Pátek, 29. března 2024

IKEA chce být zelená. Kupuje hybridy

IKEA chce být zelená. Kupuje hybridy
Firemními barvami švédského řetězce obchodů s nábytkem IKEA jsou modrá a žlutá. Teď ale chce být IKEA spojována také s barvou zelenou. Společnost totiž na začátku týdne oznámila, že v Británii, kde má 15 obchodních domů, vymění postupně celý svůj vozový park osobních automobilů. Těch má v Británii zhruba stovku. Z dosavadních škodovek chce IKEA přejít podle deníku Financial Times na "zelené", hybridní vozy Honda Civic.

Prvních 50 hybridů již letos

"Situaci na britském trhu kontrolují naši britští dealeři, my do vztahů mezi nimi a jejich klienty nezasahujeme," uvedl mluvčí mladoboleslavské automobilky Škoda Auto Jaroslav Černý. Připomněl, že Škodovka v současné době dokončuje vývoj a výrobní přípravy "ekologických" vozů poháněných zemním plynem.

Hybridy Honda Civic jsou poháněné kombinací klasického motoru s motorem elektrickým. Zatím se jedná o padesát vozů, které by Honda měla dodat ještě v letošním roce. V příštím roce by pak mělo přibýt dalších dvacet vozů. Pokud se tento krok osvědčí, zvažuje IKEA jeho rozšíření i do dalších zemí, kde působí.

Změna se týká výhradně osobních aut, nikoliv nákladních či užitkových vozů rozvážejících zboží zákazníkům. IKEA však uvedla, že chce v Británii začít testovat automobily poháněné elektřinou. A to ve svém novém obchodě v Coventry, který má být otevřen letos. IKEA se tak stane první soukromou firmou v Británii, která bude užívat výhradně hybridní vozy. Tento krok je součástí plánu firmy snížit do roku 2010 produkci emisí o devět procent.

Plán IKEA je dobrou zprávou pro automobilku Honda, která zatím spíše jen sledovala, jak její konkurent Toyota posiluje svou dominanci na světovém trhu s hybridy.

Přechod na hybridy je výhodný pro samotnou firmu IKEA z několika důvodů. Hybridy jsou výrazně úspornější z hlediska pohonných hmot. A také produkují výrazně méně zplodin, než bude od roku 2012 požadovat u nových aut Evropská unie. Již teď požívají hybridy v Británii takových výhod, jako je snížená silniční daň na pouhých 35 liber ročně nebo to, že jsou osvobozeny od poplatků za vjezd do centra Londýna.

"Ekonomické výhody takovéto změny jsou zcela jasně zřetelné," potvrdil pro FT manažer britské IKEA pro environmentální otázky Charlie Browne.

Jde i o image

IKEA si navíc tímto krokem chce výrazně vylepšit svou image, která by se pak následně mohla odrazit i na zájmu zákazníků a tím pádem i na tržbách. Firma je v tomto ohledu velmi aktivní - nechává si dělat nezávislé audity, zda dřevo používané pro její nábytek nepochází z nadměrné těžby poškozující lesy, její náklaďáky v Norsku nebo dodávky ve Švýcarsku jezdí na biopaliva, v Berlíně testuje ve spolupráci s Opelem auto jezdící na vodík. V Británii zase svým 10 000 zaměstnanců rozdala 60 tisíc úsporných žárovek. V Anglii dokonce, aby všichni nejezdili do práce autem, dotuje zaměstnancům 15 procent ceny u lístků na vlak. A letos k vánocům jim navíc darovala skládací kola, na kterých mohou z nádraží dojet do práce.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů