Čtvrtek, 28. března 2024

Média začínají myslet na ekologii

Média začínají myslet na ekologii
Mediální agentury a mediální společnosti se zaměřují na ekologické aspekty svého podnikání. "Zelený" trend se v mediálním světě citelněji rozmáhá.

Ekologické jednání, tím se v poslední době ve světě ohání mnoho mediálních firem a komunikačních agentur. Od začátku letošního roku už pronesli mediální magnáti jako Rupert Murdoch, Terry Leahy nebo Stuart Rose slova o tom, jak by měly moderní korporace v moderní společnosti dbát na ekologii. Zajímavé přitom je, že apely na ochranu planety se mezi mediálními a marketingovými manažery rozšiřují téměř samospádem. Některé agentury si navíc uvědomují své postavení a starost o dopady na životní prostředí "předávají" i svým klientům.

Například mediální agentura ZenithOptimedia šla ještě o krok dále a začala uvažovat o začlenění tzv. zeleného indexu do komunikačního plánování. Marketingové a reklamní strategie by tak měly podle tohoto projektu zohledňovat ekologická kritéria. Prakticky by to mělo vypadat tak, že pokud se např. Toyota rozhodne spustit kampaň, mediální agentura ji upozorní, o kolik škodlivých látek by se mohla realizace kampaně snížit. Plánovači začínají být přesvědčeni, že klient by měl zvažovat, zda využít např. direct mailu nebo přímého oslovení spotřebitele face-to-face.

ZenithOptimedia je ale pravděpodobně zatím jedinou mediální agenturou, která došla takto daleko. Podle britského magazínu MediaWeek ostatní agentury přiznávají, že na podobné projekty je zatím spíše brzy. Některé, jako třeba PHD, ale nepopírají, že ekologický přístup zvažují.

Chytrý tah do budoucna

Za tímto odpovědným jednáním se ale také pravděpodobně skrývá jistá obchodní výhoda do budoucna. Pokud klient projeví zájem, agentury budou moci mediálním vlastníkům doložit, že investice do "ekologického procesu" se vyplácejí. Na druhou stranu může jít o předzvěst budoucích opatření. Výkonný ředitel společnosti IPM, která se zaměřuje na outdoorvá média, Roy Jeans naznačuje, že nelze vyloučit budoucí nařízení úředníků z Bruselu nebo z regulačního orgánu Ofcomu, kteří budou dopady práce agentur na životní prostředí ostře sledovat.

Zatím jsou ale média z pohledu legislativy hodně dole na seznamu velkých korporací. A navíc se ani nezdá, že by se na této skutečnosti mělo něco měnit. Většina lidí si totiž neuvědomuje, že by reklama měla nějaký negativní vliv na životní prostředí. Ten přisuzují spíše továrnám, případně některým dodavatelům. Je také pravdou, že ve srovnání s největšími znečišťovateli ovzduší je "přínos" komunikačních firem zanedbatelný. Z hlediska jednotlivých mediatypů se "zelené" aktivity zřejmě nejvíce dotýkají venkovní reklamy.

AUTOR: Martina Vojtěchovská
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů