Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Knihkupectvi Academia Brno a Redakce casopisu Ziva Nadace Ziva a Agentura ochrany prirody a krajiny CR Vas zvou na vystavu BOTANICKY VYZNAMNA UZEMI CESKE REPUBLIKY 3. - 30. cervna 2007 ( po-ne 9-19 ) Galerie a literarni kavarna Academia, nam. Svobody 13, Brno

Vystava lecivych rostlin na Kravi hore v Brne Lekarska fakulta MU ve svem specializovanem pracovisti  pripravuje vystavu lecivych rostlin. Jedna se o poznavaci akci, kdy se navstevnik seznamuje  s zivymi rostlinami primo na zahonech.
Doplnkem jsou k videni i sortimenty toxickych, aromatickych a koreninovych rostlin. Vystava je vhodna pro zaky a studenty skol, dale pro pestitele a sberace lecivek. Vystava je obohacena  o expozici vybranych vyrobcu lecivych caju. Zahradkari si mohou zakoupit i sadbu nekterych lecivek.
Vystava je otevrena v Centru lecivych rostlin od 14. 6. do 1. 7. 2007 kazdy den vzdy od 9 do 18 hod. Zahrada se nachazi na Udolni ul.c.74. Tramvaj c.4, konecna stanice. Vstupne je dobrovolne.

Autonomní oblast Xingjiang investuje od letošního velké finanční prostředky do ochrany 12 známých oblastí s geologickým bohatstvím v Kanasi.
V příštích pěti letech investuje Čína kolem 26 milionů čínských juanů do ochrany 12 známých oblastí s geologickým bohatstvím v Kanasi. Kromě toho vloží investice do vybudování státního geologického parku.
V současnosti se objevilo v Xingjiang více než 40 oblastí obsahujících přírodních bohatství, některé z nich byly v uplynulých letech vážně poškozeny. Kromě toho se vlivem globálního oteplování zmenšil rozsah horských ledovců o 20 procent.

Kvalita vody v jezeře Tiahu ve východočínském městě Wuxi se zlepšuje, poté, co byla voda znečištěna modrými řasami. V současnosti zde byla obnovena výroba pitné vody.
Předtím přes milion obyvatel města Wuxi trpělo nedostatkem pitné vody kvůli znečištění vodních zdrojů. Po půlměsíční likvidaci znečištění, dále díky deštivému počasí v posledních dnech zde byla obnovena příprava pitné vody. Ale oblasti mimo město Wuxi stále trpí nedostatkem čisté vody.
Tiaohu je třetí sladkovodní jezero v Číně, rovněž je důležitým vodním zdrojem metropole Šanghaje a provincie Jiangsu. Čínský premiér Wen Ťia-pao nedávno na konferenci státní rady řekl, že znečištění na jezeře Tiahu musí být věnována velká pozornost.

Evropská agentura pro životní prostředí zveřejnila zprávu o emisích v Evropské unii (EU inventory of greenhouse gas emissions), která slouží jako podklad pro sledování dodržování závazků o snižování emisí v rámci Kjótského protokolu. Podle ní došlo v roce 2005 ve srovnání s rokem 2004 ke snížení emisí CO2 o 0,7 % (údaje za EU-27), přičemž HDO rostl o 1,8 %. Nejvyšší pokles byl zaznamenán v Německu (-2,3 %=23,5mil. tun), Finsku (-14,6 %=11,9 mil. tun), Holandsku (-2,9 %=6,3 mil. EUR) a Rumunsku (-4,0 %=6,4 mil. tun). Emise byly sníženy především v oblasti výroby elektřiny a tepla, v domácnostech a silniční dopravě. Emise naopak nejvíce vzrostly ve Španělsku ( 3,6 %=15,4 mil. tun) a Polsku ( 0,6 %=2,6 mil. tun). V České republice došlo ve stejném období k mírnému snížení emisí, o -1,0 % (1,5 mil. run). Ve srovnání s bazickým rokem 1990 se emise CO2 snížily o 25,8 %.

V německém Ketzinu byl oficiálně spuštěn první pilotní projekt podzemního skladování oxidu uhličitého. Jedná se o první projekt svého druhu v Evropě a zkušenosti z jeho provozování jsou velmi očekávané. Podzemní rezervoár CO2 se bude nacházet v hloubce 1800 metrů pod povrchem. V rámci projektu budou zkoušeny různé formy injektování CO2 pod zemský povrch a monitorování dlouhodobé stability uloženého CO2. Projekt „CO2SINK“ je financován částečně Evropskou komisí v rámci 6. rámcového programu částkou 8,7 mil. EUR.

Rada ministrů zemědělství dosáhla politické dohody o nařízení o ekologické produkci a označování ekologických produktů. Nařízení nově vymezí pravidla nejen pro produkci biopotravin, ale také jejich označování a kontrolu i dovážených biopotravin. Nařízení zavádí například nově evropské logo pro bioprodukci, které bude muset být povinně uváděno na všech biovýrobcích. Vedle něj bude možno používat i různé národní biosymboly. Logem ekologické produkce bude moci být označena pouze potravina, která je alespoň z 95 procent tvořena ekologickými složkami. Používání geneticky modifikovaných surovin (GMO) je zakázáno, přičemž existuje maximální hranice 0,9 % pro náhodnou přítomnost povolených GMO.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů