Pátek, 29. března 2024

Biopaliva se budou míchat do pohonných hmot

Biopaliva se budou míchat do pohonných hmot
Tiskové středisko BVVV ČR bude povinné přimíchávání biopaliv do pohonných hmot. Výbor pro životní prostředí poslanecké sněmovny Parlamentu ČR inicioval novelu zákona o ochraně ovzduší, kterou následně sněmovna schválila. Uvedl to na Ekologických veletrzích v Brně předseda Výboru pro životní prostředí Libor Ambrozek.

„Za důležité považuji také novelu zákona o posuzování vlivu na životní prostředí, kterou inicioval Středočeský kraj. Je to jeden ze vzácných příkladů, kdy opravdu spolupracují kraje, ministerstva a poslanecký výbor. Podařilo se tak zjednodušit administrativu při výkonu státní správy. Ulehčí se jak krajským úřadům, tak žadatelům, kteří chtějí do čehokoliv investovat,“ řekl Ambrozek.

Podle něho se v dalším období bude výbor věnovat novele zákona o odpadech, která bude řešit nejen poplatky, ale také situaci v elektroodpadu a další záležitosti. „Čeká nás diskuse o novele zákona na ochranu proti týrání zvířat, kde zřejmě dojde ke zpřísnění sankcí. Dále budeme debatovat o zákonu o vodách, samozřejmě vzejde řada námětů právě z Ekologických veletrhů v Brně,“ konstatoval. Jde o čištění odpadních vod, proces povolování užívání studní, ale též o vymezení poplatků, které budou obce odvádět do státního rozpočtu. Výbor také bude projednávat problematiku možného vyvlastňování pozemků potřebných na výstavbu protipovodňových hrází.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů