Čtvrtek, 25. dubna 2024

Péče o zeleň: Jak se jí daří ve Zdravých městech

Péče o zeleň: Jak se jí daří ve Zdravých městech
Jaký je přístup měst a obcí ke kvalitě péče o veřejná prostranství a zeleň? Podle zkušeností z několika Zdravých měst je spíš pozitivní, i když na údržbu a výsadbu zeleně jim chybějí peníze a ne všude si lidé jejich úsilí váží.

Unikátní způsob, jak zvelebit veřejné prostory ve městě, přinést do nich více zeleně a navíc zapojit do její údržby mladou generaci, našlo město Chrudim. Společně s Nadací Partnerství v rámci programu Strom života a generálním partnerem, společností Skanska CZ připravilo pro občany několik plánovacích setkání, aby je seznámilo s projektem Místo pod stromy na Novoměstské ulici. "Musím říci, že se nám vynaložené úsilí mnohokrát vrátilo," popisuje začátky Šárka Trunečková, DiS koordinátorka Projektu Zdravé město a místní Agendy 21 v Chrudimi. Díky opakovaným konzultacím je pamatováno na náhradní výsadbu za vzrostlé hlohy, větší uzavřenost ze strany silnice, zastíněné lavičky, odclonění kontejnerů na tříděný odpad apod. Koncem září regenerace odpočinkového místa, které vzniká za aktivní účasti občanů a dětí ze základních a mateřských škol, skončí. "Děti nám budou ale pomáhat i nadále. Dohodli jsme se totiž, že se o pletí záhonků či úklid odpadků budou starat za drobnou úplatu během výuky nebo volném čase. Vypěstují si tak k tomuto místu vztah a budou si jej více vážit," zdůrazňuje koordinátorka Trunečková.

Na čistém a "zeleném" prostředí si zakládá i Pelhřimov, který byl v celostátním průzkumu označen jako druhé nejlepší místo pro život v České republice. I přesto ani v tomto městě není vše ideální. Nejvíce ho trápí obecný vandalismus, který se projevuje i vůči obecní zeleni či čistotě veřejných prostranství. "Mrzí nás, že si lidé neváží úsilí, které vynakládáme na výsadbu nové zeleně," uvádí Ladislav Krčil z hospodářského odboru Městského úřadu Pelhřimov. "Kritické jsou zejména noční hodiny o víkendech, kdy mládež cestou z diskotek ničí mladou výsadbu, rozbíjí odpadkové koše apod.," pokračuje. "Radnice chce proto rozšířit kamerový systém v inkriminovaných místech. Uzavřela také dohodu s Policií ČR, která posílí své hlídky v noci," konstatuje Ladislav Krčil.

Výsadba a údržba nové zeleně může ve městě narazit na nezvyklý, ale častý problém - psí exkrementy. Kromě toho, že nejsou příjemné nikomu z nás a technické služby města mají často co dělat, aby za nezodpovědné majitele čtyřnohých přátel uklidily chodníky a silnice, způsobují také na první pohled neviditelné škody na stromech, keřích a travních porostech, které jdou do statisíců. "Málokdo si uvědomuje, že stovky psů denně vykonávají svoji potřebu u nově vysazených stromů či keřů, které poté hynou," upozorňuje Zdeněk Valchář z oddělení ochrany přírody a krajiny Městského úřadu ve Vsetíně. "Před časem jsme vysadili mladé jehličnany za desítky tisíc korun v jednom městském sídlišti. Po roce však dřeviny "odešly" a při uplatnění reklamace si firma, která stromy vysadila, nechala udělat rozbor půdy. Zjistilo se, že je kontaminovaná psí močí a firma proto reklamaci neuznala," vysvětluje Mgr. Zdeněk Valchář a dodává: "Dalším problémem ve městech mohou často být bezpečnostní ořezy vzrostlých a provozně nebezpečných stromů, rostoucích v blízkosti chodníků a cest, kde mohou způsobit zranění nebo jinou škodu. Přitom jsou to občané, kteří jsou často proti "hyzdění" stromů jejich seřezáním. Spíše navrhují stromy pokácet a vysadit na jejich místě nové, nebo ještě častěji, vůbec nijak nezasahovat. V tomto je podporuje i platná legislativa a problém tak může vyústit až v tragédii."

Město Lomnice nad Popelkou se stará celkem o 7,5 hektaru zelených ploch, hlavně v parcích, na sídlišti a hřbitově. Mezi veřejnou zeleň počítají Lomničtí i živé květy na oknech radnice. "S údržbou veřejné zeleně v podstatě problémy nemáme, pomáhají i občané, kteří dávají podněty přímo pracovníkům technických služeb nebo na referát životního prostředí. Trápí nás spíše nedostatek peněz na průběžnou prořízku přerostlých stromů či na jejich případné pokácení. V letošním roce využilo město možnosti požádat o dotaci z Grantového fondu Libereckého kraje a z programu Strom života Nadace Partnerství. Pro velký převis poptávky se na na nás zatím nedostalo. Snad budeme úspěšnější příště," uzavírá Josef Mařas z odboru majetku a rozvoje města Městského úřadu v Lomnici nad Popelkou.

AUTOR: ANTONÍN TYM
Kancelář Národní sítě Zdravých měst
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů