Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropská komise připravuje v roce 2007 vydání sdělení, které se bude týkat omezení hlučnosti železniční dopravy. Před tímto krokem oslovuje zainteresované strany a vyzývá je k vyjádření jejich názoru na možnost ochrany lidského zdraví a životního prostředí před nadměrným hlukem, který způsobuje doprava – včetně železniční dopravy. Do konzultace je možné se zapojit vyplněním on-line dotazníku, a to do 31. července 2007.

Pokud se Rada EU dohodne o zřízení jaderného fóra, bude se konat dvakrát do roka a jeho pořadateli se stanou společně Česká republika a Slovensko. Fórum by se mělo stát místem pro obnovení diskusí o jaderné energetice v Evropě. Účastníky budou zástupci evropských institucí (Komise, Parlamentu), členských států, průmyslových sdružení, neziskových organizací a akademických institucí.  První zasedání je plánováno na přelom září a října v Bratislavě, druhé na jaro 2008 v Praze.

Evropská komise informovala o dalším výskytu nebezpečného viru ptačí chřipky H5N1. Tentokrát jde o výskyt u divokých labutí, který byl zaznamenán v okolí Norimberku v Německu. Německé úřady začínají aplikovat standardní preventivní opatření podle příslušného nařízení Evropské komise. Ptačí chřipka byla letos zaznamenána již ve třech případech na drůbežích farmách v Maďarsku, Velké Británii a před několika týdny i v České republice.

Dva vědecké týmy, které vedou pracovníci Biologické fakulty JU, byly v nedávné době oceněny za dosažené vynikající výsledky.
Prof. RNDr. Vojtěch Novotný, CSc., který působí na Biologické fakultě JU a v Biologickém centru AV ČR, provádí dlouhodobé výzkumy v Papui-Nové Guineji. V roce 2007 získal Cenu předsedy Grantové agentury ČR za realizaci projektu „Beta-diverzita motýlů (Lepidoptera) deštného lesa podél výškového gradientu ve vztahu ke složení vegetace, vlivům prostředí a geologické historii“.
Za vynikající výsledky velkého vědeckého významu byl oceněn také autorský tým Biologického centra AV ČR. Vedoucím týmu je prof. RNDr. Julius Lukeš, CSc., který působí na Biologické fakultě JU. Cenu Akademie věd ČR pro rok 2007 a s ní spojenou peněžitou odměnu získal za vědecký výsledek Funkční genomika, genotypizace a molekulární diagnostika bičíkovců řádu Kinetoplastida, patogenních cizopasníků člověka. 

Čínské ministerstvo financí nedávno uvolnilo 66 milionů júanů na příspěvky pro osoby postižené přírodními pohromámi s cílem pomáhat postiženým obyvatelům při řešení životních problémů v provincií Hubei, Guangxi, Chongqing a Sichuanu, které byly nedávno poštiženy vážnými záplavami.
Od 15. června v těchto provincii nepřetržitě pršelo, několik tisíce obyvatel bylo postiženo vážnými živelními pohromami.
Čínský státní výbor pro snížení rizika živelných pohrom a mínisterstvo pro občanské záležitosti vyslaly pracovní skupiny do postižených oblastí, aby navštívily postižené obyvatele. Vlády postižených oblastí intenzivně poskytují humanitární pomoc a dobře pomáhají postiženým obyvatelům.

Již šestou památku na prestižním seznamu má Slovensko, které uspělo s karpatskými bukovými lesy – tuto lokalitu sdílí společně s Ukrajinou.
Podle slovenského ekologa Erika Baláže je pralesová oblast v Poloninách a Vihorlatu výjimečná tím, že tamní fauna a flóra je velmi citlivá na zásah člověka.
„Jsou to například houby či hmyz, které ke své existenci potřebují hnijící dřevo,“

BOHUMÍN - Za pár dnů to bude přesně 10 let, co se z Bohumína stalo jedno velké jezero a občané čelili doposud největší živelné katastrofě v novodobé historii města. Povodně v roce 1997 chce připomenout výstava, kterou v těchto dnech připravuje bohumínská radnice.
„V souvislosti s výstavou se obracíme na naše občany s prosbou o pomoc. Pokud někdo vlastní dobové fotografie, které zachycují řádění velké vody v Bohumíně a je ochoten je zapůjčit, budeme rádi, když nás zkontaktuje. K dispozici je telefon 596 092 202, na kterém se zájemci o spolupráci dozví podrobnosti,“ uvedla mluvčí radnice Lucie Balcarová. Upřesnila, že výstava k 10. výročí povodní v Bohumíně spatří světlo světla zhruba v polovině července. K povodním se budou moci občané Bohumína vrátit také prostřednictvím autentických dobových záběrů. Speciální dokumentární snímek připravuje k 10. výročí povodní pro své diváky Televizní informační kanál Bohumín.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů