Středa, 24. dubna 2024

Investice: jsou ekologické fondy stabilní?

Investice: jsou ekologické fondy stabilní?

Poučenější investoři hledají akcie firem, které by případný pokles trhů nepostihl, nebo na ně měl minimální dopad. Patří k nim i ekologické fondy?

Drahá ekologie

Řada akciových trhů dál překonává rekordy. Index PX pražské burzy minulý týden i toto pondělí ztrácel, přesto zatím letos vydělává asi 16 %. To se odráží v astronomických výnosech nejlepších korunových akciových fondů. Přes výborné výsledky ale zaostávají za premianty, například čínským trhem. Dlouhodobé vysoké výnosy ovšem vyvolávají obavy z budoucího vývoje. Tím spíše, že se již poněkolikáté objevují náznaky možné globální korekce akcií.

Experti sice investorům, hlavně těm méně zkušeným, doporučují nečekat na korekci a pravidelnými investicemi stabilizovat výnos, nebo alespoň snižovat případné dočasné ztráty. Řada správců fondů se nicméně chová jinak a prodává tituly, které pokládá za drahé, což mohou být i ty české.

Poučenější investoři proto hledají akcie firem, které by případný pokles trhů nepostihl, nebo na ně měl minimální dopad. Patří k nim i ekologické fondy? Důraz, který je v poslední době na ekologii kladen, by tomu nasvědčoval. Je si ale třeba uvědomit, že takto orientované akciové fondy zpravidla investují do akcií konkrétních firem, jejichž situace může být specifická. Cena titulu se tak může vyvíjet jinak než index daného odvětví či oboru, což má dopad na výnosy fondu.

Na českém trhu zatím ekologické fondy denominované v korunách chybějí, což zvyšuje šanci na jejich úspěch. Nedávno se objevila první vlaštovka, a to Fond živé planety ČP Investu. K ekologickým fondům je snad možné zařadit i úžeji zaměřený akciový fond ČSOB Vodního hospodářství. Fond živé planety, který začal ČP Invest nabízet tento týden, se zaměří na firmy zabývající se zpracováním a úpravou vody, ekologickým controllingem, recyklací, výrobou biopotravin, alternativními zdroji energie, novými materiály a nanotechnologiemi. Pohled na indexy akcií vodohospodářských společností, světového indexu akcií z oboru životního prostředí a indikátoru vývoje akcií firem z oblasti "čisté energie" (viz graf) působí impozantně. I díky širokému spektru možných investic je ovšem Fond živé planety rizikový speciální fond, čemuž odpovídá doporučený minimální investiční horizont pět a více let. Minimální výše investice činí 3000 Kč. Fond je poměrně drahý. Vstupní poplatek činí až do částky 59 999 korun 4 % a manažerský 2,5 % ročně. Snad je výnos fondu ospravedlní.

E29_65_1.gif

FM

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů