Sobota, 20. dubna 2024

Ekostavba ČSOB je otevřena

Největší administrativní budova v Praze, která je novou centrálou ČSOB, byla uvedena do provozu v polovině dubna.
Ekostavba ČSOB je otevřena
Zároveň získala ekologické ocenění - Cenu zdraví a bezpečného životního prostředí za rok 2006. Budovu s podlahovou plochou více než 80 tis. m2 postavila společnost Skanska CZ.


Jedno z největších administrativních center v České republice zahájilo provoz po dvou letech stavebních prací. Stěhování zaměstnanců ČSOB proběhlo v dubnu a květnu. Jako poslední se do Radlic přestěhuje ve druhé polovině srpna ústředí Hypoteční banky. "Dosud jsme byli rozstrkáni v různých budovách v centru Prahy, takže mnozí kolegové se spíše znali po telefonu než osobně. V novém sídle budeme mít k sobě konečně blíž. V rámci celé Skupiny ČSOB to je velmi významný impuls pro naši interní firemní kulturu," vysvětluje hlavní důvody stěhování banky do nové budovy předseda představenstva a generální ředitel ČSOB Pavel Kavánek.

EKOLOGIE A FLEXIBILTA

Objekt nového ústředí ČSOB má rozlohu přibližně jedné třetiny pražského Václavského náměstí a vyznačuje se velkou flexibilitou a variabilitou vnitřních prostor. Jeho součástí je také pobočka banky otevřená pro veřejnost, zaměstnanecké restaurace, lékařské centrum a lékárna. Nové sídlo banky je velmi citlivě zasazeno do prostoru Radlického údolí. Je koncipováno tak, aby výškou a použitím stavebních materiálů doplňovalo a oživovalo své okolí. Budova má precizní systém ventilace, klimatizace a střešních rolet - díky tomu jsou minimalizovány náklady na vytápění. Střecha nového sídla a značná část teras je osázena vzrostlými stromy a keřovou výsadbou, čímž nejen zpříjemňuje pracovní prostředí, ale především zlepšuje tepelně-izolační vlastnosti budovy.

Nová budova centrály ČSOB zároveň získala Cenu zdraví a bezpečného životního prostředí, kterou pravidelně uděluje asociace firem prosazující myšlenku společenské odpovědnosti firem Business Leaders Forum. Podle amerického certifikačního systému LEED je nové ústředí ČSOB jedním z ekologicky nejšetrnějších bankovních domů v celé Evropě.

OTEVŘENÁ, PŘÁTELSKÁ BUDOVA

Pro každého zaměstnance je důležité, aby se na pracovišti cítil pohodlně, aby měl vše po ruce a pokud možno všude blízko. Dostatek soukromí, možnost přizpůsobit své pracovní místo osobním představám, ale přitom minimum překážek pro komunikaci s manažery a svými kolegy v týmu. Zadání pro nové sídlo ČSOB bylo proto jasné - musí to být co nejvíce otevřená, přátelská, progresivní budova, umožňující každému zaměstnanci maximální kontakt s denním světlem.

Obdobně náročné, ergonomické požadavky na ochranu zdraví jsou kladeny i na vybavení pracovních míst. Design výrobků byl proto konzultován s týmem odborníků, například s předním českým designérem, akademickým architektem Ivo Pelclem.

Obrovskou výhodou nové budovy je flexibilita pracovního prostoru. Umožňuje atypická řešení a přizpůsobivost na míru každému zaměstnanci. Patří sem například umístění vlastního akvária, zpestření jednacích a odpočinkových zákoutí, instalace tabulí s kulturním programem a podobně. Dalším důležitým rysem je možnost práce mimo vlastní pracoviště.

"Open space nemusí vyhovovat všem typům lidské psychiky, proto se ČSOB rozhodla, že bude ze zdravotních a psychologických důvodů práci mimo pracoviště podporovat," říká ředitel útvaru Externí komunikace ČSOB Milan Tománek. Za pracoviště by se tak měl v širším slova smyslu považovat celý prostor budovy, která disponuje veškerým potřebným vybavením. "A ti, kteří potřebují ještě více prostoru, mohou pro práci využít nárožní čajovny, kavárny, galerie se zelení, terasy a střešní zahrady," dodává Milan Tománek.

KVALITNÍ VYBAVENÍ KAŽDÉHO PRACOVIŠTĚ

Se změnou firemní kultury souvisí i vybavení každého pracoviště stejným, vysoce kvalitním pracovním a sedacím nábytkem (včetně prostor pro vrcholové vedení). "Snažíme se nedělat žádné rozdíly v kvalitě nábytku pro zaměstnance, manažery a vedení. Základním a společným kritériem je především špičková úroveň nábytku ve zdravotních a ergonomických parametrech," tvrdí Tománek.

Prostorové možnosti nové budovy umožní odpadky třídit přímo v místě jejich vzniku. Vzroste i počet kontejnerů pro jejich sběr. Každé pracoviště bude vybaveno vlastním košem na papír a zvláštním pro směsný odpad. Na pracovištích, v šatně, čajovně a kuchyňkách bude také tzv. místní sběrné centrum s ekoboxy - nádobami na separovaný sběr plastů, skla, obalů Tetrapack a článkových baterií. Důvodem je dostát slovu, že nové sídlo ČSOB bude ve všech směrech šetrné k životnímu prostředí nejen parametry, ale i chováním zaměstnanců banky.

SLUŽBY A POBOČKY V NOVÉM SÍDLE ČSOB

V NHQ, jak se novému sídlu anglickou zkratkou přezdívá, bude pro veřejnost i pro zaměstnance k dispozici malá pobočka ČSOB a s ní i poradenství osobních bankéřů. V pobočce bude též bankomat a pro větší komfort zaměstnanců přibude další místo pro výběr hotovosti přímo na tzv. "ulici" - centrální ose celé budovy. Pro klienty, soukromé osoby i malé a střední firmy bude v novém ústředí ČSOB pobočka s plným servisem, tj. samoobslužnou zónou, bankomatem, poradcem v zóně rychlé obsluhy, oddělenou kanceláří osobních bankéřů a diskrétním boxem pro nadlimitní transakce.

Nové sídlo najdou v Radlicích také čtyři pobočky pražského regionu pro korporátní klientelu. Zvýší se tak komfort služeb poskytovaných nejvýznamnějším klientům ČSOB. Ti určitě ocení vybavení a pohodlí zasedacích místností, lepší dopravní dostupnost mimo centrum města i vyšší počet parkovacích míst.


Základní údaje

Název: Sídlo ČSOB Group

Lokalita: Praha 5 - Radlice, Radlická 333/150

Investor: ČSOB Group

Zhotovitel: Skanska CZ, Divize Project Development

Architekt: AP atelier, Ing. arch. Josef Pleskot

Doba výstavby hrubé stavby: únor 2005-prosinec 2006

Počet zaměstanců: 2400

Rozměry budovy (délka x šířka x nejvyšší bod): 200 x 60 x 25 m

Počet nadzemních podlaží: 4-5 (stavba kopíruje terén)

Zastavěná plocha: 16 317 m2

Podlažní plocha: 82 392 m2

Náklady stavby: 2,95 mld. Kč

Parkovací místa: 494 (podzemní garáže), 20 (venkovní stání)
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů