Čtvrtek, 25. dubna 2024

Životní prostředí ve Svitavách se zvolna lepší

Životní prostředí ve Svitavách se zvolna lepší

Svitavy - Životní prostředí ve Svitavách se zvolna zlepšuje. Vyplývá to z publikace Ročenka Svitavy -- životní prostředí 2006, kterou na svých internetových stránkách zveřejnila svitavská radnice. Zpráva bude také od poloviny června zdarma k dispozici na podatelnách městského úřadu a Informačním centru. Ročenka vychází již podvanácté, poprvé mapovala stav za rok 1995. 

Zpráva konstatuje, že vloni se kvalita životního prostředí města zvýšila a vytvořily se podmínky k pokračování tohoto pozitivního trendu i v dalších letech. Minulý rok k tomu přispělo například zateplení šesti panelových domů, čímž se snížily jejich tepelné ztráty a nebude nutné k jejich vytápění produkovat značné množství emisí. Svazek obcí Skupinový vodovod Svitavy také dokončil dva nové vrty jako zdroje pitné vody, takže obsah dusičnanů by měl klesnout zhruba na polovinu hygienické normy.

Město vloni vybudovalo novou kanalizaci v několika ulicích a postoupilo v protipovodňové ochraně Svitav. Velmi dobré výsledky dosáhla separace a sběr tříděného odpadu, obyvatelé minulý rok vytřídili více než polovinu komunálního odpadu a Svitavy jsou na prvním místě v množství recyklovaných plastů, skla a papíru na hlavu mezi bývalými okresními městy Pardubického kraje. "Celkové výdaje města a jeho organizací v oblasti životního prostředí přesáhly částku 75 milionů korun," uvedla mluvčí Svitav Zdenka Celá.

Ročenka upozorňuje i na ekologické problémy, které se radnici zatím nepodařilo vyřešit. Koncentrace polétavého prachu v ovzduší se vloni po 33 dní přehoupla přes průměrnou denní hodnotu, což je podobné jako rok předtím. V některých částech města stále schází kanalizace a čištění odpadních vod, obsah dusičnanů v pitné vodě se stále nesnížil na očekávanou mez. Ve Svitavách zůstávají ještě dvě staré ekologické zátěže. "Živá příroda dosud nestačila ve větším rozsahu pozitivně reagovat na snížení znečištění. Počet rostlinných a živočišných druhů v různém stupni ohrožení je dosud vysoký," stojí ve zprávě.

www.svitavy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů