyslové znečištění a snižování environmentálních rizik je zakotveno v ose pět. Hlavním cílem posledního bodu je zlepšování stavu přírody a krajiny, tedy zastavení poklesu biodiverzity a zvýšení ekologické stability krajiny.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů