Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

OKD, Doprava, sesterská firma důlní společnosti OKD, vybudovala koleje do průmyslové zóny v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Mohlo by to výrazně přispět ke zlepšení životního prostředí v regionu, materiál pro výstavbu automobilky nyní půjde dopravit až do zóny po železnici. Firma zároveň dokončila kontejnerový terminál pro nákladní vlaky v Paskově, který rovněž ulehčí přetíženým moravskoslezským silnicím, řekla mluvčí OKD Věra Breiová.

Nový blok na spalování biomasy za jednu miliardu korun postaví v Plzni Škoda Praha nebo brněnská Tenza. Plzeňská teplárenská (PT), která už si vybrala, na svých internetových stránkách zveřejnila, že Škoda Praha nabídla cenu 1,022 miliardy korun a Tenza 988 milionů Kč. V obou případech je nabídka bez daně z přidané hodnoty. Definitivní rozhodnutí padne až 5. června na jednání představenstva, řekl šéf městské teplárny Tomáš Drápela.

HRADEC KRÁLOVÉ - K nehodě dvou osobních a jednoho nákladního vozidla vyjeli královéhradečtí hasiči do Kladské ulice v Hradci. 
Nákladnímu vozidlu během jízdy upadl kryt akumulátoru, který prorazil nádrž a poškodil další dvě osobní auta. Z nákladního vozidla uniklo zhruba 500 litrů nafty. Hasiči uniklou látku zlikvidovali. Poškozenou nádrž utěsnili tmelem a zbytek nafty přečerpali do náhradních nádob. Při nehodě nebyl nikdo zraněn a nedošlo ani k ohrožení životního prostředí.
Hasiči z Hradce Králové byli také požádáni o pomoc při odstraňování následků nehody náklaďáku v obci Ostrov u Plockova rybníka na Orlickoústecku. Pod nákladním vozidlem Tatra 815 s návěsem se uvolnila krajnice a auto se převrátilo na bok. Z nádrže vozidla unikly do vody litry provozních látek.

Ekofond rozdává dotace neziskovým organizacím a školám. Celkem bylo přihlášeno jednatřicet projektů, přičemž  jedna třetina získala celou požadovanou částku, jedna třetina část poměrnou a zbylé projekty  odešly prozatím s prázdnou. Celková výše dotací, se kterými se žadatelé na město obrátili, přesáhla jeden milion korun. Mezi nejúspěšnější patří základní škola na Perštýně a Armillaria. Mezi další akce, které se rozhodl liberecký Ekofond rozdělit, patří projekty Českého svazu ochránců přírody Formica, Centrumu pro zvířata v nouzi při ZOO Liberec nebo Základní školy ve Švermově ulici. Přidělené částky se pohybují  řádově i v desetitisících, schválit je musí ještě Liberecké zastupitelstvo.

Česká republika podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče odpověděla Evropské komisi na její výtky k dřívějším tendrům státního podniku Lesy ČR.
Ministerstvo zemědělství nyní čeká, jak dopadne šetření těchto zakázek ze strany Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.
Bruselu se nelíbí způsob, jakým podnik zadával v letech 2004 a 2005 lesní práce soukromým firmám. Tendry se tehdy neřídily zákonem o zadávání veřejných zakázek.
"My jsme EU informovali o tom, že v současné době Lesy ČR plně dodržují zákon o zadávání veřejných zakázek. Jasně jsme řekli, že ty zakázky, které jsou předmětem tohoto řízení, v současné době posuzuje antimonopolní úřad," řekl Gandalovič po jednání s prezidentem Václavem Klausem.

České skládky plní stále více biologicky rozložitelné odpady. Z jejich celkového množství 9, 68 milionu tun tam v roce 2004 skončila třetina. Na Ekologických veletrzích v Brně to uvedli zástupci ministerstva životního prostředí.
V oblasti komunálního odpadu se situace stále zhoršuje. Pro dostatečné zpracování odpadů chybějí kompostárny a bioplynové stanice.
Češi ročně vyprodukují kolem 40 milionů tun odpadu. Z toho čtvrtinu tvoří takzvané biologicky rozložitelné odpady (BRO) - dále se zpracovávají asi jejich dvě třetiny. To je podle odborníků málo. ČR je tak v kategorii biologicky rozložitelného komunálního odpadu (BRKO) ještě daleko za požadavky Evropské unie.

Biopaliva se pravděpodobně začnou v Česku přimíchávat do pohonných hmot od letošního 1. září. Počítá s tím novela zákona o ochraně ovzduší, kterou včera podpořili senátoři z hospodářského výboru. Senát jako celek bude předlohu schvalovat příští týden. Norma stanoví, že do motorové nafty se budou přimíchávat dvě procenta metylesteru řepkového oleje, od 1. ledna 2009 množství vzroste na 4,5 procenta.

Zhruba 150 až 170 českých firem stále nepožádalo o takzvané integrované povolení pro vypouštění znečišťujících látek, a hrozí jim proto, že od podzimu nebudou moci vyrábět. Do 30. října má mít povolení zhruba 1800 provozů. Jeho vyřízení ale trvá několik měsíců, a pokud ho firmy nezískají včas, hrozí jim pokuta či dokonce zastavení výroby.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů