Středa, 24. dubna 2024

Čistota a pořádek? Z cizího krev neteče

Pořádek v obcích, ve městech a v jejich okolí je určitě na vyšší úrovni než kdysi, ale stále je co zlepšovat.
Čistota a pořádek? Z cizího krev neteče
Stejně tak platí, že investice do čistoty stojí nemalé peníze ze společné pokladny, což si někteří občané vůbec nepřipouštějí, a podle toho se chovají.

Dnes obvykle zajišťují úklid pro řadu měst a obcí jejich technické služby nebo jiné odborné firmy, specializované na nejrůznější činnosti. Starají se o svoz odpadů, provoz separačních dvorů, o nebezpečné odpady, údržbu zeleně, mobiliář apod.

STÁLE TVRDŠÍ OŘÍŠEK: PÉČE O ZELEŇ

Úklid v obci Velký Týnec a v místních částech Čechovice a Vsisko zabezpečuje převážně pracovní skupina, tedy její přímí zaměstnanci. "Pryč jsou doby, kdy se lidé přímo prali o "obecní trávu" a neexistoval snad ani metr zelené plochy, o který by nebyl zájem, takže od jara do pozdního podzimu mají naši pracovníci o práci postaráno. Specializované firmy pečují za úplatu v létě o květiny a keře, v zimě pak zajišťují mechanické čištění komunikací, případně odstraňování sněhu," říká PhDr. Petr Hanuška, Ph.D., starosta obce Velký Týnec na Olomoucku.

Problematické bude v blízké budoucnosti nejspíše zajištění svozu trávy a větví ze soukromých pozemků. V blízkém okolí zdejších obcí totiž neexistuje moderně provozovaná kompostárna, navíc se její případné výstavbě lidé vzhledem k negativním dopadům na životní prostředí brání. Jisté je, že klíč k řešení však najít musejí.

V menších obcích se pohybují náklady na zmíněné práce řádově ve statisících, ve větších obcích a městech pak jdou vynakládané prostředky do milionů.

UPOZORŇUJÍ, APELUJÍ

V poslední době bojují mnohde s lhostejností občanů, kteří stále zakládají černé skládky okolo odpadních nádob a poškozují městský mobiliář i zeleň. Starostu Velkého Týnce PhDr. Petra Hanušku nejvíce rmoutí právě nepochopitelné devastování obecního i soukromého majetku. Obec se proto chystá zřídit svou obecní policii.

K obtížně řešitelným úkonům patří také vymáhání náhrady škody, stejně jako postihy za neodklízení psích výkalů z veřejných prostranství, pálení nepovolených materiálů v domovních kotlích atd. Řadu let zůstává aktuální tzv. psí problém. Podle prvního místostarosty Nového Jičína Ing. Vladimíra Bárty i přes snahu o vyhlášku města radnici trápí nedotažení právních norem, které by potíže se psími výkaly pomohly odstranit.

"Pokud jde o další odpady, upozorňujeme občany na možné sankce za černé skládky, a to až do výše 50 tisíc korun. Vše monitoruje městská policie a problémová místa zveřejňujeme ve Zpravodaji města. Uvedené lokality budeme sledovat i kamerovým systémem. Každoročně pořádáme ve spolupráci s vrakovištěm svoz a likvidaci autovraků, které jejich majitelé zanechávají na nejrůznějších místech," dodal Ing. Vladimír Bárta.

I ve Velkém Týnci se snaží na občany prostřednictvím místního měsíčníku Týnecké noviny především apelovat. Vysvětlují jim, že jakákoliv škoda se nahrazuje z jejich daňových odvodů, a vyzývají je, aby o případných škodách okamžitě informovali vedení obce, nebo kontaktovali Policii ČR. Agresivita některých spoluobčanů však mnohé lidi odrazuje od nějaké reakce.

"Spáchané přestupky řeší pro naši obec přestupková komise Magistrátu města Olomouce, za což jsme samozřejmě vděčni, ale naši obecní pokladnu stojí jeden úkon 500 Kč. Vzhledem k tomu, že na našem katastru leží velké obchodní centrum, někteří jeho zákazníci nám vytahují z pokladny celkem solidní obnosy," posteskl si starosta PhDr. Petr Hanuška.

JE LEGISLATIVA NÁPOMOCNÁ?

Městům a obcím by měla pomoci napravovat problémy s udržováním čistoty a pořádku také legislativa. Otázkou zůstává, zda je uspokojivá, nebo jestli je třeba na základě zkušeností z praxe některé zákony změnit.

"Mám pocit, že zákony spíše jednodušeji vymezují to, co obec nebo město nemohou, než to, co jim legislativa umožňuje," říká PhDr. Petr Hanuška k současné legislativě a dodává: "Je jisté, že musí existovat úzká vazba mezi zákonem a možností dohledu nad jeho dodržováním. K čemu obsáhlé ustanovení zákona popisující zákaz pálení určitých materiálů, když kontrolní orgán nemůže vstoupit na soukromý pozemek? A podobných anomálií by se našla spousta."

Rovněž Ing. Vladimír Bárta si myslí, že obcím legislativa pomáhá jen zčásti: "Každý se drží toho, že co není zakázáno, je povoleno. Chtělo by to v některých oblastech lepší specifikaci a jasná stanoviska, která by pomohla samosprávě v dalších postupech."

AUTOR: EVA RYBÁŘOVÁ


Náklady na udržování čistoty v Novém Jičíně za rok

Odpady 16 mil. Kč

Zeleň 12 mil. Kč

Ostatní (mobiliář) 2,5 mil .Kč

Hřbitovy 2 mil.Kč

Poznámka: Uvedená čísla se rok od roku zvyšují.

ZDROJ: MĚSTSKÝ ÚŘAD NOVÝ JIčín
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů