Čtvrtek, 25. dubna 2024

Důkaz Bursíkovy neschopnosti

Důkaz Bursíkovy neschopnosti
Ač nikdo neví, kde v této chvíli je, ani co dělá ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ), před tvrdou kritikou opozice se neschoval.

Stínový ministr životního prostředí ČSSD Petr Petržílek včera na Bursíkovu politiku tvrdě zaútočil.

Předseda Zelených měl před volbami obnovitelné zdroje jako zaklínadlo, ve funkci ministra však dokázal u Evropské unie vyjednat tak nevýhodné podmínky, že tím výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů prakticky pohřbil, myslí si Petržílek. Operační program životní prostředí je obrovským zklamáním. Především pro obce a města. Dostanou totiž z evropských fondů na výstavbu zařízení pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů jen dvacet procent jejich ceny. Takže Bursíkovy výroky o obnovitelných zdrojích si každý starosta v této zemi může dát leda za rámeček. Pokud by se totiž rozhodl takové zařízení stavět, jeho návratnost bude deset a více let, uvedl Petržílek.

Podle něj to znamená nejen konec nadějí na ekologičtější energetickou soustavu, neboť města a obce se pouštějí jen do projektů s návratností dva až čtyři roky, ale i důkaz Bursíkovy politické neschopnosti. Pozice, které Bursík vyjednal, jsou velmi neekologické, řekl doslova Petržílek a dodal, že nejenže na Slovensku, v Polsku či v Maďarsku budou na stavbu podobných zařízení z EU dostávat mnohem víc, ale upozornil i na to, že ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS), který je jinak všeobecně považován za největšího ropáka vlády, dokázal vyjednat pro podnikatele, kteří by chtěli tato zařízení stavět, mnohem lepší podmínky než Bursík. Jim EU přispěje dotacemi 30 procent z ceny zařízení. Bursíkovou antidotací se ekologie může snadno dostat do pozice chudé popelky. Obce mohou zapomenout na projekty energetické samostatnosti, neboť je nebude z čeho financovat, uvedl Petržílek.

Stínovému ministru životního prostředí za ČSSD se však nelíbí ani nový stavební zákon, který přináší některé podivné změny. Ptáme se, zda tyto změny nepovedou k takovým aktům arogance moci, jako je poškození Chráněné krajinné oblasti Český ráj prosazením rychlostní silnice R35, vyslovil své obavy ze skrytého smyslu nového zákona Petržílek. Další úprava tohoto zákona, kterou podrobil kritice, je zrušení regulace výšky plotů. Podle nového znění zákona si každý může postavit u svého domu plot jakkoli vysoký. Smysl tohoto opatření se zdá být Petržílkovi jasný: Kdejaký podnikatel si chce postavit kolem své vily osmimetrovou zeď, aby takzvaně ochránil své soukromí a majetek. Nám ostatním ale takové monstróznosti zhyzdí krajinu, uvedl Petržílek.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů