Pátek, 19. dubna 2024

Pod Alpami povede obří železniční tunel

Pod Alpami povede obří železniční tunel
Cesta přes Alpy do Itálie bude rychlejší. Pod Brennerským průsmykem vyroste 63 kilometrů dlouhý železniční tunel, nejdelší na světě. Jeho výstavba by měla začít v roce 2009 nebo 2010 a tunel by měl být hotov do roku 2022. Tunel bude spojovat tyrolskou metropoli Innsbruck s Brixenem na italské straně a měl by výrazně ulehčit dálnici vedoucí Brennerským průsmykem. Dohodly se na tom včera ministři dopravy Rakouska a Itálie.

Stavba bude stát okolo šesti miliard eur (přes 171 miliard korun). Po jedné třetině nákladů zaplatí Rakousko a Itálie, zbytek půjde z fondů Evropské unie.

Zároveň chce ale Rakousko zvýšit mýto na svých dálnicích a rychlostních silnicích. Hlavně pro kamiony. To by se podle rakouského ministra dopravy mělo zdvojnásobit. Část takto získaných peněz půjde na stavbu tunelu, oznámil včera rakouský kancléř Alfred Gusenbauer. Rakousko bude společně s Itálií v Bruselu prosazovat, aby evropské předpisy umožnily zvýšení poplatků na dálnicích a rychlostních silnicích. Země poukazují na to, že je třeba, aby se do jejich výše promítly kromě nákladů na výstavbu silnic, železnic a mostů také nepříznivé dopady silniční dopravy na životní prostředí.

Itálie a Rakousko upozorňují zejména na podle nich neudržitelnou situaci v Brennerském průsmyku. Po cestě spojující Insbruck s Brixenem projede totiž každoročně okolo dvou milionů nákladních aut. To je dvojnásobek oproti roku 1995.

Průměrná rychlost na této silnici poklesla díky neustálým zácpám na 50 kilometrů v hodině a automobily znečišťují okolní prostředí. Pomoci má přesun dopravy na železnici. O výstavbě tunelu pod Brennerem s vyšší kapacitou než má stávající trať se uvažuje od roku 1989. Ražba průzkumné štoly začala už loni a z 50 procent ji zaplatí EU.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů