Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Situace se postupně zlepšuje, ale k dokonalosti  ještě  chybí hodně. Tak vypadá  současná situace  kolem kvality vzduchu v Podháji, o které se hovořilo včera při Dni s Deníkem.   Provozovatel Krkonošské slévárny sice provedl řadu  technologických změn, ale nepříjemný zápach zdejší obyvatele stále  trápí.  „Jednáme s firmou, aby  učinila nejen povinné, ale i preventivní kroky.   Změnu veřejně slíbil majitel firmy do poloviny roku. Máme důvod se domnívat, že slib bude splněn a situace se v průběhu třetího čtvrtletí letošního roku výrazně zlepší. Osobně chci dosáhnout větší vstřícnosti v komunikaci firmy s občany i za pomoci města,“ uvedl starosta Karel Klíma.
Zajímavé byly reakce některých občanů. „Slévárna tu funguje dlouho a řešit ji začali teprve nedávno. Zdá se mi, že se to tady jenom zbytečně nafukuje, “ řekl jeden z diváků.

Pardubický kraj začíná zvažovat variantu, že nepostaví obří spalovnu v Opatovicích nad Labem. Pardubičtí radní již hradeckým oznámili, že jednají o dalších lokalitách, kde by měla spalovna stát. Projekt obří spalovny dostal největší ránu letos na jaře, když se Pardubice nedohodly s elektrárnou Opatovice na pronájmu pozemků.
Bližší informace o nové lokalitě pro výstavbu spalovny zatím Pardubice neprozradily.

Čína hodlá redukovat spotřebu energie o pětinu a zvýšit produkci obnovitelné energie. Mělo by se tak podle ekologické koncepce zveřejněné tento týden stát do roku 2010. Koncepce počítá s větším využitím jaderné, vodní a větrné energie a s efektivnějším provozem uhelných elektráren. Čína by již letos mohla nahradit Spojené státy na pozici největšího producenta skleníkových plynů na světě.

Společnost ČSOB Leasing uvedla na trh nový produkt EUROleasing 2007, zvýhodněný finanční leasing s podporou Evropské investiční banky (EIB). Jeho prostřednictvím mohou zákazníci - malé a střední podniky - financovat rychle, jednoduše a výhodně investiční projekty s využitím evropských finančních zdrojů.
Hlavní výhodou produktu EUROleasing 2007 je pomoc českým malým a středním podnikům v realizaci investic v průmyslové sféře i ve službách, které přispívají k energetickým úsporám, podpoře ochrany životního prostředí a rozvoji cestovního ruchu. EUROleasing 2007 je určen firmám s méně než 250 zaměstnanci, jejichž roční obrat nepřevyšuje 40 milionů eur, případně jejichž celková roční bilanční suma nepřekročí 27 milionů eur.

Vývozních aliancí přibude. Podle Ministerstva průmyslu a obchodu se dohromady dají výrobci zdravotnických prostředků, zemědělských a potravinářských technologií. Dalšími obory budou energetika a odpadové hospodářství. Počátkem roku zahájila činnost aliance sdružující firmy, které nabízejí výrobky použitelné při likvidaci havárií; prioritou budou arabské země.

Banky pro ekologii. Deutsche Bank, UBS, ABN Amro, Citibank a JP Morgan vytvořily fond ve výši 5 miliard dolarů na úvěrování programů energetické účinnosti v 16 hlavních městech. Operaci zprostředkoval Bill Clinton. Londýnu, Chicagu, Sao Paulu a dalším metropolím by splácení mělo ulehčit to, že jejich výdaje na energii klesnou až o 30 %. Společným nákupem technologií se také sníží jejich cena.

Ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) chce do roku 2014 omezit topení uhlím a zpřísnit technické kontroly automobilů. Vyplývá to z programu snižování emisí, který předloží příští týden vládě. Podnikatele má také stimulovat k pořizování automobilů s příznivými emisními parametry změna silniční daně. V roce 2014 mají podle ministra tvořit alespoň čtvrtinu aut veřejné správy "čistá vozidla". Opatření by podle Bursíka měla zvýšit dobu dožití obyvatel Česka.

Snaha západních zemí udělat z biopaliv alternativní zdroj energie by se mohla vymstít v podobě prudce zvýšených cen ropy. Řekl to britskému listu Financial Times generální tajemník Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) Abdalláh Badrí. Ropný kartel by v reakci na hromadný přesun k biopalivům musel zvážit snížení investic do nové těžby, řekl Badrí.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů