Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Oblastní inspektorát České inspekce životního prostředí v Hradci Králové dosud v souvislosti s nelegálním skladem toxických látek ve Chvaleticích na Pardubicku uložil pokutu vlastníkovi areálu, kterou je firma Avot Chvaletice. Další dostal pracovník společnosti Purum Praha, jenž s chemikáliemi ve skladu manipuloval. Částky se pohybují v řádu několika desítek tisíc korun.

Podle vyjádření EFSA je možné odstraňovat nadlimitní obsah fluoru z přírodních minerálních vod jejich filtrací vrstvou oxidu hlinitého
Evropský úřad pro potravinovou bezpečnost (European Food Safety Autority, EFSA) prostřednictvím svého vědeckého panelu pro potravinářská aditiva, ochucovadla, technologické přísady a látky, které se dostávají do kontaktu s potravinami (AFC) vyjádřil svůj názor na bezpečnost použití aktivovaných látek na bázi hliníku (oxid hlinitý) pro odstranění přírodních fluoridů přítomných v přírodních minerálních vodách. Fluor se odstraňuje v případě jeho vyššího než povoleného obsahu v těchto vodách (Směrnice EC 2003/40/EC). Filtrace vod vrstvou aktivovaného oxidu hlinitého se ukázala bezpečnou za předpokladu, že oxid hlinitý je během procesu spolehlivě regenerován a že nedochází k sekundárnímu znečištění vody z filtrační vrstvy.

Letošní Cenu Josefa Vavrouška před chvílí převzali brněnský advokát Ekologického právního servisu Pavel Franc a uznávaný brněnský zoolog Karel Hudec. Cenu uděluje Nadace Partnerství a Nadace Charty 77 jednotlivcům za aktivity ve prospěch životního prostředí, které se mohou stát příkladem pro ostatní. Devětasedmdesátiletý Karel Hudec stál mimojiné u založení Nadace Veronica nebo Ornitologické společnosti. Mladý brněnský advokát Pavel Franc byl oceněn za jednotlivé kauzy, v nichž bránil občanská práva a životní prostředí.

Obyvatelé Drslavic, Tupadel a Kydliny tvrdí, že voda v domácnostech zapáchá, je plná chemie a odmítají ji pít i zvířata. Teď by za ni měli zaplatit téměř o osmnáct procent víc a číslo nemusí být konečné. Je to proto, že ceny vody v integrovaných obcích se mají vyrovnat s cenou v Klatovech. Proti jsou ale podle Plzeňského deníku nejen obyvatelé, ale i někteří klatovští zastupitelé. Podle nich musí kvůli rozdílným podmínkám pro dodávku zůstat v obcích nižší cena.

Vláda rozhodla o vyhlášení ptačího území evropské sítě Natura 2000 Heřmanský stav-Odra-Poolší. Ministr životního prostředí se domnívá, že se kabinet takto zbavil dlouholetého restu.
V lokalitě žijí vzácní bukáčci malí, ledňáčci říční, slavíci modráčci a motáci pochopové. Přitom byly o ni vedeny spory mezi ochranáři a hospodářskými ministerstvy, které stály o zamýšlenou výstavbu průmyslové zóny Dolní Lutyně, dálnice D47 a železničního koridoru.
Dálnice i železnice skrz koridor nakonec povedou, avšak s určitými vládními podmínkami. Oficiálně se Heřmanský stav stane naturovým územím 1. června 2008. "Vyladit se do té doby musí některé legislativně-právní aspekty," uvedl Bursík na tiskové konferenci po zasedání vlády.

Evropská komise včera snížila množství povolenek na emise kysličníku uhličitého další členské zemi. Finsku povolila pro léta 2008 až 2012 vypouštět 37,6 milionu tun CO2 ročně, tedy o 5,2 procenta méně, než Finové žádali. Včerejší i předcházející rozhodnutí jen zdůrazňují, že Evropa je odhodlána dosáhnout cílů plynoucích z Kjótského protokolu, prohlásil komisař pro ochranu životního prostředí Stavros Dimas. Finsko chtělo povolenky na 39,6 milionu tun oxidu uhličitého ročně. Je již devatenáctou zemí unie, jejíž plán pro emise CO2 komisí neprošel. EK dosud hodnotila národní alokační plány 22 z 27 členských zemí a beze změny je schválila jen Francii, Británii a Slovinsku. Česku komise snížila příděl emisí o 14,8 procenta a česká vláda se rozhodla ji kvůli tomu zažalovat u Evropského soudního dvora. Žalobu podalo také Slovensko a chystá ji i Polsko.

Víly a vodníci v sobotu dopoledne slavnostně otevřeli zrekonstruovaný rybník Obrtník v Hoštce. Průběh oslav, které byly spojeny i s dětským dnem, nenarušilo ani ranní nepříznivé počasí. Akce se zúčastnilo i přesto velké množství dětí v kostýmech všemožných vodních postaviček.  Kolem poledne pak všichni takto oblečení obdrželi vylosovanou cenu v bohaté tombole.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů