Pátek, 19. dubna 2024

Neziskové organizace vítají, že vláda odmítla Čunkovy návrhy ohrožující krajinu

Neziskové organizace vítají, že vláda odmítla Čunkovy návrhy ohrožující krajinu

PRAHA – Neziskové ekologické organizace včera s ulehčením přivítaly, že se předseda Legislativní rady vlády, Ministerstvo životního prostředí i někteří další ministři postavili proti návrhům ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka. Ten chtěl v novele stavebního zákona mimo jiné prolomit přísnou ochranu nezastavěného území a umožnit povolování staveb i ve volné krajině bez toho, aby to muselo být nejdříve povoleno územním plánem. Nakonec ale sporné body z předkládané novely vypustil ještě před včerejším zasedání vlády (1).

„Nevládní neziskové organizace často zastávají přesně opačná stanoviska než vláda. Včerejší odmítnutí Čunkových návrhů je jedna z mála příležitostí, kdy můžeme vládu pochválit za velmi rozumný a konstruktivní postoj. Rozhodnutí vlády jsme přijali s velkou úlevou, neboť dopady Čunkových návrhů mohly být nedozírné, pokud by byly přijaty. Naštěstí zůstal zachován princip přednostního umisťování nových staveb do zastavěných území, takže se nebudou množit případy ohrožených lokalit kvůli stavbám na zelené louce,“ okomentoval situaci Martin Skalský ze sdružení Arnika.

Jiřímu Čunkovi se také nelíbilo, že staré územní plány pozbývají platnost k 1. 1. 2012 a navrhoval, aby jim byla ponechána neomezená platnost. Ani s tímto krokem však vláda nesouhlasila a nařídila obcím aktualizovat své územní plány do devíti let podle nových pravidel. "Toto rozhodnutí vlády velmi vítáme, protože postup navrhovaný Ministerstvem pro místní rozvoj by umožňoval obcím zcela obcházet projednávání územních plánů a v něm zakotvené procesy vedoucí k ochraně veřejných i soukromých zájmů. Návrh ministerstva zcela destruoval územní plánování," říká Pavel Černohous z Ateliéru pro životní prostředí.

Třetí návrh Čunkova ministerstva, který vláda odmítla, se týkal staveb plotů. Ministr navrhoval, aby jejich výstavba probíhala bez jakékoli kontroly stavebních úřadů. Díky rozhodnutí vlády však budou muset stavebníci plotů nadále žádat úřady o souhlas.

V souvislosti se snahou o porušení principů moderního stavebního práva se objevily také útoky na vyvlastňovací zákon. „Podle platného zákona má občan, kterému jsou vyvlastněny nemovitosti, právo podat žalobu. Dokud o ní soud nerozhodne, nesmí začít vyvlastnitel realizovat záměr, kvůli kterému připravil vlastníka o majetek. Takové pravidlo se těm, kdo mohou vyvlastňovat, nezdá dostatečně pružné a přivítali by návrat ke starému systému ze 70. let,“ komentuje záměr Ministerstva dopravy právník Ekologického právního servisu Luděk Šikola. Například Ministerstvo dopravy podle dostupných informací zvažuje variantu, že by se řízení o stanovení náhrady za vyvlastnění vedlo odděleně od samotného vyvlastňovacího řízení. „Vyvlastněný by tak mohl dostat peníze až několik let poté, co by mu byl sebrán jeho majetek. Z hlediska ochrany lidských práv se jedná o zcela nepřijatelný návrh,“ vysvětluje dopady takového řešení Šikola.  Zdůraznil, že základ právního a demokratického státu tkví právě v nedotknutelnosti soukromého vlastnictví a soudní ochraně.

K odmítnutí původního návrhu přispělo také negativní stanovisko ministra a předsedy Legislativní rady vlády Cyrila Svobody (2). Ten ovšem před tím z pozice předsedy Legislativní rady vlády umožnil Jiřímu Čunkovi obejít meziresortní připomínkové řízení a vyhnout se tak standardnímu procesu projednávání novely zákona. Hlavní bitva o úpravy stavebního zákona ale zřejmě teprve přijde. Novelu totiž bude na podzim projednávat Parlament a lze očekávat, že návrhy zvýhodňující developerské a investiční společnosti se mohou znovu dostat na stůl v rámci pozměňovacích návrhů.

 

Poznámky:

(1) Vládou schválený návrh novely zákona vám na požádání zašleme v elektronické podobě (3 strany).

(2) Stanovisko předsedy Legislativní rady vlády JUDr. Cyrila Svobody (5 stran) na vyžádání také rádi zašleme.

Společná tisková zpráva Atelieru pro životní prostředí, Centra pro podporu občanů sdružení Arnika, Ekologického právního servisu a Zeleného kruhu

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů