Čtvrtek, 28. března 2024

Nové chalupy na Šumavě staví Holanďané

Nové chalupy na Šumavě staví Holanďané
Bydlení v přírodě, slučující komfort jedenadvacátého století a maximální ohledy na životní prostředí - to je projekt Borová Lada.

Jedenáct chalup a sedmadvacet trojdomů - celkem 92 bytů pro trvalé i rekreační bydlení - začala na hranicích Národního parku Šumava letos na jaře stavět firma MEI Moravia, dceřiný podnik holandské investiční společnosti Central Europe Group.

"Uvědomujeme si svou zodpovědnost k charakteru území. Proto jsou domy koncipovány jako nízkoenergetické s vynikající tepelnou izolací. A v co nejvyšší míře používáme přírodní materiály jako masivní dřevo, místní kámen, vápenné omítky a šindele," říká Andries Bruil, ředitel MEI Moravia.

Příroda bude mít navrch

Ohleduplnost k životnímu prostředí jde v projektu tak daleko, že dalece před člověkem má přednost příroda. Budoucí majitelé se budou muset podřídit a některá svá přání značně omezit.

Na pozemku o velikosti 5,6 hektaru budou domy nerovnoměrně rozprostřeny ve dvou shlucích, mezi nimiž je ponechán pás zeleně s mokřadem v dolní části.

Ke každému domu náleží průměrně 1680 čtverečních metrů pozemku. Budoucí chalupáři si ale své majetky neoplotí. Pozemky musí zůstat otevřené, nanejvýš je mohou oddělovat půlmetrové zídky z kamenů.

V projektu se neuplatní ani "lidová" tvořivost, na pozemcích nesmí stát žádné altánky nebo zahradní domky, žádné krby či skleníky. Majitelé mohou zapomenout na túje nebo cypřiše, které by si chtěli u chalup vysadit. Mohou zapomenout i na bazény a akvária s želvami či žralokem, byť by byli sebebohatší. Nic z toho na Šumavu nepatří, a proto je to v projektu Borová Lada zakázané.

Na pozemcích budou vysázeny výhradně regionálně typické rostliny a dřeviny, jako smrky, borovice, lípy, břízy či buky, u každého domu nejméně jeden vzrostlý strom. A proti škůdcům a plevelům se nebude smět používat chemie.

Projekt za 300 milionů

Obytný soubor Borová Lada a jeho zasazení do šumavské přírody je dílem ateliéru Adam Rujbr Architects, který má s projektováním ekologických domů šetrných k přírodě rozsáhlé zkušenosti.

Domy jsou inspirovány tradiční architekturou šumavských chalup. Zároveň jsou energeticky úsporné. V každém domě bude instalován teplotní výměník, který umožní využívat i odpadního tepla. Prostřednictvím prosklených ploch budou chalupy pasivně využívat sluneční energii, její intenzitu bude možné regulovat posuvnými okenicemi.

Projekt hodlá developer dokončit na podzim příštího roku, celkové náklady dosahují částky 315 milionů korun.

Rozsáhlé aktivity v Česku

Společnost MEI Moravia byla založena v říjnu 2003 jako dceřiná firma holandské společnosti Middle Europe Investments. Ta začala působit jako developer a investor v oblasti střední a východní Evropy v roce 1992, tehdy ještě pod názvem Oost-Europa Participaties BV. V roce 2002 změnila název na MEI. Tato firma soustřeďuje fondy, registrované na nizozemské burze. Ostatní aktivity, včetně MEI Moravia, byly převedeny do společnosti Central Europe Group.

MEI Moravia má v Česku několik projektů. Jde například o Laguna Resort, čili rekreační bydlení na březích vodní nádrže Nové Mlýny na jižní Moravě, komplex bytových domů, sportovního centra a hotelu ve Valticích či komplex pro trvalé i rekreační bydlení Velké Dářko na Vysočině. Vedle toho firma staví průmyslové areály ICEC Šlapanice u Brna a Kolín Business Park ve středních Čechách.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů