Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Vládou předložená novela zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve svém § 28 odst. 5 výslovně rozděluje kompetence obcí a obecních úřadů obcí s rozšířenou působností v projednávání správních deliktů.
Správní delikty, které spočívají v porušení obecně závazných vyhlášek obcí, budou projednávat obce a správní delikty spočívající v porušení ostatních právních předpisů na úseku ochrany zvířat budou projednávat obecní úřady obcí s rozšířenou působností. Dojde tedy k přesunu části pravomocí, které v současné době vykonávají obecní úřady s rozšířenou působností, na obce. Zákon dosud nebyl vykládán jednotně. V některých případech projednávaly porušení obecně závazných vyhlášek obce, jindy obecní úřady obcí s rozšířenou působností.
Dle údajů ministerstva vnitra bylo v roce 2004 vydáno celkem 32 a v roce 2005 dalších 24 obecně závazných vyhlášek upravujících trvalé označování psů. Vyhlášek upravujících pohyb psů na veřejném prostranství bylo vydáno v roce 2004 celkem 237, v roce 2005 pak 345.

Schvalování vládního návrhu zákona o úpravě registru znečišťujících látek, o jejichž vypouštění do životního prostředí musejí podniky informovat pravidelně veřejnost, se odkládá. Požádal o to ministr životního prostředí Martin Bursík, podle něhož by zákon v navrhované podobě snížil dostupnost informací.
Zákon má od příštího roku rozšířit seznam vypouštěných látek ze 72 na 93 položek.
Zákon by v předkládané podobě o třetinu omezil okruh podniků, které mají do registru nahlašovat množství vypuštěného znečištění. Tato povinnost by odpadla např. firmám, které zpracovávají plasty a lamináty. Zůstali by jen největší znečišťovatelé a přímí výrobci.
Do registru spravovaného ministerstvem životního prostředí, který je zveřejněn na www.irz.cz, nahlásilo předloni informace o látkách vypuštěných do vzduchu, vody a odpadů celkem 977 podniků.
Nový zákon souvisí se sjednocením systému nahlašování znečištění v celé Evropské unii. Od 1. ledna roku 2008 by měl vzniknout Evropský registr úniků a přenosů znečišťujících látek s jednotnými pravidly: zahrne 91 základních látek. Česká republika rozšíří seznam ještě o styren a formaldehyd, které považuje za látky nebezpečné a zdraví ohrožující.

Letovisko Heiligendamm v německé spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko zažije podle všeho ostrou kontroverzi šéfů států a vlád sedmi nejvyspělejších států světa a Ruska. Stane se tak v době od 6. do 8. června. Spojené státy oficiálně odmítly návrh předsedajícího Německa a Británie, aby země G8 schválily závazná a přísná omezení emisí CO2. Demokratická šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová, která přicestovala do Berlína, ocenila důležitou roli technologií v boji s globálním oteplováním, ale zdůraznila, že je třeba přihlížet k potřebám trhu. Agentura DPA tvrdí, že kancléřka Merkelová nehází ručník do ringu a chce těsně před summitem zapůsobit mezi čtyřma očima na George Bushe.

Ceny ministra za rok 2006 předá v úterý 5. června v Praze ministr životního prostředí Martin Bursík. Při této příležitosti budou uděleny také nové známky Ekologicky šetrný výrobek. Ceny se udělují osobnostem a hnutím.

Ekologie. Výbor pro dopravu norského parlamentu si u tamní středolevé vlády objednal zákon, který má od roku 2015 úplně zakázat prodej aut s benzinovými motory. Členové výboru tvrdí, že s tím nemůže být problém, když v Brazílii už teď 80 procent prodávaných aut jezdí na bioetanol.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů