Sobota, 20. dubna 2024

Léto na farmách

Kde prožít venkovskou dovolenou v kontaktu se zvířaty
Léto na farmách

Chcete slyšet po probuzení bučení dobytka, cítit koňskou stáj, při snídani ochutnat farmářův sýr a večer při ohni čerstvý steak? Vyzkoušejte agroturistiku. Krátký život na statku, coby protipól rekreace ve velkých přeplněných střediscích, ocení zejména děti, které znají hospodářská zvířata a život na vsi už jenom z učebnic.

Prázdninové pobyty rodin na venkově si u nás získaly oblibu už za první republiky. Jet na "letní byt" k vesničanům, často přátelům, patřilo k vyhledávaným kratochvílím zejména městských středních vrstev. Trend až později přebila éra vlastních rekreačních chat a chalup, která trvá dodnes.

V rámci rozvoje soukromého hospodaření začaly na začátku 90. let vznikat zemědělské usedlosti produkující potraviny ekologickým způsobem. Pokud splňují náročná kritéria ekologického provozu, mohou své potraviny označovat logem bio. Zatímco pobyt na běžných statcích (agroturistika) nabízí komfortnější sídlo, vyjížďky na koni, ale nezapovídá ani autovýlety do okolí a celá dovolená se nese v duchu méně "asketické relaxace", pod termínem ekoagroturistika se rozumí hlavně cestování pěšky a na kole, dodržování zdravějšího jídelníčku i denního režimu a poznávání přírodních, historických i sociálních výjimečností krajiny, vesnice a její komunity. Je také možné, že na ekofarmě budete muset vstávat kolem šesté, abyste podojili kravku nebo vyhřebelcovali koně. Takovou "agroturistiku na druhou" už u nás nabízí nejedno pozoruhodné místo, v průvodcích však ještě nezaznamenané. Nabízíme vám několik tipů pro inspiraci k alternativní, nejen letní dovolené.

Biofarma Slunečná

Biofarmu Sonnberg tvoří asi 36 hektarů převážně pastvin, unikátně renovovaný obytný statek, moderní mlékárna s chystaným jatečním provozem, hospodářská stavení a mnoho zvířat. Zaměření? Hlavně biosýry a zelenina. Architektura jednotlivých stavení je přizpůsobena místní krajině, energie se vyrábí z alternativních zdrojů. Tato všem otevřená učebnice ekologie se rozkládá nad šumavskou obcí Slunečná mezi Volary a Lipnem. "Penzion pokryje provoz farmy. Na investice jsem ale vydělával jako fotograf v cizině," shrnuje první roky života na farmě její majitel, bývalý cestopisný fotograf Pavel Štěpánek.

Od roku 2004 otevřený penzion s pěti apartmány vyniká prostotou, elegancí a ne-okázalým komfortem. Vedle něj vyrostlo v 90. letech na troskách teletníku jedinečné selské stavení. Stejně jako v penzionu tu dřevo ladí s bílou barvou stěn a vzdušné, světlé místnosti oplývají nápaditými detaily. Se stejným citem navrhl Pavel Štěpánek také mlékárnu, sýrárnu, jatka a dvě miniprodejny sýrů a masa ve vedlejším domě. Prodej sýrů, které by měly získat označení "Originální produkt Šumavy", začal fungovat poměrně nedávno, ale návštěvníci farmy mohli čtyři druhy sýra z produkce statku ochutnat už v časech, kdy je jeho majitel připravoval v nevyužívané temné komoře.

Ke statku patří vedle ovcí, koz a krav dva oslové, kachny, husy, slepice, krůta, pastevecký pes Ben a nepočítaně koček. Každoročně se tu sklízí oves, brambory a řepa, ale na většině pozemků roste šťavnaté krmení pro býložravce. Nechybí ani hospodářova pýcha v podobě velkého fóliovníku s rajčaty, lilky, cuketami a paprikami včetně unikátních, fialových druhů. "Bio není věc certifikátů, ale životního stylu. Když jsem se tady rozkoukával, napadlo mě, proč do takové krajiny dovážet základní potraviny. Přece se dají ekologicky získat tady. Pak ovšem musíme lidi přesvědčit, aby si je kupovali," říká o svém podnikání Štěpánek.


www.biofarma-slunecna.cz


Možnosti v okolí

* Horní Planá - převoz přes vodní nádrž Lipno do Bližší Lhoty, koupání

* Nová Pec - Lipno, koupání, naučná Medvědí stezka skalními útvary (délka 14 km)

* Plešné jezero (13 km)

* Pěkná - luh Vltavy s naučnými stezkami k jejím pramenům

* Mrtvý luh - přírodní rezervace na soutoku Teplé a Studené Vltavy

* Jelení - tunel Schwarzenberského kanálu se dvěma zajímavými portály a délkou 400 m

* Volary - tzv. vysokohorské domy, zanikající enkláva lidového stavitelství z 18. století

* U obce začíná vojenský prostor Boletice s pěšími trasami a cyklostezkami, přístupnými o víkendech a svátcích.


Ekofarma Borová

Hospodaření manželů Kamírových v obci Borová u Chvalšin na Českokrumlovsku je založeno na chovu odolného masného skotu (základní stádo tvoří 80 masných krav) a sedmi koní. V okolí Kleti mají 240 hektarů luk a pastvin. "Než jsem chov sjednotil, byla to spíš zoo," vzpomíná na začátky majitel. "Můj přístup k ekologii není ortodoxní, ale vyznávám trvale udržitelný rozvoj. Hospodařením získávám třetinu peněz, zbylé dvě úřadováním dotací," vysvětluje hospodář z jižních Čech. Druhý pilíř ekonomiky farmy je ustájení koní za poplatek. Kolem koní se točí i akce, které Kamírovi na své farmě přes rok pořádají. Několikrát ročně se zde konají setkání přátel koní a soutěže ve westernovém stylu, ovčáci se psy předvádějí práci se stádem, hraje country kapela a vždy je připraven i program pro děti.

Kamírovi sladili vzhled farmy s rázem krajiny a pomáhají obnovovat prvky, které v ní člověk zničil, někdy i na objednávku CHKO Blanský les. Podařilo se například oživit potok Borová, obnovit staré polní cesty nebo vysázet aleje. Na pozemku farmy vznikl rybník, kde se dá koupat, a manželé Kamírovi se dobrovolně zapojili i do projektu měření emisí skleníkových plynů z půdy pastvin.

Pro hosty je tu skromné ubytování se šesti lůžky, pro jejich koně osm boxů, krytá kruhová jízdárna o průměru 14 metrů a otevřená písková jízdárna. Na farmě našel působiště i Jan Bláha, vyučující Parelliho systému přirozené komunikace s koněm. V budoucnu by se měla farma stát zastávkou na připravované hipostezce, spojující farmy na jihu Čech.


www.farmaborova.cz


Možnosti v okolí:

* Chvalšiny - Muzeum Schwarzenberského kanálu, začátek vojenského výcvikového prostoru

* Boletice - pěší a cyklostezky, dostupné o víkendech a svátcích

* Krasetín - sedačková lanovka na Kleť

* Bohouškovice - nejznámější jihočeské naleziště opálů

* Dívčí kámen - rozsáhlá zřícenina hradu nad soutokem Křemžského potoka <

Statek v Milotičkách

Zvlněná krajina Vysočiny připomíná z letadla mozaiku. Oka rybníků střídají políčka, lesíky a louky "kropené" tečkami krav a ovcí. Mezi nimi, v malé osadě Milotičky na Pelhřimovsku, stojí Ekofarma Křišťan a spol. Kořeny rodu vám doloží archivy až do roku 1625. Po válce znárodněný statek dostali Křišťanovi zpět při restitucích v roce 1990. Později se jim podařilo získat certifikát ekologického zemědělství a dnes je farma domovem asi padesátky ovcí.

Před pár lety se farma zapojila také do projektu Cyklisté vítáni. Vyznavačům cykloturistiky poskytuje mapy, rady, lékárničku, v nouzi i přespání. V nabíleném stavení s typicky jihočeským čtvercovým půdorysem, udržovanou zahradou a zrenovovanou zvoničkou jsou však vítáni nejen cyklisté. V penzionu na statku může přenocovat kdokoliv. Rodiny tu vedle pokojíků a apartmánů ocení hlavně velkou společenskou místnost, pískoviště, ping-pong, volejbalové hřiště, pár kroků za vsí les a rybníček Kdo se nebojí práce, může si na "byt a stravu" přivydělat. Zvlášť v létě a na podzim při sklizni brambor, které farma rozprodává, přijde každá ruka vhod.

Život na farmě neutichne ani v zimě, kdy se chod hospodářství utlumí. Už tradičně se tu na Silvestra rožní nadívaný beran a grilování tu čile praktikují po celou zimu. "Se svařeným vínem zapomenete na chlad a teplé jehněčí na měkkém chlebu je nejlepší tečkou za dnem na lyžích," líčí majitel zimní idylu.


www.miloticky.unas.cz


Možnosti v okolí:

* Kousek od vsi si lze prohlédnout tzv. Moučku - zvláštní Boží muka, která se v kraji stavěla na místě nějakého neštěstí.

* Množství cyklostezek (v zimě s vyjetou stopou pro běžkaře)

* Vodárenská vodní nádrž Želiv

* Pelhřimov s muzeem strašidel a kuriozit

* Rozhledna a sjezdovka na Křemešníku

Kokořínský statek Dubová hora

Na louce za Zakšínem, stranou ruchu světa, ožívají vždy v létě na břehu rybníčku stany s podsadou a tee-pee. Zdejší ekostatek Zdeňka Petera se na pár týdnů promění v zemi Nippon, kde se prohánějí domorodci v kimonech, zbrojnoši Hynka Berky z Dubé či zlatokopové se zákonem v patách a oprátkou na dohled. Dětským kovbojům v sedlech huculů tu dělá kulisu s "bizony" docela věrně stádo chlupatých krav plemen Highland a Galloway. Tábory na Dubové hoře u Dubé na Českolipsku, kde je sprcha řešena systémem konev s řetízkem a voda z potoka, pořádá sdružení Pstruh, vedené samotným farmářem. "Po základech ježdění vyrážíme s dětmi do terénu. Všichni nakonec zvládnou i cval a skok přes menší překážku, někteří pak přijíždějí i na Hubertovu jízdu a srazy během roku," říká Marika Merhautová, studentka oboru lesnictví, která výcviky jízdy na koni na farmě vede.

Scenérie Kokořínska vábí pískovcovými skalami, prosluněnými borovými lesy, temnými roklemi a mokřady. Kdo chce, představí si tu i loupežníky či temné příběhy a moc na tom nemění ani fakt, že je tenhle kraj chalupářským rájem. Stavení pro víkendové pobyty tu kdysi sháněl i Zdeněk Peter. Tak se octl na Dubové hoře, která si ho postupně získávala. K příbytku na úbočí lesa pak stále něco přibývalo. Ve snaze nepřijít o klid koupil chalupu v sousedství a pak jeden hon za druhým až po pastviny v údolí potoka Květnice. Idea extenzivní pastvy a ekofarmy - jak jinak v CHKO - byla na světě.

"Po osmi letech máme přes padesát koní," shrne lapidárně zrání statku majitel při pohledu na dvě stě hektarů pastvin, kde si užívá celoročně volnosti až 120 kusů skotu. Chov huculů z "Dubovky", vítaných pro jejich odolnost, je na přehlídkách ceněn stále víc, což dokládají četná uznání vystavená v chalupě, stylově přestavěné na penzion pro patnáct lidí, kde nechybí kachlová pec na pečení chleba.

Když je teď farma po přechodném období skutečně "bio", chce Zdeněk Peter dotáhnout podnik ke stabilitě čtyř vyrovnaných pilířů: vedle dotací by měl příjmy tvořit zisk z prodeje hovězího (hlavně balíčků masa vlastní klientele), v plánu je i stavba vlastní porážky skotu, která by umožnila certifikát bioproduktu na maso. Další příjmy by měly jít z rekreačních pobytů a výukových programů jízdy na koni. "Host by tu měl s námi něco prožít, na klientelu nespěcháme," tvrdí farmář. "Vítáni jsou u nás koňáci, (cyklo)turisté, lidé se vztahem k venkovu a zdejší krajině. Nevadí, že to u nás noví hosté objevují pozvolna. Hlavně že půjde o ty, kteří inklinují právě k agroturistice pojímané trochu jinak," myslí si Zdeněk Petera.



www.dubovahora.cz


Možnosti v okolí:

* Čap - skalní vyhlídka se zbytky hrádku

* Dubá-Nedamov - přírodní koupaliště s amfiteátrem a kempem

* Dubá-Rozprechtice - v poli socha sv. Prokopa, připomínající otcovraždu, z 2. pol. 18. stol. (údajně inspirující Máchu k Máji)

* Nedvězí - obec a holý vrch s unikátním výhledem

* Vlhošť - rezervace na nejvyšší hoře CHKO (613 m n. m.)

* Doksy - památník K. H. Máchy, Máchovo jezero

Ekocentrum Hostětín

Malá obec Hostětín na pomezí Moravy a Slovenska patří do Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty. Zatímco jinde se obce začlenění do CHKO brání v obavě, že je to omezí v podnikání, v Hostětíně využili polohu obce a rozjeli vlastní ekologické projekty, na něž se jim podařilo sehnat peníze z ČR i ze zahraničí. O Hostětíně lze díky tomu psát jako o vsi "nakažené" ekologií. Obecní výtopna funguje na biomasu, odpadní voda se filtruje přes kořenovou čistírnu a k ohřevu vody se používají sluneční kolektory na deseti střechách i na moštárně v centru vesnice, která před pár lety vznikla ze staré stodoly. Dnes odtud putují vyhlášené nefiltrované biošťávy do celé ČR.

Že to tady myslí s ekologií vážně, dokládá i Centrum Veronica s ubytovnou pro 25 lidí, na jejíž stavbu se v rámci nízkoenergetického až pasivního fungování domu použila nepálená hlína. Kapacitu ubytovny můžete využít hlavně na konci září, kdy se zde konají Jablečné slavnosti a biojarmark. Centrum vesnice se v tu dobu zaplní stánky s ovocem v čerstvém, sušeném i tekutém stavu produkce farmářů z Hostětína a okolí. Svá díla na místním rynku nabízejí také řemeslníci a přijedou zahrát folklorní a country skupiny. Koho zajímá ekologický provoz vesnice víc do hloubky, může se zúčastnit vycházky s výkladem.


hostetin.veronica.cz


Možnosti v okolí:

* Bojkovice - muzeum Bojkovska, zámek Nový Světlov

* Rybník u Šanova

* Slavičín - muzeum, Pivečkův lesopark, sochy v krajině

* Rozhledna Velký Lopeník

* Lázně Luhačovice, Starý Hrozenkov aj.

Usedlost Medník

Usedlost Medník, na samém okraji obce Závist u Prahy, v romantickém kraji mezi údolím Vltavy, Sázavy a vrchem Medník, buduje od roku 1999 Václav Bednář. Objevíte tu dosud nedostavěnou roubenku, poskytující zatím přístřeší koni, krávě, dvěma kozám, ekologickému senu z pěti hektarů, strojům a truhlářskému "vercajku". Časem tu mají být lůžka pro hosty. Ty dnešní vítá stylová dřevěná cedule hlásící, že tu lze pojíst, popít, posedět a koupit čerstvý i uleželý hnůj, ovčí kožešiny nebo dřevěné doplňky bytu.

Pan Bednář je vždy připraven pohostit pocestné nějakou domácí specialitou - mlékem, sýrem, tvarohem či jogurtem s jahodami z vlastní zahrádky. Kromě toho ochotně představí chod hospodářství, předvede něco z tradic truhlářského řemesla a přímo před vámi vykouzlí jogurt či tvaroh. Se sdružením Area Viva léta připravuje pro školy jednodenní výukový program Víme, co jíme. Dětem nabízí farma i "Hrátky s koněm". K půlhodince jízdy na kobyle hospodář přidává i výuku péče o koně a jiná hospodářská zvířata. V létě či o víkendech chodí i dospělí.

Medník je zatím "jen" místem příjemně aktivního odpočinku, místem, kde se "potraviny zbavují tajemství" a kde čas plyne pomaleji než v okolním světě. Je oázou "na skok" z Prahy, a byť tu certifikované biopotraviny zatím nekoupíte (v tak malém měřítku by oficiální výroba byla neefektivní) ani nepřespíte, určitě odtud neodejdete s prázdnou.


www.usedlost.cz


Možnosti v okolí:

* Smetanova vyhlídka na Svatojanské proudy

* Lokality kandíku na svazích vrchu Medník

* Posázavská stezka z Kamenného Přívozu

* Povltavská stezska ze Štěchovic

* Slapská přehrada

Ekofarma KOFA

Kolem páté ranní vstupuje František Špatný do dojírny a sype do pohyblivého žlabu šrot. Pak otevírá vrátka ze stáje a dvanáct nejprůbojnějších bílých koz se hrne na snídani. Klapka za krkem je udrží u koryta, než jim farmář očistí struky vemínek, odstříkne trošičku mléka, připojí je na dojicí aparát a nakonec jim vemena zase ošetří. "Kozenky", jak je hospodář tituluje, se pak spořádaně vrátí do stáje a do výběhu a střídá je další tucet. Když má všech 70 koz podojeno, jde se sedlák sám nasnídat. Vpodvečer ho rituál čeká znovu. Každá koza dá denně kolem dvou litrů mléka, které se pak vedle v sýrárně promění pod rukama paní Špatné ve vyhlášené biosýry s emblémem jihočeské Ekofarmy Bílsko na přebalu.

Na statku v této obci u Bavorova na Vodňansku hospodaří Špatní od 17. století. Dnes tu s nimi žije 75 dojných koz (sárských krátkosrstých bezrohých). Hospodář je krmí a dojí, obstarává pole a louky a jezdí se sýry do Prahy, kde má několik odběratelů. Jeho žena dělá sýry, stará se o balení a vozí je zákazníkům do Českých Budějovic a Českého Krumlova - a má na krku papíry. V záloze mají Špatní tři studující syny. Kozích sýrů dělají v Bílsku devět druhů - ručně. Sýr se z mléka zrodí - s výjimkou zrajícího - za čtyři hodiny. Měsíčně ho je na půl tuny.

Špatní zde chovají také tři klisny. Jednoho z prvních nositelů titulu Nejlepší ekologický zemědělec roku uchvátila metoda Američana Pata Parelliho, jehož výcvik je založen na partnerství se zvířaty. Žádný bič, jen pohledy, doteky rukou či nohama. "Kůň má tři potřeby, kromě té pohlavní, samozřejmě - mít volnost, být v pohodě a hrát si. To vše tu koním poskytuji," říká chovatel, který s kurzy přirozené komunikace člověka a koně jezdí i daleko za humna. Hosté farmy mohou být u toho. V letním kempu na louce a se zázemím ve statku převažují Nizozemci. Přijíždějí i exkurze, občas školáci, a hlavně "koňáci". Kromě kempu si můžete rezervovat rovněž pětilůžkový pokoj v domě.



www.kofa.ecn.cz


Možnosti v okolí:

* Budyně - obora daňků a muflonů

* Bavorov - městečko u Blanice

* Helfenburk - zřícenina gotického hradu Rožmberků ze 14. stol. s rozhlednou

* Lomec - mariánské poutní místo s barokním kostelem

* Chelčice - rodiště středověkého myslitele a reformátora Petra Chelčického

Ekocentrum Sluňákov

Jako koráb se zelenými plachtami působí středisko Sluňákov v Horce nad Moravou u Olomouce. Přilehlé vzdělávací biocentrum o 15 hektarech s mokřady a meandry dojem ještě umocňuje. Střechu domu, koncipovaného jako terénní vlna ve tvaru půlměsíce, kryje travní porost. Kdo vystoupí na palubu se střešní vyhlídkou, spatří biozahradu s bujnou vegetací a stovkami stromků místních druhů. "Vedle použitých technologií nízko-energetického domu chceme představovat i jeho ekologický provoz a ekozemědělství," vysvětluje Michal Bartoš, duchovní otec letos otevřeného střediska, které získalo prestižní ocenění Stavba roku 2006.

Centrum nabízí denní i pobytové programy, během roku se tu střídají školy při lekcích z teorie i praxe. "Děti u nás tajemství místní přírody poznávají hravou formou i všemi smysly," dodává Bartoš. Dospělé dům zaujme ekologickým poradenstvím, turistickými informacemi o mezinárodně významných mokřadech CHKO Litovelské Pomoraví a exkurzemi do jejich útrob. Krásy okolí lze zkoumat na kole i na lodi. Obojí si tu lze půjčit.

Interiér centra vyniká hlavně kombinacemi dřeva a skla. Vzdělávací prostory od technologického zázemí odděluje mohutná stěna z nepálených cihel. Dolní podlaží s polyfunkčním sálem, učebnami a vstupní halou slouží k přednáškám, stravování a zábavě. Horní patro je oázou pro odpočinek a je tu také byt správce. Ubytovna nabízí 42 lůžek. V biocentru mají být časem hliněná keramická pec, chlebová pec, žlabový dům z doby bronzové, keltská polozemnice z doby železné, bronzařská pec, roubenka s tkalcovským stavem, posvátný strom atd. Komplex je zkrátka vytvořen tak, aby připomínal, na co dnes zapomínáme - že vše pochází z živé přírody a že bychom to, co si z ní vezmeme, do ní měli zase vrátit.


www.slunakov.cz


Možnosti v okolí:

* CHKO Litovelské Pomoraví - vnitrozemská říční delta a navazující komplexy lužních lesů a mokřadů mezinárodního významu

* Cyklostezka kolem Moravy z Olomouce do Litovle (20 km)

* Příkazy - skanzen lidové architektury

* Olomouc - sloup Nejsvětější Trojice, radnice s orlojem, Přemyslovský palác, katedrála sv. Václava, jezuitský kostel Panny Marie Sněžné, Dominikánský klášter, zoo aj.



Téma připravili

AUTOR: Karel Merhaut a kolektiv LEA

Tipy na další farmy i centra lze získat v publikaci (eko-agro)Oázy pro zvídavé, vydané Ligou ekologických alternativ - www.lea.ecn.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů