Pátek, 19. dubna 2024

Poslední díl Harryho Pottera: Greenpeace vítá úsilí Albatrosu chránit světové pralesy

Poslední díl Harryho Pottera: Greenpeace vítá úsilí Albatrosu chránit světové pralesy
Minutu po půlnoci londýnského času  se po celém světě otevřely brány knihkupectví – začal totiž prodej údajně posledního dílu dobrodružství Harryho Pottera. Příběh mladého čaroděje nepochybně ovlivnil životy miliónů lidí. Jeho vliv se však neomezuje pouze na kmenové fanoušky titulní postavy, ale týká se také globálního knižního průmyslu, který se kvůli románům J.K. Rowlingové chová k přírodě šetrněji než dosud. K uvedenému trendu se připojilo i nakladatelství Albatros, které včera slíbilo, ze české vydání knihy bude vytištěno na papíře certifikovaném podle standardu FSC. Česká pobočka Greenpeace dnes rovněž přivítala nové vydání kouzelnického vyprávění.

Výrazně totiž přispěje k ochraně světových pralesů - a organizace vede dlouhodobou kampaň právě s tímto cílem. Greenpeace CR komunikovalo s Albatrosem od října 2005  a rozhodnutí nakladatelství považuje za svůj výrazný úspěch.Díky požadavku autorky J. K. Rowlingové, aby její knihy byly tištěny na papíře vyrobeném způsobem šetrným k přírodě, vznikla svého druhu „zelená knižní revoluce“. V roce 2003 ještě pouze jediné nakladatelství vydalo Harryho Pottera na recyklovaném papíře. Letos již vyjdou národní verze posledního dílu na ekologickém papíře v celkem 16 zemích. Ve většině států jde o papír s certifikátem FSC, případně o směs recyklovaného a FSC papíru.
Jen kniha vydaná dnes pro anglosaský svět zachrání před pokácením zhruba 200 000 tisíc stromů – jedná se o prales s rozlohou 2,5 násobku newyorkského Central Parku. Tím zabrání uvolnění více jak 7900 tun skleníkových plynů, což je zhruba totéž, kolik by vyprodukovalo 1 600 aut stojících v řadě za sebou. „Skeptici se potterománii často usmívají“, říká vedoucí lesní kampaně Greenpeace Karel Stejskal. „Vzhledem k dopadu Harryho Pottera na  práci světových vydavatelství by však možná měli přemýšlet, zda tu přece jen nejde o nějaké kouzlo“, dodává žertem.
Greenpeace vede kampaň za to, aby knižní průmysl přestal používat papír vyrobený z dřeva vykáceného v pralesech. Více než 300 nakladatelů z celého světa, včetně například Německa, Austrálie, Izraele nebo České republiky, se přihlásilo ke změně své obchodní politiky „zelenějším“ směrem.

 „Vítáme rozhodnutí nakladatelství Albatros, které připravuje vydání české verze posledního dílu, vytisknout  knihu na papíře s certifikátem FSC. Půjde o první publikaci tohoto druhu v republice a Albatros zůstane hlavním českým průkopníkem „zelenání“ knižního trhu, “ shrnuje Stejskal.

 Karel Dolejší, tiskový mluvčí Greenpeace Česká republika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů