Čtvrtek, 28. března 2024

Arnika se marně snažila odeslat důležitý e-mail členům vlády.

Úřad vlády tvrdí, že na ministry nemá kontakt.
Arnika se marně snažila odeslat důležitý e-mail členům vlády.

PRAHA – Členy české vlády je prakticky nemožné oslovit e-mailem. Tuto překvapivou zkušenost získalo sdružení Arnika, které se pokoušelo rozeslat ministrům a ministryním připomínky k materiálu, který vláda nedávno projednávala. Elektronické adresy vlády jsou pro občany utajené a lidem tak nezbývá, než ministry kontaktovat prostřednictvím sekretariátů jednotlivých ministerstev. To může být anabáze trvající týdny. Podle Arniky jde o porušení zákona o svobodném přístupu k informacím. Proti postupu Úřadu vlády se Arnika odvolala.

„Je vyloučeno, aby kontakty na členy vlády byly předmětem utajování a občané je tak nemohli kontaktovat,“ komentuje situaci vedoucí Centra pro podporu občanů sdružení Arnika Martin Skalský. Ten se obracel na úřad vlády proto, aby mohl ministrům a ministryním rozeslat připomínky k ptačí oblasti Natura 2000 na severní Moravě, o které měla vláda následujícího dne jednat. „Věc velmi spěchala a nebylo proto možné spolehnout se na obyčejnou poštu ani na jiný způsob komunikace,“ vysvětluje Skalský.

Jitka Vodrážková z oddělení styku s veřejností Úřadu vlády Arnice sdělila, že její úřad kontakty na ministry a ministryně nemá. Odkázala pak Arniku na sekretariáty jednotlivých ministerstev. „Běžný člověk nemá čas na obvolávání všech ministerstev a zjišťování každého kontaktu jednotlivě. Přestože jsme se o to pokusili, většina úřadů nám přímý e-mail na svého šéfa odmítla poskytnout s tím, že se máme na ministry obracet prostřednictvím jejich sekretariátů nebo tiskových oddělení,“ říká Skalský. „To je ale velmi zdlouhavá cesta. Než by se náš dopis dostal přímo k ministrovi nebo alespoň jeho asistentovi, trvalo by to nejméně několik dní,“ uvedl Skalský s tím, že kontaktovat přímo členy vlády je pro občana prakticky nemožné.

Podle právníka Arniky Lukáše Matějky jde o jasné porušení zákona o svobodném přístupu k informacím. „Úřad vlády musí nepochybně disponovat kontakty na jednotlivé členy vlády. Jinak bychom se museli ptát, jak vůbec takový úřad pracuje a jak s ministry a ministryněmi komunikuje. Zákon říká, že pokud úřad informacemi disponuje, musí je poskytnout komukoliv, kdo o ně projeví zájem. K utajování e-mailových adres není žádný důvod,“ tvrdí právník.

Arnika se proti postupu Úřadu vlády odvolala. V případě pokračování praxe utajování kontaktů na členy vlády je sdružení připraveno obrátit se na soud. „Občané mají právo získat kontakty na placené úředníky státu, a to se týká i ministrů. Přestože je pravděpodobné, že i přímou elektronickou adresu vyřizuje asistent nebo sekretářka, jde o podstatně rychlejší komunikaci než prostřednictvím celých úředních aparátů. V dnešní době, kdy elektronickou poštu běžně používá téměř každý občan, by se tomuto trendu měli přizpůsobit i čelní představitelé státu,“ myslí si Skalský.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů