Pátek, 29. března 2024

Guvernátor chce vidět Ameriku zelenou

Guvernátor chce vidět Ameriku zelenou
Generální tajemník OSN Pan Ki-mun se nepřeřekl, když před týdnem oznamoval, že jedním z důvodů, proč se těší na svoji dnešní návštěvu San Franciska, bude jeho setkání s "guvernátorem".

To se jen šéf OSN dobrovolně a rád přiřadil k těm, kdo v Arnoldu Schwarzeneggerovi uznávají nejen současného úspěšného guvernéra Kalifornie, ale i nedávného filmového super hrdinu, a před tím ještě kulturistu a úplně na začátku rakouského imigranta, jehož drnčivý německý přízvuk Ameriku stále tahá za uši.

Neuchopitelný fenomén

Většina Američanů o Schwarzeneggerovi pořád přemýšlí s lehkým pobavením, jako by stále byli překvapeni, co vše se v jejich zemi může přihodit.

"Je stále těžké uvěřit, že tenhle neohrabený ranař s legračním akcentem, který ve filmu Junior otěhotněl, teď stojí v čele státu, který má 36,5 milionu lidí. Je neuvěřitelné sledovat, jak děti po jeho projevu žadoní o autogram a reportéři se ptají, zda omilostní svoji kolegyni ze světa celebrit Paris Hiltonovou," snaží se vystihnout tento fenomén časopis Time v jednom ze svých nedávných čísel.

Na obálce časopisu Arnold drží okolo ramen starostu New Yorku Michaela Bloomberga a titulek se ptá: Kdo potřebuje Washington? Kalifornie a New York, jak Time rozebral v obsáhlém článku, to rozhodně nejsou. Protože tihle dva muži, kteří vždy věřili nejvíce ve své vlastní síly, se obejdou bez pomalé federální vlády a nerozhodného, politicky sešněrovaného Kongresu.

"Jsou to výjimeční a silní chlapíci, kteří by svoji současnou práci vůbec nepotřebovali, měli se zatraceně dobře ještě předtím, než vstoupili do politiky. V úřadě jsou proto, aby se věci pohly. A jde jim to mnohem lépe než komukoli v DC," říká o nich Warren Buffett, jeden z nejúspěšnějších a nejbohatších byznysmenů Ameriky.

Jedna a jedna jsou tři...

V případě Arnolda Schwarzeneggera by šlo zmínit například jeho podporu plánu všeobecného zdravotního pojištění či aktivní propagaci výzkumu kmenových buněk, ale jedno téma z jeho agendy vyčnívá a přesahuje hranice Spojených států. "Kalifornie je na nejčelnější frontě globální války proti změnám klimatu," řekl generální tajemník OSN před dnešní návštěvou San Franciska.

Obdivovatel a majitel žíznivých vozů Hummer a silných motorek, který říká, že má prostě "rád všechno velké". Kuřák doutníků, kterému k dokonalému mediálnímu obrazu ekologického ignoranta chybí už jen pyšná motorová jachta u kalifornského pobřeží. A při-tom se právě on stal asi světově nejznámějším politikem, který v praxi prosazuje radikální opatření k omezení skleníkových plynů.

"Jedna a jedna jsou tři," říká Schwarzenegger ke svému přesvědčení, že krocení emisí se nemusí vůbec dít na úkor ekonomické prosperity, ale naopak to může stimulovat další rozvoj.

V Kalifornii vloni na podzim podepsal zákon, který jde za globální cíle OSN, když stanovuje snížení emisí o čtvrtinu do roku 2025 a dalších 80 procent do roku 2050. Stejně odvážné jsou jeho nové normy účinnosti automobilových motorů, o jejichž zavedení se Kalifornie v současnosti soudí proti odporu amerických automobilek.

Skeptici tvrdí, že se teprve ukáže, zda takto smělé plány lze bez vážných dopadů na ekonomiku skutečně realizovat. Stále více starostů amerických měst, jako například Michael Bloomberg, a guvernérů dalších států, se ke Schwarzeneggerovi přidává.

Podle americké ústavy imigrant nemůže být prezidentem USA, o postu viceprezidenta se tam ale nic neříká. "Myslím, že by se jím mohl stát. A to už by byla polovina týmu, ne?" uvažuje Warren Buffett o možnosti, se kterou si možná pohrává stále více Američanů.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů