Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Canon Europe, přední světový dodavatel zařízení pro tisk a zpracování obrazu, a WWF, celosvětová organizace zaměřená na ochranu životního prostředí, oznámily spolupráci při značkování a sledování jedinců ledního medvěda v arktické oblasti. Nová dohoda navazuje na dlouhodobé partnerství Canonu a WWF, které bylo zahájeno v roce 1998. Cílem projektu je označkovat v letech 2007 a 2008 co nejvíce ledních medvědů za účelem sběru informací pro vědecké zkoumání tohoto druhu.
Pohyb vybraných medvědů bude možné sledovat na webových stránkách WWF-Canon Polar Bear Tracker (www.panda.org/polarbears). Tyto webové stránky byly původně spuštěny v roce 2002 na základě spolupráce WWF Arctic Programme a Norwegian Polar Institute pro sledování pohybu medvědů s vysílačkami po souostroví Svalbard prostřednictvím satelitu.
Představené webové stránky WWF-Canon Polar Bear Tracker obsahují také oddíl pro děti "Save the Polar Bear" (Zachraňte ledního medvěda), jejichž cílem je poučit děti od 7 do 11 let o vlivech globálních změn klimatu. Webové stránky budou lokalizovány do 13 evropských jazyků.

Nadnárodní organizace na ochranu životního prostředí WWF hledá agenturu pro reklamní zakázku za pět milionů liber. Několika agenturám už nabídla účast v připravovaném tendru. Organizace, která se nyní soustředí na podlinkové aktivity, hledá partnera silného v direct marketingu a v digitálním marketingu, chce totiž hlavně posílit vazbu se spotřebiteli.

Z uhelné lodi, která uvízla na mělčině u východního pobřeží Austrálie, začalo včera vytékat palivo. Stalo se tak poté, co se záchranáři pokusili plavidlo vyprostit. Rozsah ropné skvrny zatím není jasný, uvedl ministr státu Nový Jižní Wales Joe Tripodi. Únik má zvládnout šedesátka odborníků se zvláštním vybavením.
V Panamě registrovaná nákladní loď Pasha Bulker o výtlaku 40 tisíc tun sice nebyla naložena žádným nákladem, když v bouři 8. června najela na mělčinu, ale na palubě měla 859 000 litrů paliva a maziva. To budí obavy z ekologické katastrofy.

Korejská firma chce v Česku vyrábět dveře do aut. Společnost Pyeong Hwa Automotive Czech (PHA CZ) z Koreje hodlá v Českém Těšíně na Karvinsku postavit továrnu na výrobu automobilových dveří. Jde o investici za několik desítek milionů korun. Práci by měla přinést více než dvěma stům padesáti lidem. V současnosti se na ministerstvu životního prostředí schvaluje konečná podoba investice. Zastavěná plocha továrny činí skoro jedenáct tisíc metrů čtverečních. Korejská firma chce navíc zahájit výsadbu zeleně na více než třinácti tisících metrů čtverečních.

Omezit rychlá auta kvůli snížení emisí CO2 se chystají poslanci Evropského parlamentu, a to výrobou pouze takových, která jezdí nejrychleji 160 kilometrů za hodinu. Návrh je nezávazný, ale bude o něm v září hlasovat výbor pro životní prostředí a o měsíc později plénum EP. Asociace evropských automobilových výrobců tvrdí, že omezení rychlosti aut by vedlo ke snížení emisí CO2 jen asi o 1 %.

Specializovaný server eWeek.com sestavil žebříček technologických novinek, které netrpělivě očekáváme, ale jsou přitom stále ještě na hony daleko. Na seznam patří třeba paměťové médium flash disk s kapacitou 100 TB dat. Další očekávanou novinkou je náhrada baterií libovolnou technologií, která prodlouží život všem elektrickým přístrojům. Potřebný je také pokrok v nanotechnologiích, aby nanoroboti konečně začali "opravovat" nejen lidské zdraví, ale také životní prostředí. K dalším očekávaným technologiím zařadil eWeek.com rychlejší cestování (nikoliv časem, ale vzduchem) či umělou inteligenci, jež si dokáže poradit se standardními testy inteligence.

Klimatické změny jsou fenoménem, kterému věnuje Evropská unie značnou pozornost. Na jedné straně je potřeba jim příslušnými nástroji zamezovat (např. systém obchodování s emisemi) a na straně druhé je potřeba se adaptovat na změny způsobené měnícím se klimatem. Klimatickými změnami je ovlivněna řada sektorů – zemědělství, vodní hospodářství, ochrana přírody, rybolov, apod. Komise v zelené knize nastiňuje možné přístupy a integraci tohoto komponentu do evropských politik včetně podpůrných programů.
Komise k Zelené knize organizuje 3. července v Bruselu veřejné slyšení. Následně vyhlásí i internetovou konzultaci s uzávěrkou v listopadu 2007.

Firma McDonald's se zavázala od příštího roku používat ve Velké Británii výhradně automobily na biopaliva, jejichž hlavním zdrojem bude kuchyňský olej z vlastních provozoven. Celkově se jedná o 155 vozidel, jako první bude upravena flotila 45 nákladních automobilů v distribučním centru pro Hampshire, píše internetové zpravodajství BBC.
Díky používání biopaliva vyrobeného kombinací vypáleného oleje na smažení s řepkovým olejem ušetří firma podle vlastního vyjádření každý rok více než 1650 tun oxidu uhličitého. Používání tohoto paliva úspěšně prošlo minulý rok zkouškami.
Společnost McDonald's dlouhodobě čelí kritice za postoj k životnímu prostředí. Firma tvrdí, že má skutečnou radost z toho, že může obrovské množství použitého kuchyňského oleje využít "prakticky a efektivně" v rámci vlastní firmy. "Je to výborný příklad toho, jak může být něco ekonomické a zároveň vhodné pro životní prostředí," prohlásil viceprezident firmy Matthew Howe.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů