Středa, 24. dubna 2024

Martin Bursík udělil Ceny ministra životního prostředí za rok 2006

Martin Bursík udělil  Ceny ministra životního prostředí za rok 2006

Pět již tradičních prestižních ocenění – Cen ministra životního prostředí za rok 2006 – dnes v Národním domě na Vinohradech předal vybraným osobnostem a organizacím českého veřejného života ministr životního prostředí a místopředseda vlády Martin Bursík.  

 

Ministři životního prostředí toto ocenění předávají osobnostem či organizacím z řad vědců, umělců, nevládních organizací či podnikatelské sféry, které se vyznamenaly mimořádným přínosem pro životní prostředí. Za rok 2006 dnes tuto cenu převzali:

 

Sdružení středisek ekologické výchovy Pavučina, které oslavilo v loňském roce 10 let trvání a dnes má celkem 37 členských organizací. Ocenění získalo sdružení za každodenní soustavnou práci v ekologické výchově a osvětě, kterou odvádějí v souladu s myšlenkami trvale udržitelného rozvoje.

 

Prof. RNDr. Vladimír Bejček, CSc., Doc. RNDr. Karel Hudec, DrSc., Prof. RNDr. Karel Šťastný, CSc. , za významný přínos české ornitologii a především za unikátní Atlas hnízdního rozšíření ptáků v České republice v letech 2001-2003.

 

Mgr. Vojtěch Kotecký, programový ředitel Hnutí DUHA za významný přínos prosazování věcnosti a odbornosti do veřejné debaty o ochraně životního prostředí. Mgr. Kotecký vystudoval systematickou biologii a ekologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy a v hnutí DUHA pracuje od roku 1992.  Je  také členem Rady vlády pro udržitelný rozvoj a Rady surovinové politiky MPO.

 

RNDr. Václav Cílek CSc., který se zabývá různými aspekty environmentální geologie, ve spolupráci s přírodovědci různých oborů a archeology.  Publikoval asi 300 odborných článků, kolem 400 esejí, spolupracoval na zhruba třiceti knižních titulech, z nichž nejznámější jsou asi jeho „Krajiny vnitřní a vnější“. Cenu ministra získal za výrazný přínos k popularizaci české vědy, zejména geologie a klimatologie.

 

Prof. Ing. Josef Fanta, CSc..  V letech 1963 – 1974 pracoval ve Správě Krkonošského národního parku. Od roku 1978 působil na nizozemských univerzitách v Amsterdamu a ve Wageningen. Dnes se věnuje například problematice Národního parku Šumava. Cenu ministra získal za celoživotní přínos ochraně přírody a vědecké ekologii.

 

Letošní oslava Světového dne životního prostředí a předání Cen ministra životního prostředí jsou zároveň vyvrcholením kampaně MŽP s názvem Jaro pro Zemi, která začala prvním jarním dnem a dnešním slavnostním večerem končí. MŽP, školy, nevládní organizace a řada dalších organizátorů pod její hlavičkou uspořádaly více než stovku akcí po celé ČR. Jednou z nich byla také výtvarná a literární soutěž pro děti a mládež, zaměřená na obnovitelné zdroje energie, s názvem Podej ruku Zemi.

 

V kategorii výtvarných děl získala 1. místo Ivana Krejčová ze Základní umělecké školy v Blatné a v literární kategorii zvítězil Roman Krejčík z Cheznovice. Výherci  mimo diplomů s logem Jara pro Zemi získali ještě hodnotné ceny jako například solární spotřebiče, stavebnice poháněné fotovoltaickým článkem od firmy Solartec a další zajímavé ceny.

 

Ministr Bursík dnes také předal evropské ekoznačky „The Flower“ Sporthotelu Zátoň, Autocampu OASA u Staňkovského rybníka a také hotelu Residence Belgická. Residence Belgická získala také českou ekoznačku „Ekologicky šetrná služba“.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů