Středa, 24. dubna 2024

V Bruselu shodí saka i kravaty

V Bruselu shodí saka i kravaty
Jednou z obětí boje proti globálnímu oteplování, který vyhlásila Evropská komise, mohou být i nepsané normy, podle kterých se oblékají její vlastní úředníci. Ti totiž možná nebudou smět v létě do práce nosit kravatu, a shodí možná i saka.

Ležérněji oblečeným úředníkům nebude takové horko, klimatizace v kancelářích nepoběží na plný výkon, komise ušetří energii a do ovzduší vypustí méně škodlivých emisí. Taková je aspoň představa eurokomisaře pro vnitřní trh Charlieho McCreevyho.

Irský eurokomisař ji popsal v oběžníku, který podle listu The Financial Times rozeslal v červnu svým kolegům. "Takový krok je potenciálním příspěvkem komise k omezení globálního oteplování," napsal McCreevy.

Ten se nechal inspirovat během své červnové cesty do Japonska. Tamní vlády tvrdí, že právě lehčí oblečení mužů v kancelářích snižuje v létě spotřebu energie. Kampaň rozjela v roce 2003 tehdejší ministryně životního prostředí Juriko Koikeová, která shodou okolností začala minulý týden řídit tamní ministerstvo obrany.

Podobná opatření se ale začínají objevovat i v Evropě. Vedení italského ropného gigantu ENI minulý týden rozhodlo, že v létě zakáže tisícům svých zaměstnanců nosit do práce saka a kravaty.

Evropská komise nemá žádnou pevně stanovenou normu, podle které se má oblékat jejích 23 311 zaměstnanců. Málokdo si ale dovolí porušit nepsaná pravidla, podle kterých chodí téměř 12 tisíc mužů z řad euroúředníků do práce výhradně v saku a kravatě.

Komise odhaduje, že pokud bude moci zvýšit teplotu klimatizace o jediný stupeň, sníží své emise skleníkových plynů o deset procent. Ročně jich do vzduchu vypustí ze svých 64 budov na 56 tisíc tun.

O tom, že by se úředníci komise v zimě naopak oblékali tepleji, nebo co mají v létě nosit do práce euroúřednice, se už oběžník nezmiňuje.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů