Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

HRADČANY - Nové informační centrum Hradčany pro oblast Ralska je v budově bývalé lesní správy Hradčany. Propaguje ochranu přírody, lesnictví, rekreační využití a turistiku ve zdejším kraji. "Část expozice připomíná historii oblasti, která byla kvůli armádě dlouhodobě uzavřena pro veřejnost. Pro návštěvníky jsou připraveny informační letáky a propagační materiály, v prodeji jsou turistické známky a drobné upomínkové předměty. Děti se zde budou seznamovat s lesem zábavnou formou," konstatoval Radim Zika, náměstek hejtmana Libereckého kraje. V budoucnu tu budou i dalekohledy, které zprostředkují přírodní zajímavosti kraje pomocí kamerového systému umístěného v různých lokalitách Ralska. Například jedna z kamer bude instalována v blízkosti hnízda určitého ptačího druhu.

Najmenej 34 ľudí zahynulo pri povodniach a zosuvoch pôdy, ku ktorým došlo po silných dažďoch v Číne. Bez domova zostalo 178 tisíc ľudí.
Informovala o tom v nedeľu tlačová agentúra Nová Čína. Najviac obetí si silné dažde vyžiadali v provincii Kuang-tung, kde od štvrtka prišlo o život 14 ľudí a štyria sú nezvestní.
V Číne dochádza k stratám na životoch a materiálnym škodám každé leto, kedy sezónne dažde spôsobujú záplavy. Vlani povodne a tajfúny usmrtili 2 704 Číňanov.
Najničivejšie povodne krajinu v poslednom období postihli v roku 1998. O život vtedy prišlo 4 150 ľudí.

V Číně uhynula první panda odchovaná v zajetí, která byla před rokem vypuštěna do volné přírody. Tělo pětiletého samečka Siang Sianga bylo objeveno na zasněžené zemi v polovině února, 40 dní poté, co vědci naposledy narazili na jeho stopu v horách v provincii S'-čchuan na jihozápadě Číny.

Asi sedmdesát procent sortimentu nově vznikajícího řetězce restaurací s rychlým občerstvením Bio Cafes pochází z ekologického zemědělství. Většina potravin přitom byla vypěstována v Česku. Firma chce být zdravější alternativou k tradičnímu pojetí fast foodu, a to za cenových podmínek srovnatelných s konkurencí. Zatím se soustřeďuje na Prahu, po ní mají následovat menší česká města.

Po předchozích upozorněních a materiálech vztažených k Biofestu ve Starém Městě, zasíláme i link na závěrečný  zevrubnější článek o celé této premiérové akci
potraviny.info/biofestozvuky.html

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů