Pátek, 29. března 2024

Centra městských částí se promění podle návrhu obyvatel

Centra městských částí se promění podle návrhu obyvatel

Praha (12. června 2007) – První ročník grantového programu 5P pro Prahu, který společně vyhlašují Nadace Penta a Nadace Partnerství, má svého vítěze. Nezávislá komise vybrala z celkových 11 návrhů obnovy veřejných prostranství projekt na sídlišti Baba III v Praze 12. Podporu na první fázi projektu získala i Praha-Slivenec a Horní Roztyly.

Finanční podpora ve výši 1,5 milionu korun směřuje na sídliště Baba III v Praze 12. Radnice zde ve spolupráci s obyvateli, místními podnikateli, školou a kulturním centrem naplánuje a provede obnovu prostranství před obchodním centrem Otava. „Cílem projektu je vytvořit místo přirozeného veřejného života, které na sídlišti zpravidla schází. Jeho výsledná podoba přitom vyplyne z představ uživatelů prostranství na společném plánovacím setkání. Takový postup je podle nás přirozenou cestou k potlačení anonymity sídliště a zvýšení přirozeného dohledu nad místem,“ uvedl architekt Robert Sedlák z Nadace Partnerství. Po 100 tisících korunách, určených na podrobnou přípravu záměru, získaly i projekty revitalizace centra v Praze-Slivenci a obnovy Pošepného náměstí na sídlišti Jižní Město v Horních Roztylech.

Atraktivní a žijící veřejná prostranství přispívají ke kvalitě života v lokalitě, přinášejí lepší podmínky pro místní drobné podnikatele a pomáhají i při prevenci vandalismu. „Program 5P pro Prahu má stimulovat městské části k tomu, aby do svých plánů na zatraktivnění městských prostor zapojovaly i místní obyvatele. Naopak lidé sami mohou k posílení vztahů v komunitě přispět svojí aktivní účastí při plánování změn,“ vysvětlila Jana Studničková z Nadace Penta, která grantový program financuje.

„Lidé si zvykli dojíždět za prací, za přáteli, za zábavou a doma často jen přespávají. Výsledkem je ztráta vztahu k místu, která vede k úpadku veřejného života. Veřejná prostranství jsou navíc často zanedbaná a k pobytu nelákají. Podporou místních center, která soustřeďují nabídku každodenních volnočasových i společenských aktivit, chceme posílit sounáležitost lidí s místem, kde žijí, a jejich zájem o nejbližší životní prostředí,“ dodal k tomu Sedlák.

 

kontakt:            

Robert Sedlák, Nadace Partnerství, tel.: 515 903 131, e-mail: robert.sedlak@nap.cz

Jana Studničková, Nadace Penta, e-mail: studnickova@pentainvestments.cz


Program 5P pro Prahu v sobě zahrnuje slova prostranství, potkávání, partnerství, podpora a prosperita. Jeho cílem je obnova a rozvoj městských prostranství za účasti veřejnosti, vytváření atraktivních městských prostor sloužících přirozenému setkávání a komunikaci, a tím i posilování vztahů k obci a komunitě. Vyhlašovatelé připravili 5P pro Prahu jako dlouhodobý program zahájený v roce 2007.

 

Nadace Partnerství je nejvýznamnější česká nadace podporující projekty udržitelného rozvoje ve všech regionech České republiky. Během 15-ti let své existence podpořila formou nadačních příspěvků ve výši přes 170 miliónů korun už na 1900 projektů nevládních neziskových organizací, škol, obecních úřadů i jednotlivců. Společně s pěti sesterskými nadacemi v Bulharsku, Maďarsku, Polsku, Rumunsku a na Slovensku je součástí asociace Environmental Partnership for Sustainable Development.

 

Nadace Penta byla založena v roce 2002 proto, aby zastřešila filantropické aktivity investiční skupiny Penta. V České republice působí od roku 2004 a věnuje se především projektům podporujícím rozvoj školství a vzdělávání – například spolupracuje se školami pro nadané děti, pravidelně vyhlašuje Cenu Penty za vynikající studijní výsledky pro studenty vybraných vysokých škol nebo pořádá esejistickou soutěž Vize 2020 určenou vysokoškolákům v Česku i na Slovensku. Výroční zprávy nadace jsou k dispozici na www.nadacepenta.cz.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů