Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

EU dá na propagaci biopotravin z Česka 12 milionů korun. Evropská komise schválila České republice program Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) na propagaci bioproduktů a ekologického zemědělství, které nepoužívá umělá hnojiva a pesticidy. Tříletý program bude stát skoro 866 eur a polovinu nákladů zaplatí EU. Celkem komise schválila 23 programů v 11 členských státech v hodnotě téměř 78 milionů eur.

Evropský parlament v prvním čtení podpořil návrh nařízení k programu ENERGY STAR, který ukládá evropským institucím i státní správě členských států zohledňovat při nákupu nových elektrospotřebičů jejich spotřebu elektřiny a energetickou efektivnost. Příklad z USA ukazuje, že samotná státní správa je schopná ušetřit velké množství elektřiny. Tento program je součástí evropské strategie pro lepší hospodaření s elektřinou.

Řeka Huai, která protéká přes pět provincií ve střední Číně, se rozvodnila. Tato záplava je druhou největší za posledních padesát let.
Hlavní státní velitelství pro boj proti suchu a záplavám dnes oznámilo, že letošní záplavy řeky Huai jsou druhou největší povodní od r.1954, situace je nyní velmi vážná.
Dnes časně ráno nastala na řece Huai u hráze Wang Jia v provincii An Hui kulminace povodňové vlny, vodní hladina na středním a dolním toku této řeky se rychle zvýšila, u hlavních kontrolních stanic vodní hladina překročila varovnou vodní úroveň. Aby se snížila hladina na dolním toku, hráz Wang Jia včera v poledne začala vypouštět vodu.

Aktivisté nakonec vyhráli. Část čistírny odpadních vod pro Prahu bude vybudována pod úrovní terénu. Původní návrhy počítali s výstavbou výškových budov, které by především esteticky narušili území v bezprostřední blízkosti ZOO. Dalším důvodem proč výškové budovy byly možné povodně.

Voda z kanalizace všech obcí s více než 2000 tzv. ekvivalentními obyvateli (průměrné znečištění na osobu v domácnosti - pozn. red.) musí být do konce roku 2010 vyčištěna podle evropských norem, jinak se nesmí vrátit zpět do přírodního koloběhu. Stavba čističky odpadních vod je přitom technicky, investičně i účetně náročná a dlouhodobá záležitost. Mezi obce, které jsou připraveny už dnes, patří středočeské Zdiby.
Čističku odpadních vod  schopnou zlikvidovat odpad odpovídající běžnému provozu domácností s 3000 obyvateli s možností rozšíření kapacity na 6000 postavili za 53 miliónů korun. „Na financování se významně podílely evropské fondy,“ říká starosta Jan Tvrdý.

Soutěž Revit Open pro studenty vysokých škol s architektonickým nebo stavebním zaměřením vyhlásila společnost Autodesk společně s Kabinetem modelového projektovaní Fakulty architektury ČVUT (MOLAB). Cílem je vytvořit návrh soběstačného a ekologického objektu pro krátkodobé, tj. turistické ubytováni. Přihlásit se lze do 23. září 2007 na http://revitopen.archii.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů