Pátek, 19. dubna 2024

Brusel připravil miliardy, Česko se pustí do ekologie

Brusel připravil miliardy, Česko se pustí do ekologie
Evropská unie připravila 150 miliard korun na programy, které by měly pomoci zlepšit životní prostředí v Česku. Ministr Bursík hovoří o příležitosti, kterou nesmíme promarnit.

V nadcházejících sedmi letech může Česká republika vyčerpat na projekty zlepšující životní prostředí zhruba 150 miliard korun. Tato částka je připravena v evropském operačním programu Životní prostředí na léta 2007 až 2013, jehož první výzvu dnes zveřejnilo ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí. Pro startovací etapu je určeno téměř 20 miliard korun. Zájemci o dotace mohou žádosti podávat od 3. září do 26. října.

Peníze půjdou na čističky i vzdělávání

"Takovou příležitost jsme tu nikdy předtím neměli a obávám se, že už ani mít nebudeme," řekl na tiskové konferenci ministr životního prostředí Martin Bursík.

První výzva je určena obcím, městům, krajům, příspěvkovým a obecně prospěšným organizacím, občanským sdružením, církvím a dalším nepodnikatelským subjektům.

Dotace budou rozděleny v pěti oblastech, kterými jsou ochrana vod, zlepšení kvality ovzduší, využití obnovitelných zdrojů energie, problematika odpadů a starých ekologických zátěží a environmentální vzdělávání. Typickými projekty, na které Evropská unie přispěje, jsou například čistička odpadních vod, centrální kotelna, solární panely, svoz bioodpadu nebo výstavba ekocentra, uvedl ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Štěpánek.

Žadatelům proplatíme většinu, slibuje ministr

Úspěšní žadatelé mohou podle něj dostat proplaceno až 85 procent všech výdajů. Štěpánek slibuje, že oproti předchozím evropským programům se budou rychleji proplácet náklady včetně záloh, zjednodušit se má administrativa. Fond posílí informační a poradenskou činnost v regionech, žádosti bude nově přijímat na krajích.

Operační program Životní prostředí v České republice startuje ještě před tím, než tento dokument schválila Evropská komise. Cílem je poskytnout žadatelům dost času na přípravu kvalitních projektů, vysvětlil Bursík. Předpokládá, že Brusel operační program definitivně schválí v září, očekává ještě složitá jednání. Do první výzvy se proto vybraly jen nekonfliktní okruhy, které by se už neměly zásadně měnit.

http://www.euroskop.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů