Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Společnost Dell se nedávno se přidala k ostatním, kteří hodlají vyrábět ekologické výrobky a šetřit tak životní prostředí (nebo se tak alespoň tvářit ;-). Nejnovější přírůstky do rodiny mobilních zařízení Dellu splňují požadavky EPA (Environmental Protection Agency) Energy Star 4.0.
Iniciativa Dellu zahrnuje i dříve uvedené desktopy a nyní i servery, které spotřebovávají méně energie díky nižšímu příkonu a lepšímu chlazení. Celkově má Dell nyní 10 PC, notebooků a pracovních stanic splňujících specifikaci Energy Star 4.0. Mezi nové ekologické notebooky patří Dell D430 (cena od 1 509 dolarů) a Dell Precision M4300 (cena od 1 750 dolarů), jejichž konfiguraci lze upravovat.

Zavedení záloh na PET lahve, o kterém uvažuje Ministerstvo životního prostředí, by způsobilo zánik mnoha malých obchodů. Tvrdí to Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR. Menší provozovny by prý jako hlavní činnost měly nikoliv prodej potravin, ale sbírání odpadu, na což jim chybí prostor. Se zálohami na PET lahve nesouhlasí ani potravinářské firmy, které soudí, že by vedly k zdražení nápojů.

Dřevo v Lesích ČR se bude těžit dvěma způsoby. Dříví z poloviny území bude prodávat státní podnik. Soukromé firmy, které vyhrají výběrové řízení, tam budou zajišťovat jen práce, včetně těžby. V případě druhé poloviny se bude soutěžit rovněž o dřevo, které bude prodávat ten, kdo ho vytěží. Po dvou letech se výsledky porovnají a zjistí se, který model je efektivnější.

Karlovarský kraj vyzval velká města v regionu, aby se spojila do sdružení, díky kterému by mohla společně řešit odpadové hospodářství a nakládání s odpady.
Podle radního kraje Luboše Orálka (ODS) by města společně mohla mnohem lépe ovlivňovat ceny a způsob ukládání s odpady.

BRNÁ/CHABAŘOVICE - Stále více zahraničních turistů přijíždí za vodou do ústeckých obcí. Lákají je především vodní sporty.  Za vodním lyžováním do Klubu vodních sportů ročně přijedou stovky turistů. Drtivá většina z nich přijíždí ze zahraničí. „Jezdí k nám Němci, Holanďané i lidé z různých koutů světa. Vodní sporty jsou u nás velice žádanou atrakcí,“ řekl trenér vodního lyžování Josef Novák.
Dalším turisty často navštěvovaným místem je přírodní koupaliště v Chabařovicích, které bylo v posledních dnech pro nepříznivé počasí uzavřeno. „Nedávno tady prováděli měření. Voda je čistá a bez závad,“ prozradila pracovnice přilehlého kempu Petruše Berková.

SEČ - Voda v údolní nádrži je zatím bezpečná. To je dobrá zpráva pro všechny, kdo tráví na březích údolní nádrže začátek hlavní rekreační sezony.  Podle posledních rozborů provedených pracovníky hygienické stanice v Chrudimi byly vzorky zařazeny do prvního stupně. „To na naší pětistupňové škále znamená, že voda je v naprostém pořádku,“ vysvětluje Milada Matrasová. „Další rozbor provedeme už dnes,“ říká Matrasová. Podle hygieniků nelze ze současného charakteru počasí předpovídat, jak se bude dál situace vyvíjet. Voda v nádrži je ale podrobována rozborům pravidelně. Posuzovány jsou pokaždé vzorky ze tří lokalit. „Odběr provádíme u Hoješína, na Ústupkách a pod bývalým hotelem Semtín,“ uzavírá pracovnice hygienické stanice.

Chodite radi na nektera mista v Brne? Mate na sve oblibene trase nejake prekazky?
Popiste nam prochazkovou trasu, navrhnete novou, navrhnete zruseni barier, ktere ve meste jsou. Pomuzete tak vytvorit mapu pesich tras v Brne, ktere by mely propojovat rekreacni mista, aleje, pesi zony a napojovat se na tradicni turisticke znacky na okraji Brna.
Popis trasy ci barier zasilejte do 13.7.2007 na e.stankova@tiscali.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů