Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Japonská železniční společnost East Japan Railway bude jako první na světě využívat pro komerční služby hybridní vlak. Souprava přátelská k životnímu prostředí, která má přispět ke snížení emisí skleníkových plynů, má začít vozit cestující 31. července. Informovala o tom včera mluvčí železnic Šiniči Harada. Vlak bude pohánět dieselový motor spolu s elektrickými bateriemi. Baterie bude dobíjet energie, která se vytvoří při brzdění v zatáčkách a při příjezdu do stanice.

Průzkum dále ukázal touhu Čechů po řešení globálního oteplování. Snížit emise si přeje většina obyvatel Evropské unie (88 procent), v Česku by nová opatření proti nim přijalo dokonce 93 procent, mezi pravicovými voliči je tento poměr ještě vyšší, 94 procent. Prezident Klaus všem zastáncům snižování emisí následně vzkázal: "Považuji to za výzvu všem popleteným lidem, aby začali trošku přemýšlet a aby se nenechali tak ohloupit propagandou, která je v tomto směru prováděna."

Pokud jde o řešení otázek bezpečnosti, Češi by je rádi zcela přenechali Evropské unii. Například rozhodování v boji proti terorismu by svěřily EU více než tři čtvrtiny Čechů. Stejně tak otázky ekologické nebo technologického vývoje. Daně, zdravotnictví a sociální otázky by Češi, ale i všichni Evropané zase rádi ponechali v kompetenci národních vlád.

Evropská komise minulý týden schválila tříletý program "Propagace ekologického zemědělství a jeho produktů", který v únoru 2007 předložil Státní zemědělský intervenční fond (SZIF). Cílem programu je propagace ekologického zemědělství a biopotravin v České republice. Propagační aktivity budou zahrnovat reklamu v tisku, billboardy, www stránky, infocentrum, soutěže, road show po obchodních centrech spojenou s ochutnávkami, letáky atd. Rozpočet tohoto tříletého programu činí 866 tis. eur (tedy zhruba 25 mil. Kč, bez DPH). Polovinu z nákladů uhradí Evropská komise a polovinu SZIF. Kampaň vytvoří reklamní agentura Ogilvy & Mather, která vzešla z lednového tendru. Komunikace odstartuje v posledním čtvrtletí letošního roku.

TEREZÍN - Terezín má zájem, aby České Kopisty, které pod něj patří, byly co nejdříve chráněny před velkou vodou.  Městské zastupitelstvo odsouhlasilo znění žádosti o dotaci z Fondu vodního hospodářství Ústeckého kraje na studii proveditelnosti pro protipovodňová opatření v této obci.
„Studie je již hotová, žádost na Ministerstvo zemědělství jsme podali. To teď posoudí efektivitu opatření. Bude–li vysoká a akce bude schválena k realizaci, financování mohou až z 95 % pokrýt evropské fondy,“ uvedl Radek Vraný z terezínské radnice s tím, že  se v tomto případě předpokládá celková investice asi 110 milionů korun.

Na španielskom ostrove Ibiza uzavreli v piatok tretiu pláž po tom, čo jeho pobrežie v dĺžke šiestich kilometrov znečistilo uniknuté palivo z potopenej nákladnej lode.
Dve pláže na východnom pobreží uzavreli už vo štvrtok. Ako uviedol portál Euroresidentes.com, obchodná loď Don Pedro, ktorá viezla 200 ton pohonných látok, sa potopila v stredu popoludní, keď narazila na malý ostrov vzdialený len jednu námornú míľu od prístavu Ibiza. Potápači navŕtali diery do lode, ktorá zostala v hĺbke 45 metrov, a palivo z nej odčerpali. Havária počas hlavnej letnej sezóny je pre Ibizu úderom. Situácia sa zdá byť vážna, keďže aj ministerka dopravy Magdalena Alvarezová prerušila oficiálnu návštevu Uruguaja. Ďalšej kontaminácii má zabrániť bariéra v dĺžke 3500 metrov

Čína zrušila ke konci loňského roku více než 19 tisíc podniků, které nezákonně vypouštěly odpady.
Vedoucí činitel čínského ministerstva kontroly včera řekl, že v r. 2006 bylo v celé zemi vyšetřováno přes 100 tisíc environmentálních případů a stíháno bylo 405 zodpovědných osob.
Od r. 2003 již pět let probíhá tématická akce řešení závažných environmentálních problémů, zejména znečištění ze strany podniků na výrobu koksů a elektrolytických manganů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů