Čtvrtek, 28. března 2024

Bezpečná doprava: Příklady dobré praxe

V letošním roce přišla města s řadou novinek...
Bezpečná doprava: Příklady dobré praxe
Rada vlády pro udržitelný rozvoj proto podpořila myšlenku, aby společným meziresortním tématem udržitelného rozvoje na místní a regionální úrovni v ČR pro rok 2007 byla udržitelná a bezpečná doprava. Iniciátorem jsou Zdravá města, obce a regiony a další samosprávy uskutečňující mezinárodní program místní Agenda 21.

Myšlenku podporují také zástupci resortů, vědeckých institucí i neziskových organizací. "Cílem iniciativy je jednak upozornit na problémy, které doprava způsobuje, jednak ukázat cesty k jejich řešení a příklady dobré praxe z ČR a jiných zemí," vysvětlil Jakub Kašpar, ředitel odboru vnějších vztahů Ministerstva životního prostředí ČR.

Dobrým příkladem konkrétních aktivit například v oblasti prevence úrazů v dopravě je celostátní osvětová kampaň Národní dny bez úrazů. Česká republika se totiž řadí mezi státy s vysokou mírou úrazovosti a úrazy jsou u nás nejčastější příčinou úmrtí dětí a mladých dospělých a třetí nejčastější příčinou úmrtí v celé populaci. Zdravá města, obce a regiony usilují o změnu těchto nepříznivých trendů a již tradičně se do kampaně zapojují. Účastníci se mohou seznámit například se základními pravidly bezpečného chování na silnicích, u vody, v roli chodce, cyklisty, spolucestujícího apod.

V letošním roce přišla města s řadou novinek. Bezpečná komunita Kroměříž odstartovala nový projekt Vidíš mě? Cílem je, aby co nejvíce dětí mělo oblečení či předměty (školní brašny, batohy, boty apod.) opatřeny reflexními doplňky. Ty totiž zvyšují viditelnost až desetinásobně například proti oblečení modré barvy, které takto označeno není. V další fázi se kampaň zaměří na starší mládež - středoškoláky a učně.

Rovněž ve Zdravém městě Brno se letos věnují používání bezpečnostních prvků, zejména reflexních materiálů, jejichž distribuci do základních škol zajišťuje již řadu let v rámci svého projektu Být viděn Městská policie Brno. S dobrým nápadem, jak zvýšit bezpečnost dětí na silnici, přišlo i Zdravé město Orlová. Ve čtvrtek 14. června se na přechodech pro chodce mohli potkat občané nejen s městskými strážníky, ale i s "anděly" - dětmi z Dětského parlamentu v převlecích. Akce Andělé na cestách připomněla dětem nebezpečí, jakému jsou vystaveny při cestě do školy, zvláště když není nablízku strážník nebo "anděl", který může případnému střetu s jiným účastníkem silničního provozu zamezit. Další originální akci připravili pro děti ve Zdravém městě Kopřivnice. Kampaň Autobus mám rád, je náš kamarád se soustředila na děti předškolního věku a žáky do 4. tříd základních škol. Místní autobusový dopravce Connex Morava, a. s., poskytl autobus a projel s dětmi vytypovanou trasu městem. Během jízdy přítomný městský strážník popisoval dětem zásady správného nastupování a vystupování.

Nad letošní kampaní Národní dny bez úrazů, která se uskutečnila v červnu, opět převzala záštitu kancelář Světové zdravotnické organizace v ČR. "Čísla jsou skutečně hrozivá a Světová zdravotnická organizace (WHO) k nim musí zaujmout postoj. Podklady WHO dokládají nesmírnou důležitost úrazové prevence, na niž jsou její kampaně převážně zaměřené. Je však nutné posílit takové politické rozhodování, které by například zdravotní i další hlediska, zohlednilo," říká otevřeně Alena Šteflová z WHO.

"Doprava přináší kromě negativních zdravotních dopadů i velkou zátěž životnímu prostředí. Je hlavním zdrojem znečištění ovzduší prachovými částicemi a náročná na prostor. Mnohá města přestávají být městy pro lidi a stávají se městy pro auta. A s dopravou je spojeno také hlukové znečištění," upozorňuje Jakub Kašpar.

Řadu dobrých příkladů nejen z oblasti dopravy naleznete v databázi DobráPraxe na adrese www.dobrapraxe.cz.

AUTOR: Antonín Tym
AUTOR: Markéta Burdová
Kancelář NSZM


Jak se může město, obec i region zapojit do společného tématu roku 2007?

Zejména prostřednictvím tzv. místních akcí - aktivit, trvalých opatření - majících konkrétní dopad na podporu bezpečnosti a udržitelnosti dopravy. Lze je rozdělit do tří úrovní:

osvětové a vzdělávací akce, například kampaň Evropský týden mobility a Den bez aut.

dlouhodobé preventivní programy, například Bezpečná cesta do školy či Na kolo jen s přilbou.

trvalá opatření, například prvky zklidňování dopravy (obce se mohou každoročně zapojit do soutěže Cesty městy), výstavba cyklostezek, zavádění alternativních paliv apod.

Součástí těchto opatření se může stát i zavádění tzv. místních indikátorů k dopravě, které umožňují sledovat naplňování vytčených cílů a zároveň porovnávat je mezi sebou. Jejich nabídku naleznete na www.udrzitelna-doprava.cz

Přehled kampaní, projektů či dlouhodobých programů, na jejichž tvorbě se podílela Národní síť Zdravých měst, jednotlivé resorty, odborné instituce, neziskové organizace a další, je k dispozici na webovém rozcestníku Rady vlády pro udržitelný rozvoj www.udrzitelna-doprava.cz. Do tohoto informačního portálu může svým tipem na zajímavou akci či projekt přispět každý prostřednictvím tam umístěného elektronického formuláře.

Řadu konkrétních doporučení pro obce, města a regiony obsahuje také nový informační leták "Udržitelná a bezpečná doprava", který je na www.nszm.cz
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů