Čtvrtek, 25. dubna 2024

Bude opět Česko uranovou mocností?

Bude opět Česko uranovou mocností?

Australská firma má zájem těžit na Vysočině uran Na několika místech Českomoravské vrchoviny by se mohl začít opět těžit uran. O  těžbu má zájem australská společnost Uran Limited. Právě začalo správní řízení na povolení průzkumu.Obyvatelé Polné, Přibyslavi a obcí Brzkov a Jamné, kde by se uran měl těžit, jsou  zásadně proti. Nepřejí si ani, aby byl zahájen geologický průzkum.Starosta Polné Jindřich Skočdopole se diskusi s australskými těžaři nebrání. Proti těžbě je údajně podle některých zdrojů též ministerstvo životního prostředí.

Zástupci australské společnosti Uran Limited a české průzkumné firmy Timex Zdice se snaží přesvědčit starosty a obecní zastupitele, aby jim povolili geologický průzkum. 

Správní řízení povolující průzkumy může trvat i několik měsíců. Průzkum by trval asi 4 roky.

V osmdesátých letech probíhaly poměrně rozsáhlé průzkumné práce na uran také v okolí Velkého Meziříčí, nedaleko experimentálního ložiska Jasenice. Součástí prací bylo rozsáhlé mapování, jak letecké, tak pozemní, mělké i hluboké vrtné práce atd. O výsledcích prací není nic blíže veřejnosti známo. Další ložiska kromě známého Jáchymova byla těžena v západních a severních Čechách.

ZDRTOJ: ČT, upraveno Enviweb

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů