Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Novým investorem do firmy Basic AG, která v Německu a Rakousku provozuje na 30 bio supermarketů, je maloobchodní gigant Schwarz Group. Do skupiny Schwarz patří diskontní řetězce Lidl a Kaufland. Firma Basic zatím pouze sdělila, že se skupinou Schwarz vytvořila „strategickou alianci“ a Schwarz Group se stal akcionářem. Svým vstupem chce Schwarz Group ještě urychlit tempo expanze tohoto největšího bio řetězce a napomoci tak dalšímu růstu bio trhu v Německu. Skupina ale neuvedla, jaký podíl ve firmě Basic získala.

Evropská komise otevřela veřejnou konzultaci, která se týká výzkumu v oblasti nanotechnologií. Tento dynamický obor je často středem pozornosti. Komise odhaduje, že celkové veřejné náklady na výzkum v této oblasti činily v roce 2004 3,3 mld. EUR a v roce 2006 již 5 mld. EUR. Vzhledem k charakteristice tohoto oboru se však v souvislosti s ním často diskutuje o etice, bezpečnosti, životním prostředí, základních právech jedinců, apod. Ambicí Komise je do konce roku 2007 připravit určitý evropský kodex chování pro zodpovědný výzkum v oblasti výzkumu nanotechnologií, který by předložila členským státům formou doporučení. Celý tento proces, potřebnost a obsah kodexu chování je předmětem této veřejné konzultace.
Uzávěrka veřejné konzultace je 21. září 2007. Pro sběr odpovědí připravila Komise speciální dotazník.
http://www.cebre.cz/cz/archiv-zprav/zprava-1350/?newsletter=1&datum=1185279491&hash=6ff60ceb12fe10e99fcda35ba251fc5f85f7c7d9

Všeobecně se má za to, že Evropa má dostatek vodních zdrojů. Přesto se i zde stávají případy dlouhodobého sucha a nedostatku vody. Počet suchých období za posledních 30 let dramaticky vzrostl. Poslední velké sucho postihlo v roce 2003 více než třetinu obyvatel EU a náklady s ním spojené přesáhly 8,7 mld. EUR. Nedostatek vody je důsledkem dlouhodobého nesouladu nabídky a poptávky po vodě. Přitom 20-40 % celkové spotřeby v EU připadá na plýtvání. Proto navrhuje Komise zaměřit politiku v této oblasti především na správné stanovení ceny vody a dodržování principu spotřebitel vody platí (user pays), a to při čerpání z jakéhokoliv zdroje.

Evropská komise rozhodla o zřízení Skupiny na vysoké úrovni pro otázky jaderné bezpečnosti a nakládání s jaderným odpadem. Cílem této iniciativy je podpořit společné přístupy k otázkám jaderné bezpečnosti. Skupina by měla monitorovat a navrhovat i případné aktivity v této oblasti, které by bylo dobré podniknout na úrovni EU. Ve skupině by měli být zastoupeni ředitelé regulačních úřadů pro oblast jaderné energetiky ze členských zemí. Zastoupení budou mít i země, které jadernou energii nevyužívají. Návrh Komise schválil březnový Summit EU. První jednání skupiny by se mělo uskutečnit začátkem podzimu.

Rozsáhlá anketa americké poradenské firmy J. D. Power and Associates mezi zájemci o nové auto ukázala, že nadšení z hybridních vozů v USA rychle opadává. Tento pohon zvažuje 50 % respondentů oproti loňským 57 %. Opačný trend v zájmu vykazuje dieselový pohon: 23 % oproti pouhým 12 % loni. Tato anketa je v USA kupodivu brána za seriózní indikátor, přestože spotřebitelské chování se od deklarovaných postojů výrazně liší. Diesely a hybridy totiž na americkém trhu dohromady nedosahují ani pěti procent současného prodeje.

Pardubické děti se o prázdninách věnují ekologii. Umožňuje to letní přímětský tábor, který také v tomto týdnu organizuje Dům dětí a mládeže Alfa v Polabinách. Téměř čtyřicet dětí se tady v rámci projektu Fond ekologické výchovy a osvěty zapojí do poznávání přírody. Pokračuje vedoucí příměstského tábora Kateřina Kadlečková.
"Ekologický projekt se týká poznávací stezky školní zahradou. My ty projekty píšeme každoročně už několik let a v podstatě to, co jsme tady vybudovali je vybudováno z těch projektů a je to vlastně, že se po zahradě rozmístí různé cedulky, to už jsme tady dělali v loňském roce, že jsme vybudovali arboretum. Tam letos ty cedulky budeme obnovovat, nechali jsme je udělat z kvalitnějšího materiálu, aby nám déle vydržely. Udělají se popisky na výběhy pro zvířata, na bylinky v bylinkové zahrádce."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů